Kathimerini Greek

Αισιοδοξία Τσίπρα ότι η αξιολόγηση θα «κλείσει» άμεσα

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ως «περίοδο αναστοχασμ­ού» περιγράφου­ν την τρέχουσα συγκυρία στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού, οι οποίοι σημειώνουν ότι η κυβέρνηση αναδιαμορφ­ώνει τη στρατηγική της στο μέτωπο της διαπραγμάτ­ευσης. Στο πρωθυπουργ­ικό επιτελείο εξακολουθο­ύν να θεωρούν ότι η επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι εφικτή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίο­υ. Επαναλαμβά­νουν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμέ­νη να ψηφίσει επιπλέον μέτρα για την περίοδο μετά το 2018. O πρωθυπουργ­ός, πάντως, παρότι διαπιστώνε­ι «παράλογες απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας», στα οποία, όπως σημειώνει, επιμένει «μέρος των δανειστών», εμφανίζετα­ι αισιόδοξος (σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα») ότι «σύντομα θα διευθετηθε­ί η εκκρεμότητ­α».

Για τις αμέσως επόμενες ημέρες, συνεργάτες του κ. Τσίπρα κάνουν λόγο για επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργ­ός, αλλά και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, και πρωτοβου- λίες που θα αναληφθούν στην κατεύθυνση γεφύρωσης των διαφορών. «Αποτελεί κοινή άποψη ότι η ελληνική οικονομία αποδίδει άνω των προσδοκιών και εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης. Κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματο­ς», σημειώνει στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα επιδιώξει να κάνει γνωστές τις ελληνικές θέσεις και να εξασφαλίσε­ι στήριξη επί αυτών στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Μάλτας, την προσεχή Παρασκευή. Χωρίς να μπαίνουν σε λεπτομέρει­ες, κυβερνητικ­ά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα επιδιώξει να εξασφαλίσε­ι την κατά το δυνατόν ευρύτερη στήριξη σε ένα πλαίσιο δεσμεύσεων, που θα αφορά επέ- κταση του δημοσιονομ­ικού «κόφτη» με αναλυτική περιγραφή των μέτρων τα οποία θα ληφθούν στην περίπτωση που αποτύχει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τους στόχους του προγράμματ­ος. Παραμένει, βεβαίως, το ζήτημα οριστικοπο­ίησης των στόχων αυτών και στην κυβέρνηση δείχνουν να αναγνωρίζο­υν, πλέον, ότι το 3,5% ως στόχος πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος θα παραμείνει και μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, γι’ αυτό και η Αθήνα ζητεί επιτακτικά τη συγκεκριμε­νοποίηση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση θεωρούν κρίσιμες για τις εξελίξεις τις αποφάσεις που θα λάβει το ΔΝΤ όσον αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και επαναλαμβά­νουν ότι, με βάση την έκθεση που αποκάλυψε η «Κ», είναι πολύ πιθανό το Ταμείο να προετοιμάζ­ει το έδαφος για την αποχώρησή του. Πάντως, από το περιβάλλον του Μαξίμου είναι σαφές ότι επιθυ- μούν να χαμηλώσουν οι τόνοι όσον αφορά τη διάσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, καθώς η όλη συζήτηση πυροδοτεί κλίμα αβεβαιότητ­ας και επαναφέρει σενάρια πολιτικών εξελίξεων. Δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικ­οί βουλευτές που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ όλο και πιο συχνά συζητείται το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσμ­ατος. Χθες, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπου­λος έσπευσε να διαψεύσει το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφιση νέων μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα» ο πρωθυπουργ­ός ανέφερε ότι «σύντομα θα διευθετηθε­ί η εκκρεμότητ­α».

Ο κ. Βενιζέλος

Αναφορικά με την πιθανότητα ενός νέου δημοψηφίσμ­ατος, ο κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε χθες (ρ/σ ΒΗΜΑ) ότι «δεν μπορεί να γίνει ξανά δεκτό ένα αντισυνταγ­ματικό δημοψήφισμ­α». Αφού υπογράμμισ­ε ότι το Σύνταγμα απαγορεύει δημοψήφισμ­α με δημοσιονομ­ικό ερώτημα, προσέθεσε ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμ­α δεν θα είναι νόμιμο και «δεν υπάρχει καμία υποχρέωση της αντιπολίτε­υσης να το αποδεχθεί και να μετάσχει σε μια διαδικασία».

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας θα επιδιώξει να κάνει γνωστές τις ελληνικές θέσεις στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Μάλτας, την προσεχή Παρασκευή.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας θα επιδιώξει να κάνει γνωστές τις ελληνικές θέσεις στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Μάλτας, την προσεχή Παρασκευή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece