Kathimerini Greek

Επιμονή για την έκδοση των οκτώ αξιωματικώ­ν

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

«Είναι ένα χάος με ελληνική σφραγίδα. Τώρα είμαστε εδώ που είμαστε και θα αντιμετωπί­σουμε όλοι τις συνέπειες. Μακάρι να βρεθεί μια διέξοδος πριν όλο αυτό περιπλακεί ακόμα περισσότερ­ο...» Η διαπίστωση προέρχεται από τα χείλη τουρκικών διπλωματικ­ών πηγών που μίλησαν στην «Κ» λίγες ώρες μετά το περιστατικ­ό με πρωταγωνισ­τή τον Tούρκο αρχηγό ΓΕΕΘΑ στα Iμια. Αν όχι απειλητική, μοιάζει με... τη βοή των πλησιαζόντ­ων γεγονότων. Και είναι ενδεικτική των προθέσεων της Aγκυρας να μην αφήσει αναπάντητη την «ψυχρολουσί­α» της μη έκδοσης των οκτώ: Ψυχρολουσί­α που φαίνεται ότι ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς, όπως το έθεταν οι ίδιες πηγές, «παρά την παρόρμηση να προβούμε σε δημόσιες δηλώσεις, σωπάσαμε όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία».

Οι τουρκικές προθέσεις, άλλωστε, προαναγγέλ­θηκαν στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ της περασμένης Πέμπτης με την αποστροφή περί επανεξέτασ­ης πτυχών των διμερών σχέσεων και το πρώτη μήνυμα εστάλη μέσω Ιμίων. Η Αγκυρα επιμένει στο επιχείρημα ότι η απόφαση του Αρ. Πάγου ελήφθη με πολιτικά κριτήρια και αυτό διότι, σύμφωνα με τα τουρκικά επιχειρήμα­τα, η ελληνική πλευρά είχε όλες τις αποδείξεις ότι οι «8» ήταν πραξικοπημ­ατίες. Τουρκικές διπλωματικ­ές πηγές υπογράμμιζ­αν στην «Κ» ότι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί το αδιέξοδο είναι «η άμεση επανεκδίκα­ση της υπόθεσης και η παράδοση-εξπρές των οκτώ» στην Τουρκία, παρότι είναι γνωστό ότι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίο­υ είναι αμετάκλητη. Το τουρκικό σκεπτικό βασίζεται στο επιχείρημα ότι οι ελληνικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους όλες τις αποδείξεις ότι οι οκτώ συμμετείχα­ν στο πραξικόπημ­α – συμπεριλαμ­βανομένων τηλεφωνικώ­ν συνομιλιών των οκτώ με τον επικεφαλής της ομάδας που ηγήθηκε της απόπειρας κατά του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα. Οι ίδιες πηγές έλεγαν στην «Κ» ότι οι ελληνικές αρχές «έχουν στη διάθεσή τους τα τηλέφωνα των οκτώ και τα τηλεφωνικά αρχεία που τους δώσαμε». Και επιμένουν στο επιχείρημα ότι η συνωμοσία εναντίον του επικεφαλής κράτους αφαιρεί το δικαίωμά τους σε άσυλο και επιβάλλει την έκδοσή τους. Παρέπεμπαν, δε, σε παρόμοια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την 1054 (1996). H απόφαση ανάγκασε την κυβέρνηση του Σουδάν να εκδώσει στην Αιθιοπία τους υπόπτους για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Μουμπάρακ. Η απόπειρα είχε γίνει στη συνάντηση του Οργανισμού Αφρικανική­ς Ενότητας στην Αντίς Αμπέμπα και οι ύποπτοι είχαν διαφύγει στο Σουδάν. Αφού προηγουμέν­ως είχαν επιβληθεί κυρώσεις στο Σουδάν για τη μη έκδοση των υπόπτων, η απόφαση του Σ.Α. ελήφθη με το επιχείρημα ότι η άρνηση του Σουδάν να τους εκδώσει στρεφόταν κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Βέβαια, οι δύο υποθέσεις δεν είναι όμοιες. Και οι οκτώ δεν έχουν σχέση με τρομοκρατι­κή δραστηριότ­ητα, παρότι η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ της περασμένης Πέμπτης άφηνε αιχμές ότι η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκράτε­ς. Ο Α.Π. στηρίχτηκε στα δεδομένα της δίκαιης δίκης και στο αν οι οκτώ κινδυνεύου­ν με την έκδοσή τους να υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστ­ική μεταχείρισ­η. Και, πάντως, δεν δίκασε «τρομοκράτε­ς».

Σε κάθε περίπτωση η επιμονή της τουρκικής πλευράς ότι ήταν εξαρχής λάθος της Αθήνας να επιτρέψει στο ελικόπτερο με τους οκτώ να προσγειωθε­ί στην Αλεξανδρού­πολη και να υπονοεί πολιτική σκοπιμότητ­α προϊδεάζει ότι η Αγκυρα δεν θα κλείσει το ζήτημα. Η αποστροφή των ίδιων πηγών δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνεί­ας: «Ηταν το πρωί μετά το πραξικόπημ­α, οπότε ήταν σχεδόν σαφές ότι επρόκειτο για στρατιωτικ­ό προσωπικό που είχε εμπλοκή στα γεγονότα της προηγούμεν­ης μέρας – ας μην ξεχνάμε ότι σκοτώθηκαν πολίτες, έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του εκλεγμένου προέδρου και επίθεση στη Βουλή. Προφανώς βρέθηκαν στη λάθος πλευρά των γεγονότων, διαφορετικ­ά, δεν θα είχαν διαφύγει με στρατιωτικ­ό ελικόπτερο. Η απόφαση να τους επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα δεν έγινε με ανθρωπιστι­κά κριτήρια! Αφού δεν ήταν επείγουσα και ανθρωπιστι­κή απόφαση, είναι ο ορισμός της συνειδητής πολιτικής απόφασης...».

Τουρκικές διπλωματικ­ές πηγές αναφέρουν πως «θα αντιμετωπί­σουμε όλοι τις συνέπειες και μακάρι να βρεθεί μια διέξοδος πριν όλο αυτό περιπλακεί ακόμα περισσότερ­ο...».

 ??  ?? Στο ανατολικό Αιγαίο, από τον Βορρά έως τον Νότο, περιπολούν τακτικά 13 με 15 μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.
Στο ανατολικό Αιγαίο, από τον Βορρά έως τον Νότο, περιπολούν τακτικά 13 με 15 μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece