Βενεζουέλα:

Πρεμιέρα με αντιδράσεις για τη σειρά «Ελ Κομαντάντε».

Kathimerini Greek - - ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ -

Την οργή του προέδρου Μαδούρο της Βενεζουέλας, ο οποίος τη χαρακτήρισε «ιμπεριαλιστικό σκουπίδι», προκάλεσε η πρεμιέρα της σειράς «Ελ Κομαντάτε», με θέμα τη ζωή του Ούγκο Τσάβες.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. Την πρεμιέρα της πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής η κολομβιανή τηλεοπτική σειρά «Ελ Κομαντάντε», με θέμα τη ζωή του ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Η σειρά, την οποία δημιούργησε αυστηρός επικριτής της πολιτικής του εκλιπόντος ηγέτη, διηγείται σε 60 επεισόδια την απροσδόκητη άνοδο του Τσάβες από την απόλυτη φτώχεια στο προεδρικό μέγαρο του Καράκας. Η σειρά, όμως, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο ο αυταρχισμός του πρώην διοικητή τεθωρακισμένων έθεσε τις βάσεις για τη σημερινή δεινή οικονομική κρίση της χώρας.

Ο δημιουργός της σειράς και πρώην υπουργός Σχεδιασμού της Βενεζουέλας, Μόιζες Ναΐμ, λέει ότι εμπνεύσθηκε την ιδέα κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να εξηγήσει το «φαινόμενο Τσάβες» σε φίλους του στις ΗΠΑ, όπου ζει σήμερα. «Δύο πράγματα δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις: Το πρώτο είναι ότι ο Τσάβες υπήρξε ένας εξαιρετικά χαρισματικός πολιτικός, ο οποίος σαγήνευσε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και το δεύτερο, ότι η σύγχρονη Βενεζουέλα καταστράφηκε από την κρίση. Είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξει κάποιος ότι η σημερινή κρίση στη Βενεζουέλα δεν σχετίζεται με την πολιτική Τσάβες», λέει ο Ναΐμ.

Ο σκηνοθέτης της σειράς, Χένρι Ριβέρο, λέει ότι στην προσπάθειά τους η σειρά να μη μοιάζει με ντοκιμαντέρ, αναγκάσθηκαν να προβούν σε εικασίες για το τι συνέβαινε στη ζωή του Τσάβες όταν οι κάμερες δεν βρίσκονταν εκεί.

Στο κινηματογραφικό στούντιο της Μπογκοτά στην Κολομβία, όπου πραγματοποιούνται τα γυρίσματα, ο Κολομβιανός ηθοποιός Αντρες Πάρα, που υποδύεται τον Τσάβες, ανάβει τσιγάρο –ως Τσάβες– και σκύβει στον βοηθό του για να του αποκαλύψει τα σχέδιά του για διενέργεια δημοψηφίσματος με στόχο την αέναη παραμονή του στην εξουσία, λέγοντας: «Θα αλλάξουμε τα πάντα και θα επιτύχουμε τη μετάβαση από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό». Κανείς ποτέ δεν είδε τον Τσάβες να καπνίζει δημόσια.

Τη σειρά κατήγγειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, χαρακτηρίζοντάς την «ιμπεριαλιστικά σκουπίδια», ενώ η χήρα του Τσάβες απειλεί τους παραγωγούς και την εταιρεία Sony με αγωγές.

Ο Κολομβιανός

ηθοποιός Αντρες Πάρα υποδύεται τον Τσάβες στη σειρά που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βενεζουέλας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.