Υψηλότερες αποδοχές με μεταπτυχιακό

«Χρυσή εποχή» για τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων, με μέσες ετήσιες αποδοχές 142.000 δολαρίων το 2016

Kathimerini Greek - - ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ -

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών έχουν ανέλθει οι αποδοχές όσων έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους, κυρίως στα οικονομικά, από κάποιο από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Μία τριετία μετά την απόκτηση του τίτλου, οι μέσες ετήσιες αποδοχές τους διαμορφώνονται σε 142.000 δολάρια.

Περιζήτητοι θεωρούνται όσοι κατέχουν τίτλο μάστερ από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, με τον μισθό τους να φθάνει τα υψηλότερα επίπεδα την τελευταία δεκαετία, τρία χρόνια μετά την απόκτηση του τίτλου τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα των Financial Times, οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου (MBA) των 100 κορυφαίων οικονομικών πανεπιστημίων έλαβαν ετήσιο εισόδημα 142.000 δολάρια το 2016, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Αντίθετα, το προηγούμενο έτος ο μέσος μισθός των αποφοίτων ίδιου επιπέδου, μετά την πάροδο τριών ετών, ανήλθε κατά μέσον όρο στα 135.000 δολάρια. Η μεγαλύτερη αύξηση των μισθών τους σημειώθηκε το 2006, ωστόσο από το 2008 έως το 2013, ο ετήσιος μισθός συρρικνώθηκε στα 127.000 δολάρια εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η Τζούντιθ Χοντάρα, ιδρύτρια του γραφείου επαγγελματικού προσανατολισμού Fortuna Admissions, επισήμανε ότι τα τελευταία τρία χρόνια μπορούν να θεωρηθούν «χρυσή εποχή» όσον αφορά την εύρεση εργασίας όσων κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.

Ο πιο υψηλά αμειβόμενος τομέας για τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου είναι οι οικονομικές υπηρεσίες, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν ετησίως 159.000 δολάρια, ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου οι εργαζόμενοι αμείβονται ετησίως με 154.000 δολάρια. Σε γενικές γραμμές, οι μισθοί αυξήθηκαν σε όλους τους κλάδους εργασίας, σχεδόν σε όλο τον κόσμο, με εξαίρεση την εκπαίδευση. Μόνο στην Αφρική σημειώθηκε ελαφρά μείωση μισθού, τρία χρόνια μετά την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου. Βέβαια, οι οικονομικές απολαβές που έχει κάθε απόφοιτος εξαρτώνται και από το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Οι απόφοιτοι του Stanford Graduate School of Business λαμβά- νουν ετήσιο εισόδημα 195.322 δολάρια, ενώ οι απόφοιτοι του Incae Business School στην Κόστα Ρίκα λαμβάνουν ως μέσο εισόδημα 91.000 δολάρια. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι από το 2008 έως το 2014 τα πανεπιστημιακά δίδακτρα αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 46%.

Η πραγματοποίηση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος σε ένα από τα 100 καλύτερα οικο- νομικά πανεπιστήμια αποτελεί επένδυση, δεδομένου ότι τα δίδακτρα αντιστοιχούν στο ετήσιο εισόδημα που λαμβάνει κανείς τρία χρόνια μετά την απόκτηση τίτλου MBA σε διάστημα 8,7 μηνών, ενώ το 2006 τα δίδακτρα αντιστοιχούσαν σε μέσο εισόδημα 6,7 μηνών. Εντούτοις, αρκετοί κάτοχοι πτυχίου MBA εκτιμούν ότι τα οφέλη που αποκομίζουν είναι σαφώς πιο σημαντικά σε σχέση με τα χρήματα που απαιτούνται για την παρακολούθηση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος. Κάτοχος τίτλου MBA, απαντώντας στη σχετική έρευνα των Financial Times, επισήμανε ότι «έκανα μεγαλύτερη πρόοδο σε προσωπικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Stanford σε σχέση με ό,τι είχα κάνει τα προηγούμενα χρόνια, πριν δηλαδή από την απόκτηση του μάστερ».

Ενα από τα μεγαλύτερα οικονομικά πανεπιστήμια της Βρετανίας, το University of Cambridge Judge, κατετάγη το 2017 στην πέμπτη θέση, ανεβαίνοντας μόλις 5 θέσεις, σε σχέση με το 2016, στη λίστα με τα κορυφαία οικονομικά πανεπιστήμια παγκοσμίως, αφήνοντας πίσω το London Business School. Μεταξύ των στόχων του Cambridge Judge Business School είναι η αναβάθμιση και η ανάπτυξη του πανεπιστημίου, έτσι ώστε να περιλαμβάνεται στη λίστα με τα καλύτερα οικονομικά πανεπιστήμια

Ο πιο υψηλά αμειβόμενος τομέας για τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου είναι οι οικονομικές υπηρεσίες – η ετήσια αμοιβή είναι 159.000 δολάρια.

σε διεθνές επίπεδο. Η αναγνώριση του πανεπιστημίου και η επιτυχία του στον τομέα των οικονομικών οφείλεται και στην έντονη παρουσία φοιτητών του εξωτερικού. Το 90% των φοιτητών που συμμετέχουν φέτος σε 173 πολύ επιτυχημένα μάστερ έχουν έρθει από το εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου. Αυτό, όμως, καθιστά το πανεπιστήμιο επιρρεπές στις προκλήσεις που μπορεί να φέρει η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να μειώσει τη χρηματοδότηση για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, να δημιουργήσει προβλήματα ως προς την παροχή πιστωτικών φοιτητικών καρτών στο προσωπικό αλλά και στους ίδιους τους φοιτητές, ενώ θα μπορούσε να υπονομεύσει τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του πανεπιστημίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.