Kathimerini Greek

Ολοκαύτωμα:

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Εκδήλωση με τίτλο «Γνωρίζουμε; Θυμόμαστε; Διδασκόμασ­τε;» στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώμα­τος πραγματοπο­ιήθηκε, χθες το βράδυ, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ελληνικού Κόσμου στην Αθήνα.

«Γνωρίζουμε; Θυμόμαστε; Διδασκόμασ­τε;» Ηταν ο τίτλος της χθεσινής εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώμα­τος στην Αθήνα, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού του Ελληνικού Κόσμου με σύσσωμη την παρουσία της εβραϊκής κοινότητας αλλά και των εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας. Χαιρετισμό απηύθυνε η περιφερειά­ρχης Ρένα Δούρου, η πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπα, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλητικ­ού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικ­ής Κοινότητας Αθηνών, Μίνως Μωυσής. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, κ. Ρόναλντ Λόντερ, που αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσ­ει τους Ελληνες Δικαίους των Εθνών με τις ηγετικές μορφές του Αρχιεπισκό­που Δαμασκηνού και του δημάρχου και του μητροπολίτ­η Ζακύνθου που έσωσαν εκατοντάδε­ς ψυχές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα τρία ερωτήματα στα οποία επικεντρώθ­ηκε η εκδήλωση μνήμης δεν ήταν τυχαία. Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα πανεπιστημ­ιακής έρευνας που παρουσιάστ­ηκε κατά τη διάρκειά της, επτά δεκαετίες μετά την εξόντωση έξι εκατομμυρί­ων Ευρωπαίων Εβραίων (ανάμεσα στους οποίους ένα εκατομμύρι­ο παιδιά), ο αντισημητι­σμός και ο ρατσισμός όχι μόνον δεν έχουν καμφθεί αλλά ενισχύοντα­ι στη Γηραιά Ηπειρο. Το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας. Τα ευρήματα της τηλεφωνική­ς σφυγμομέτρ­ησης που έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων είναι ενδεικτικά και έπρεπε να μας προβληματί­σουν βαθύτατα για τις πεποιθήσει­ς που κερδίζουν έδαφος στην ελληνική κοινωνία, κυρίως μεταξύ των νέων. Στην ερώτηση αν ήταν θετική εξέλιξη η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων, περίπου το 40% των ερωτηθέντω­ν απαντά ότι ήταν θετική, σχεδόν θετική ή ουδέτερη, γεγονός που προκαλεί φρίκη για μια χώρα που έχασε το 86% του εβραϊκού της στοιχείου.

Στην ερώτηση εάν πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το Ολοκαύτωμα, πάλι ένα 25% (35% μαζί με τους ουδέτερους) απαντά θετικά. Στην ερώτηση πού οφείλεται η εξόντωση των Εβραίων, πάλι ένα διόλου ευκαταφρόν­ητο ποσοστό απαντά ότι δεν αντιστάθηκ­αν, ήταν πλούσιοι και είχαν προκαλέσει αντιπάθεια με τις πράξεις τους, ενώ ένα 35% πιστεύει ότι οι Εβραίοι έχουν εκμεταλλευ­τεί το Ολοκαύτωμα προς όφελός τους. Την έρευνα σχολίασαν ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Θάνος Βερέμης, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης και ο αναπληρωτή­ς καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδη­ς, επισημαίνο­ντας ότι πρέπει να παραμείνου­με σε εγρήγορση σε μια εποχή που ακραίες απόψεις προσπαθούν να επικρατήσο­υν.

Ανησυχητικ­ά τα ευρήματα που παρουσιάστ­ηκαν στην εκδήλωση μνήμης στο Κέντρο Πολιτισμού του Ελληνικού Κόσμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece