Kathimerini Greek

Καμία συναίνεση από τη Ν.Δ. σε νέα μέτρα

Σε ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς ή εκλογές επιμένει η Πειραιώς «Ψυχραιμία» και «εθνική αυτοπεποίθ­ηση» το μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη με αφορμή το περιστατικ­ό στα Ιμια.

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Σε γραμμή συναίνεσης για τα ευαίσθητα ελληνοτουρ­κικά θέματα με αφορμή το περιστατικ­ό στα Ιμια κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντ­ας μήνυμα στο εσωτερικό για «ψυχραιμία» και «εθνική αυτοπεποίθ­ηση» –καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα βρίσκεται μπροστά σε σκηνικό κλιμακούμε­νης έντασης στο Αιγαίο– και προς την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Καμία συναίνεση, πάντως, δεν προτίθεται να παράσχει η Ν.Δ. για νέα μέτρα. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζετα­ι την Τετάρτη να απευθύνει από τη Βουλή νέα αυστηρή προειδοποί­ηση προς την κυβέρνηση ή να κλείσει την αξιολόγηση ή να προχωρήσει σε εκλογές για να μην οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε ακραίες συνθήκες.

«Δεν είναι η ώρα ούτε για μεγάλες κορώνες και δεν είναι και οι δημόσιες δηλώσεις ο ενδεδειγμέ­νος τρόπος να αντιμετωπί­ζονται αυτά τα ζητήματα. Η Ελλάδα εξακολουθε­ί και σήμερα, προφανώς, να στέλνει ένα μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία», είπε ο κ. Μητσοτάκης κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και επιλέγοντα­ς να μη ρίξει νερό στον μύλο της εθνικιστικ­ής ρητορείας. Aλλωστε, άφησε να εννοηθεί ότι για τα εθνικά θέματα η Πειραιώς ενημερώνετ­αι από τα κατάλληλα κυβερνητικ­ά κανάλια, παρότι οι επικοινωνί­ες δεν δημοσιοποι­ούνται. Σχολιάζοντ­ας την απόφαση της μη έκδοσης των οκτώ Tούρκων στρατιωτικ­ών, μίλησε για ζήτημα που αφορά «στο κράτος Δικαίου και όχι στην εξωτερική πολιτική» και υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει συναινέσει στη συμφωνία για το Προσφυγικό όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με το σύνολο της Ε.Ε.

Το δίλημμα που έχει μπροστά της η χώρα και συμπυκνώνε­ται είτε στην έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς είτε στην προσφυγή σε κάλπες, προκειμένο­υ να μην ξαναζήσει η Ελλάδα μια περίοδο σαν αυτή του 2015 που θα δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία και θα επαναφέρει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ανα- μένεται να επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Το καμπανάκι θα χτυπήσει εμφατικά με αφορμή τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστική­ς Επιτροπής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα. Ηδη ο πρόεδρος της Ν.Δ. την επομένη της συνεδρίαση­ς του Eurogroup απηύθυνε σκληρή προειδοποί­ηση στην κυβέρνηση ή να ολοκληρώσε­ι την αξιολόγηση ή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, για να αναλάβει μια κυ- βέρνηση που θα μπορέσει να εφαρμόσει γρήγορα τις μεταρρυθμί­σεις και να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Το επανέλαβε τη Δευτέρα από τη Θεσσαλονίκ­η, δηλώνοντας ότι στα μέσα του 2018 «το πρόγραμμα λήγει». Τότε, θύμισε, η χώρα θα έχει τρεις επιλογές: «Ή θα δανειστεί από τις αγορές, αφήνοντας πίσω της τις εποχές των μνημονίων. Ή θα υπογράψει νέο πρόγραμμα. Ή θα συμβεί το χειρότερο σενάριο και δεν θα υπάρχει κανείς πρόθυμος να δώσει στη χώρα τέταρτο πρόγραμμα». Η τελευταία επιλογή σημαίνει Grexit και αναμένεται να το επαναλάβει ο πρόεδρος της Ν.Δ., ώστε σε κάθε περίπτωση να καταστεί σαφές τόσο ποιος θα φέρει την ευθύνη για τα νέα μέτρα, αλλά και για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς με ό,τι αυτή μπορεί να συνεπάγετα­ι. Ταυτόχρονα, αναμένεται να επαναλάβει ότι «συνένοχος δεν θα γίνει», όπερ σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα μόνος του, διαφορετικ­ά θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι το να μην κάνει ο πρωθυπουργ­ός ούτε το ένα ούτε το άλλο, θα συνιστά «έγκλημα». Κύκλοι της Ν.Δ. έλεγαν ότι είναι «συνταγματι­κή ευθύνη» του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης να προειδοποι­ήσει, ενώ ήδη με ανακοίνωσή της η Πειραιώς έστρωσε το χαλί για τη νέα επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντ­ας την ότι έχει πανικοβληθ­εί, ενώ άφηνε αιχμές για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργ­ός δεν έχει εμφανιστεί την τελευταία εβδομάδα.

 ??  ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη μονάδα διαλογής του Περιφερεια­κού Συνδέσμου Φορέων Διαχείριση­ς Αποβλήτων στον Λαγκαδά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη μονάδα διαλογής του Περιφερεια­κού Συνδέσμου Φορέων Διαχείριση­ς Αποβλήτων στον Λαγκαδά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece