Στα αμαξοστάσια τα λεωφορεία

Λόγω παλαιότητας ή βλάβης

Kathimerini Greek - - ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Kατά περίπου 24% έχει μειωθεί το συγκοινωνιακό έργο των λεωφορείων την τελευταία τριετία. Ανω του 50% των οχημάτων αδυνατεί να βγει στους δρόμους λόγω παλαιότητας ή βλάβης.

Παροπλισμένα λεωφορεία, στόλος τόσο παλαιάς τεχνολογίας που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δακτύλιο, και βλάβες που δεν επιδιορθώνονται, λόγω έλλειψης πόρων, αποτελούν την πραγματικότητα του στόλου των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες). Μόνο το 2015 τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ των ΟΣΥ εξυπηρέτησαν πάνω από 351 εκατ. μετακινήσεις. Ο στόλος που παραπαίει και το ανεπαρκές ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια των αντοχών του, δεν επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Αποτέλεσμα είναι η μείωση του συγκοινωνιακού έργου κατά 24% περίπου την τελευταία τριετία.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΣΑ επιλέγει να κατευθύνει τους διαθέσιμους, μέσω ΕΣΠΑ, πόρους προς την εκπόνηση μελέτης. Πρόκειται για το έργο επικαιροποίησης (ακόμη μία φορά) του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ, ύψους 198.400 ευρώ. Στην πράξη όμως το επίπεδο της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των επιβατών λεωφορείων και τρόλεϊ φθίνει συνεχώς, με τους εργαζομένους να υποστηρίζουν ότι το 60% του στόλου έχει σηκώσει χειρόφρενο, καθώς δεν είναι σε κατάσταση να βγει στους δρόμους. Από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ Γ. Αναγνωστόπουλος υποστηρίζει ότι το ποσοστό των ακινητοποιημένων οχημάτων ανέρχεται στο 45%, ενώ παράλληλα ακόμη ένα 10% (περίπου 220) των λεωφορείων, λόγω παλαιότητας, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον «μεγάλο Δακτύλιο». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο κ. Αναγνωστόπουλος εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα οχήματα είναι τεχνολογίας EURO I και εκπέμπουν περίπου 0,7 γρ. οξείδια του αζώτου ανά χλμ., ή 95% περισσότερα σωματίδια σε σχέση με τα νεότερης τεχνολογίας (Euro V). Διαβεβαίωσε ότι αυτά θα αποσυρθούν σταδιακά κατά τα επόμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσει την προέλευση των πόρων, που θα χρηματοδοτήσουν τα νέα οχήματα.

Του 1993, το πιο παλιό

Ο μέσος όρος οχημάτων των ΟΣΥ διαμορφώνεται στα 13 χρόνια. Τα 2.031 θερμικά λεωφορεία, που είχαν στα αμαξοστάσιά της οι ΟΣΥ στα τέλη του 2015, μετρούν 12,8 έτη κατά μέσον όρο, ενώ η ηλικία των 356 ηλεκτροκίνητων τρόλεϊ διαμορφώνεται στα 13,8 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης πεπραγμένων της εταιρείας. Το παλαιότερο όχημα που διαθέτουν οι ΟΣΥ σή- μερα αποκτήθηκε το 1993, ενώ το νεότερο το 2011. Τα στοιχεία θέλουν την πλειονότητα των οχημάτων να είναι παλαιάς τεχνολογίας, καθώς το 43,1% των λεωφορείων είναι τεχνολογίας EURO II (χρονολογούνται μεταξύ 1998 και 2002), ενώ το 19,8% είναι EURO III (μεταξύ 2004 και 2005).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια οχήματα, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, είναι πλήρως λειτουργικά, «κατανεμημένα ανά αμαξοστάσιο, παραμένουν καθημερινώς ως εφεδρικά, για την αντιμετώπιση προγραμματισμένων επισκευών συντήρησης και εκτάκτων βλαβών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.