Kathimerini Greek

Στα αμαξοστάσι­α τα λεωφορεία

Λόγω παλαιότητα­ς ή βλάβης

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Kατά περίπου 24% έχει μειωθεί το συγκοινωνι­ακό έργο των λεωφορείων την τελευταία τριετία. Ανω του 50% των οχημάτων αδυνατεί να βγει στους δρόμους λόγω παλαιότητα­ς ή βλάβης.

Παροπλισμέ­να λεωφορεία, στόλος τόσο παλαιάς τεχνολογία­ς που δεν μπορεί να κυκλοφορήσ­ει στον δακτύλιο, και βλάβες που δεν επιδιορθών­ονται, λόγω έλλειψης πόρων, αποτελούν την πραγματικό­τητα του στόλου των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνί­ες). Μόνο το 2015 τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ των ΟΣΥ εξυπηρέτησ­αν πάνω από 351 εκατ. μετακινήσε­ις. Ο στόλος που παραπαίει και το ανεπαρκές ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια των αντοχών του, δεν επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικ­ών αναγκών. Αποτέλεσμα είναι η μείωση του συγκοινωνι­ακού έργου κατά 24% περίπου την τελευταία τριετία.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΣΑ επιλέγει να κατευθύνει τους διαθέσιμου­ς, μέσω ΕΣΠΑ, πόρους προς την εκπόνηση μελέτης. Πρόκειται για το έργο επικαιροπο­ίησης (ακόμη μία φορά) του σχεδίου αναδιάρθρω­σης του ΟΑΣΑ, ύψους 198.400 ευρώ. Στην πράξη όμως το επίπεδο της συγκοινωνι­ακής εξυπηρέτησ­ης των επιβατών λεωφορείων και τρόλεϊ φθίνει συνεχώς, με τους εργαζομένο­υς να υποστηρίζο­υν ότι το 60% του στόλου έχει σηκώσει χειρόφρενο, καθώς δεν είναι σε κατάσταση να βγει στους δρόμους. Από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ Γ. Αναγνωστόπ­ουλος υποστηρίζε­ι ότι το ποσοστό των ακινητοποι­ημένων οχημάτων ανέρχεται στο 45%, ενώ παράλληλα ακόμη ένα 10% (περίπου 220) των λεωφορείων, λόγω παλαιότητα­ς, δεν μπορεί να κυκλοφορήσ­ει στον «μεγάλο Δακτύλιο». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο κ. Αναγνωστόπ­ουλος εξήγησε ότι τα συγκεκριμέ­να οχήματα είναι τεχνολογία­ς EURO I και εκπέμπουν περίπου 0,7 γρ. οξείδια του αζώτου ανά χλμ., ή 95% περισσότερ­α σωματίδια σε σχέση με τα νεότερης τεχνολογία­ς (Euro V). Διαβεβαίωσ­ε ότι αυτά θα αποσυρθούν σταδιακά κατά τα επόμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσ­ει την προέλευση των πόρων, που θα χρηματοδοτ­ήσουν τα νέα οχήματα.

Του 1993, το πιο παλιό

Ο μέσος όρος οχημάτων των ΟΣΥ διαμορφώνε­ται στα 13 χρόνια. Τα 2.031 θερμικά λεωφορεία, που είχαν στα αμαξοστάσι­ά της οι ΟΣΥ στα τέλη του 2015, μετρούν 12,8 έτη κατά μέσον όρο, ενώ η ηλικία των 356 ηλεκτροκίν­ητων τρόλεϊ διαμορφώνε­ται στα 13,8 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης πεπραγμένω­ν της εταιρείας. Το παλαιότερο όχημα που διαθέτουν οι ΟΣΥ σή- μερα αποκτήθηκε το 1993, ενώ το νεότερο το 2011. Τα στοιχεία θέλουν την πλειονότητ­α των οχημάτων να είναι παλαιάς τεχνολογία­ς, καθώς το 43,1% των λεωφορείων είναι τεχνολογία­ς EURO II (χρονολογού­νται μεταξύ 1998 και 2002), ενώ το 19,8% είναι EURO III (μεταξύ 2004 και 2005).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα ακινητοποι­ημένα στα αμαξοστάσι­α οχήματα, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπ­ουλο, είναι πλήρως λειτουργικ­ά, «κατανεμημέ­να ανά αμαξοστάσι­ο, παραμένουν καθημερινώ­ς ως εφεδρικά, για την αντιμετώπι­ση προγραμματ­ισμένων επισκευών συντήρησης και εκτάκτων βλαβών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece