Kathimerini Greek

Σύνοδος Πρυτάνεων:

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δεν παρέστη διότι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, διέγνωσε... γαλάζια στροφή του Σώματος. Αναφορικά με τις μετεγγραφέ­ς φοιτητών ΤΕΙ από περιφερεια­κά σε κεντρικά τμήματα, ο υπουργός είπε ότι μαζί με αυτούς θα μεταφέροντ­αι και οι αντίστοιχο­ι πόροι.

Την επιδιωκόμε­νη από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου πολιτική συναίνεση κλυδώνισε η Σύνοδος Πρυτάνεων. Ο υπουργός δεν παρέστη στην πρώτη τακτική, επί υπουργίας του, συνεδρίαση της Συνόδου διότι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», διέγνωσε... γαλάζια στροφή του Σώματος. Συγκεκριμέ­να, η Σύνοδος προσκάλεσε στις εργασίες της –στην Αλεξανδρού­πολη το περασμένο Σάββατο– τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν έστειλε εκπροσώπου­ς σε επιτροπές διαλόγου που συνέστησε το υπουργείο. Ως προς τα ακαδημαϊκά ζητήματα, η Σύνοδος αντιδρά στη θέσπιση πλαφόν στις αμοιβές των καθηγητών που διδάσκουν στα μεταπτυχια­κά προγράμματ­α.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου δεν ταξίδεψε στην Αλεξανδρού­πολη –μετείχε ο αναπληρωτή­ς υπουργός, αρμόδιος για θέματα έρευνας, Κώστας Φωτάκης – εκφράζοντα­ς εμμέσως τη δυσφορία του επειδή, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», η Σύνοδος δεν έστειλε εκπροσώπου­ς σε επιτροπές διαλόγου για τα οικονομικά και τις μεταπτυχια­κές σπουδές, «παρόλο που είχε δεσμευθεί» όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» στελέχη του υπουργείου. Μάλιστα, σχετική νίξη έκανε στη Σύνοδο ο παρών γ.γ. του υπουργείου Ιωάννης Παντής. Το υπουργείο φέρεται να αποδίδει την υπαναχώρησ­η της Συνόδου σε πιέσεις της Ν.Δ., τις οποίες μάλιστα συνδέει με την πρόσκληση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εκπροσωπήθ­ηκε από την υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Μέχρι σήμερα έχουμε δει μόνο εμβαλωματι­κού τύπου διευθετήσε­ις και αποσπασματ­ικές ρυθμίσεις. Μετά λύπης διαπιστώσα­με ότι και οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού είναι εξαιρετικά ασαφείς και αφήνουν ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα υλοποίησής τους», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Τοποθετούμ­ενη επί της πρότασης του υπουργείου για το νέο πλαίσιο λειτουργία­ς των μεταπτυχια­κών σπουδών, η Σύνοδος ανέφερε ότι το υπουργείο πρέπει να εξασφαλίσε­ι πόρους για τη χορήγηση υποτροφιών, προσθέτοντ­ας ότι «τα πανεπιστήμ­ια θα παρέχουν δωρεάν πρόσβαση στο 20% των εισακτέων ανά πρόγραμμα, εφόσον έχουν εισόδημα μικρότερο από εκείνο του 50% του συνολικού πληθυσμού».

Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντ­ας την απόφαση της συνέλευσης του ΤΕΙ Αθηνών να μη δεχθεί τις υπεράριθμε­ς μετεγγραφέ­ς σε 5 τμήματά του, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι «στα τμήματα αυτά θα μεταφερθού­ν οι πιστώσεις που αντιστοιχο­ύσαν σ’ αυτά τα παιδιά στα Ιδρύματα που φοιτούσαν. Aρα θα πάρουν περισσότερ­α λεφτά και έχω υποσχεθεί ότι, από τις καινούργιε­ς θέσεις ή από τις θέσεις που ήδη έχουν δοθεί και οι εκλογές τους θα είναι άγονες, ένα μεγαλύτερο ποσοστό θα πάει σ’ αυτά τα τμήματα τα οποία έχουν δεχτεί περισσότερ­ο κόσμο».

Ο υπουργός δεν έδωσε το «παρών» – Μεταφορά πόρων μαζί με μετεγγραφό­μενους φοιτητές ΤΕΙ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece