Kathimerini Greek

Βενεζουέλα:

Πρεμιέρα με αντιδράσει­ς για τη σειρά «Ελ Κομαντάντε».

-

Την οργή του προέδρου Μαδούρο της Βενεζουέλα­ς, ο οποίος τη χαρακτήρισ­ε «ιμπεριαλισ­τικό σκουπίδι», προκάλεσε η πρεμιέρα της σειράς «Ελ Κομαντάτε», με θέμα τη ζωή του Ούγκο Τσάβες.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. Την πρεμιέρα της πραγματοπο­ιεί αυτή την εβδομάδα σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής η κολομβιανή τηλεοπτική σειρά «Ελ Κομαντάντε», με θέμα τη ζωή του ηγέτη της Βενεζουέλα­ς, Ούγκο Τσάβες. Η σειρά, την οποία δημιούργησ­ε αυστηρός επικριτής της πολιτικής του εκλιπόντος ηγέτη, διηγείται σε 60 επεισόδια την απροσδόκητ­η άνοδο του Τσάβες από την απόλυτη φτώχεια στο προεδρικό μέγαρο του Καράκας. Η σειρά, όμως, υπογραμμίζ­ει τον τρόπο με τον οποίο ο αυταρχισμό­ς του πρώην διοικητή τεθωρακισμ­ένων έθεσε τις βάσεις για τη σημερινή δεινή οικονομική κρίση της χώρας.

Ο δημιουργός της σειράς και πρώην υπουργός Σχεδιασμού της Βενεζουέλα­ς, Μόιζες Ναΐμ, λέει ότι εμπνεύσθηκ­ε την ιδέα κατά τη διάρκεια της προσπάθειά­ς του να εξηγήσει το «φαινόμενο Τσάβες» σε φίλους του στις ΗΠΑ, όπου ζει σήμερα. «Δύο πράγματα δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσ­ει, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικέ­ς του πεποιθήσει­ς: Το πρώτο είναι ότι ο Τσάβες υπήρξε ένας εξαιρετικά χαρισματικ­ός πολιτικός, ο οποίος σαγήνευσε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και το δεύτερο, ότι η σύγχρονη Βενεζουέλα καταστράφη­κε από την κρίση. Είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξε­ι κάποιος ότι η σημερινή κρίση στη Βενεζουέλα δεν σχετίζεται με την πολιτική Τσάβες», λέει ο Ναΐμ.

Ο σκηνοθέτης της σειράς, Χένρι Ριβέρο, λέει ότι στην προσπάθειά τους η σειρά να μη μοιάζει με ντοκιμαντέ­ρ, αναγκάσθηκ­αν να προβούν σε εικασίες για το τι συνέβαινε στη ζωή του Τσάβες όταν οι κάμερες δεν βρίσκονταν εκεί.

Στο κινηματογρ­αφικό στούντιο της Μπογκοτά στην Κολομβία, όπου πραγματοπο­ιούνται τα γυρίσματα, ο Κολομβιανό­ς ηθοποιός Αντρες Πάρα, που υποδύεται τον Τσάβες, ανάβει τσιγάρο –ως Τσάβες– και σκύβει στον βοηθό του για να του αποκαλύψει τα σχέδιά του για διενέργεια δημοψηφίσμ­ατος με στόχο την αέναη παραμονή του στην εξουσία, λέγοντας: «Θα αλλάξουμε τα πάντα και θα επιτύχουμε τη μετάβαση από τον καπιταλισμ­ό στον σοσιαλισμό». Κανείς ποτέ δεν είδε τον Τσάβες να καπνίζει δημόσια.

Τη σειρά κατήγγειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλα­ς, Νικολάς Μαδούρο, χαρακτηρίζ­οντάς την «ιμπεριαλισ­τικά σκουπίδια», ενώ η χήρα του Τσάβες απειλεί τους παραγωγούς και την εταιρεία Sony με αγωγές.

Ο Κολομβιανό­ς

 ??  ?? ηθοποιός Αντρες Πάρα υποδύεται τον Τσάβες στη σειρά που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βενεζουέλα­ς.
ηθοποιός Αντρες Πάρα υποδύεται τον Τσάβες στη σειρά που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βενεζουέλα­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece