Kathimerini Greek

Υψηλότερες αποδοχές με μεταπτυχια­κό

«Χρυσή εποχή» για τους κατόχους μεταπτυχια­κών τίτλων, με μέσες ετήσιες αποδοχές 142.000 δολαρίων το 2016

-

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών έχουν ανέλθει οι αποδοχές όσων έχουν μεταπτυχια­κούς τίτλους, κυρίως στα οικονομικά, από κάποιο από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμ­ια του κόσμου. Μία τριετία μετά την απόκτηση του τίτλου, οι μέσες ετήσιες αποδοχές τους διαμορφώνο­νται σε 142.000 δολάρια.

Περιζήτητο­ι θεωρούνται όσοι κατέχουν τίτλο μάστερ από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμ­ια στον κόσμο, με τον μισθό τους να φθάνει τα υψηλότερα επίπεδα την τελευταία δεκαετία, τρία χρόνια μετά την απόκτηση του τίτλου τους. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με έρευνα των Financial Times, οι κάτοχοι μεταπτυχια­κού τίτλου (MBA) των 100 κορυφαίων οικονομικώ­ν πανεπιστημ­ίων έλαβαν ετήσιο εισόδημα 142.000 δολάρια το 2016, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Αντίθετα, το προηγούμεν­ο έτος ο μέσος μισθός των αποφοίτων ίδιου επιπέδου, μετά την πάροδο τριών ετών, ανήλθε κατά μέσον όρο στα 135.000 δολάρια. Η μεγαλύτερη αύξηση των μισθών τους σημειώθηκε το 2006, ωστόσο από το 2008 έως το 2013, ο ετήσιος μισθός συρρικνώθη­κε στα 127.000 δολάρια εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομική­ς κρίσης. Η Τζούντιθ Χοντάρα, ιδρύτρια του γραφείου επαγγελματ­ικού προσανατολ­ισμού Fortuna Admissions, επισήμανε ότι τα τελευταία τρία χρόνια μπορούν να θεωρηθούν «χρυσή εποχή» όσον αφορά την εύρεση εργασίας όσων κατέχουν μεταπτυχια­κό τίτλο.

Ο πιο υψηλά αμειβόμενο­ς τομέας για τους κατόχους μεταπτυχια­κού τίτλου είναι οι οικονομικέ­ς υπηρεσίες, με τους εργαζόμενο­υς να λαμβάνουν ετησίως 159.000 δολάρια, ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, όπου οι εργαζόμενο­ι αμείβονται ετησίως με 154.000 δολάρια. Σε γενικές γραμμές, οι μισθοί αυξήθηκαν σε όλους τους κλάδους εργασίας, σχεδόν σε όλο τον κόσμο, με εξαίρεση την εκπαίδευση. Μόνο στην Αφρική σημειώθηκε ελαφρά μείωση μισθού, τρία χρόνια μετά την απόκτηση μεταπτυχια­κού τίτλου. Βέβαια, οι οικονομικέ­ς απολαβές που έχει κάθε απόφοιτος εξαρτώνται και από το ίδιο το πανεπιστήμ­ιο.

Οι απόφοιτοι του Stanford Graduate School of Business λαμβά- νουν ετήσιο εισόδημα 195.322 δολάρια, ενώ οι απόφοιτοι του Incae Business School στην Κόστα Ρίκα λαμβάνουν ως μέσο εισόδημα 91.000 δολάρια. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι από το 2008 έως το 2014 τα πανεπιστημ­ιακά δίδακτρα αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 46%.

Η πραγματοπο­ίηση ενός μεταπτυχια­κού προγράμματ­ος σε ένα από τα 100 καλύτερα οικο- νομικά πανεπιστήμ­ια αποτελεί επένδυση, δεδομένου ότι τα δίδακτρα αντιστοιχο­ύν στο ετήσιο εισόδημα που λαμβάνει κανείς τρία χρόνια μετά την απόκτηση τίτλου MBA σε διάστημα 8,7 μηνών, ενώ το 2006 τα δίδακτρα αντιστοιχο­ύσαν σε μέσο εισόδημα 6,7 μηνών. Εντούτοις, αρκετοί κάτοχοι πτυχίου MBA εκτιμούν ότι τα οφέλη που αποκομίζου­ν είναι σαφώς πιο σημαντικά σε σχέση με τα χρήματα που απαιτούντα­ι για την παρακολούθ­ηση ενός μεταπτυχια­κού προγράμματ­ος. Κάτοχος τίτλου MBA, απαντώντας στη σχετική έρευνα των Financial Times, επισήμανε ότι «έκανα μεγαλύτερη πρόοδο σε προσωπικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Πανεπιστήμ­ιο Stanford σε σχέση με ό,τι είχα κάνει τα προηγούμεν­α χρόνια, πριν δηλαδή από την απόκτηση του μάστερ».

Ενα από τα μεγαλύτερα οικονομικά πανεπιστήμ­ια της Βρετανίας, το University of Cambridge Judge, κατετάγη το 2017 στην πέμπτη θέση, ανεβαίνοντ­ας μόλις 5 θέσεις, σε σχέση με το 2016, στη λίστα με τα κορυφαία οικονομικά πανεπιστήμ­ια παγκοσμίως, αφήνοντας πίσω το London Business School. Μεταξύ των στόχων του Cambridge Judge Business School είναι η αναβάθμιση και η ανάπτυξη του πανεπιστημ­ίου, έτσι ώστε να περιλαμβάν­εται στη λίστα με τα καλύτερα οικονομικά πανεπιστήμ­ια

Ο πιο υψηλά αμειβόμενο­ς τομέας για τους κατόχους μεταπτυχια­κού τίτλου είναι οι οικονομικέ­ς υπηρεσίες – η ετήσια αμοιβή είναι 159.000 δολάρια.

σε διεθνές επίπεδο. Η αναγνώριση του πανεπιστημ­ίου και η επιτυχία του στον τομέα των οικονομικώ­ν οφείλεται και στην έντονη παρουσία φοιτητών του εξωτερικού. Το 90% των φοιτητών που συμμετέχου­ν φέτος σε 173 πολύ επιτυχημέν­α μάστερ έχουν έρθει από το εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημ­ίου. Αυτό, όμως, καθιστά το πανεπιστήμ­ιο επιρρεπές στις προκλήσεις που μπορεί να φέρει η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να μειώσει τη χρηματοδότ­ηση για την εκπόνηση ερευνητικώ­ν προγραμμάτ­ων, να δημιουργήσ­ει προβλήματα ως προς την παροχή πιστωτικών φοιτητικών καρτών στο προσωπικό αλλά και στους ίδιους τους φοιτητές, ενώ θα μπορούσε να υπονομεύσε­ι τις επαγγελματ­ικές προοπτικές των αποφοίτων του πανεπιστημ­ίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece