Σύνοδος Πρυτάνεων:

Kathimerini Greek - - ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δεν παρέστη διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, διέγνωσε... γαλάζια στροφή του Σώματος. Αναφορικά με τις μετεγγραφές φοιτητών ΤΕΙ από περιφερειακά σε κεντρικά τμήματα, ο υπουργός είπε ότι μαζί με αυτούς θα μεταφέρονται και οι αντίστοιχοι πόροι.

Την επιδιωκόμενη από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου πολιτική συναίνεση κλυδώνισε η Σύνοδος Πρυτάνεων. Ο υπουργός δεν παρέστη στην πρώτη τακτική, επί υπουργίας του, συνεδρίαση της Συνόδου διότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», διέγνωσε... γαλάζια στροφή του Σώματος. Συγκεκριμένα, η Σύνοδος προσκάλεσε στις εργασίες της –στην Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σάββατο– τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν έστειλε εκπροσώπους σε επιτροπές διαλόγου που συνέστησε το υπουργείο. Ως προς τα ακαδημαϊκά ζητήματα, η Σύνοδος αντιδρά στη θέσπιση πλαφόν στις αμοιβές των καθηγητών που διδάσκουν στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου δεν ταξίδεψε στην Αλεξανδρούπολη –μετείχε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα έρευνας, Κώστας Φωτάκης – εκφράζοντας εμμέσως τη δυσφορία του επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Σύνοδος δεν έστειλε εκπροσώπους σε επιτροπές διαλόγου για τα οικονομικά και τις μεταπτυχιακές σπουδές, «παρόλο που είχε δεσμευθεί» όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» στελέχη του υπουργείου. Μάλιστα, σχετική νίξη έκανε στη Σύνοδο ο παρών γ.γ. του υπουργείου Ιωάννης Παντής. Το υπουργείο φέρεται να αποδίδει την υπαναχώρηση της Συνόδου σε πιέσεις της Ν.Δ., τις οποίες μάλιστα συνδέει με την πρόσκληση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από την υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Μέχρι σήμερα έχουμε δει μόνο εμβαλωματικού τύπου διευθετήσεις και αποσπασματικές ρυθμίσεις. Μετά λύπης διαπιστώσαμε ότι και οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού είναι εξαιρετικά ασαφείς και αφήνουν ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα υλοποίησής τους», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Τοποθετούμενη επί της πρότασης του υπουργείου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των μεταπτυχιακών σπουδών, η Σύνοδος ανέφερε ότι το υπουργείο πρέπει να εξασφαλίσει πόρους για τη χορήγηση υποτροφιών, προσθέτοντας ότι «τα πανεπιστήμια θα παρέχουν δωρεάν πρόσβαση στο 20% των εισακτέων ανά πρόγραμμα, εφόσον έχουν εισόδημα μικρότερο από εκείνο του 50% του συνολικού πληθυσμού».

Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας την απόφαση της συνέλευσης του ΤΕΙ Αθηνών να μη δεχθεί τις υπεράριθμες μετεγγραφές σε 5 τμήματά του, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι «στα τμήματα αυτά θα μεταφερθούν οι πιστώσεις που αντιστοιχούσαν σ’ αυτά τα παιδιά στα Ιδρύματα που φοιτούσαν. Aρα θα πάρουν περισσότερα λεφτά και έχω υποσχεθεί ότι, από τις καινούργιες θέσεις ή από τις θέσεις που ήδη έχουν δοθεί και οι εκλογές τους θα είναι άγονες, ένα μεγαλύτερο ποσοστό θα πάει σ’ αυτά τα τμήματα τα οποία έχουν δεχτεί περισσότερο κόσμο».

Ο υπουργός δεν έδωσε το «παρών» – Μεταφορά πόρων μαζί με μετεγγραφόμενους φοιτητές ΤΕΙ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.