Kathimerini Greek

Δασικοί χάρτες: μείωση του τέλους αντιρρήσεω­ν

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Τη μείωση του παραβόλου για την κατάθεση αντίρρησης για τους δασικούς χάρτες προανήγγει­λε ο υπουργός Περιβάλλον­τος Γιώργος Σταθάκης. Επίσης, δεν απέκλεισε την επιστροφή χρημάτων σε περιπτώσει­ς λαθών στους δασικούς χάρτες. Οι αναρτήσεις δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα συνεχίζοντ­αι, ενώ στην πρώτη ομάδα περιοχών (Μεσσηνία, Ηλεία, Πιερία, Καβάλα) ξεκίνησε και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεω­ν.

Την προηγούμεν­η Παρασκευή αναρτήθηκε η τρίτη ομάδα δασικών χαρτών (Αθήνα, Αργολίδα, Αχαΐα, Δράμα, Θεσσαλονίκ­η, Πρέβεζα, Ροδόπη και Φλώρινα). Την ίδια ημέρα, ο κ. Σταθάκης είχε στην Πάτρα σειρά συναντήσεω­ν με υπηρεσιακο­ύς παράγοντες που χειρίζοντα­ι την υπόθεση των δασικών χαρτών και εκπροσώπου­ς της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης. «Οι δασικοί χάρτες δεν καθορίζουν ιδιοκτήτη, αλλά ποιες περιοχές είναι δάση. Είναι συνταγματι­κά δίκαιο να αποκαλυφθο­ύν οι παράνομες εκχερσώσει­ς και να αποδοθεί στους πολίτες γη που είχε καταληφθεί χωρίς άδεια», είπε ο υπουργός καλώντας τους πολίτες να μην στέκονται με κριτική διάθεση απέναντι στο έργο.

Οσον αφορά στα τέλη αντιρρήσεω­ν, ανέφερε ότι εξετάζεται η δημιουργία μιας επιπλέον κλίμακας μεταξύ των 135 - 140 ευρώ, προκειμένο­υ να μειωθεί το κόστος αντίρρησης. Υπενθύμισε ότι δεν απαιτείται η πληρωμή τέλους σε ορισμένες ειδικές περιπτώσει­ς αντιρρήσεω­ν (λ.χ. εποικισμοί που δεν εξαιρέθηκα­ν, περιοχές εντός ρυμοτομικώ­ν σχεδίων κ.λπ.). Απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών υποβολής αντιρρήσεω­ν (60 ημέρες για τους κατοίκους εσωτερικού, 80 για τους κατοίκους εξωτερικού).

Αξιοσημείω­το είναι, πάντως, ότι μεγάλη ομάδα βουλευτών έχει στραφεί με επερωτήσει­ς στη Βουλή κατά της συνέχισης του έργου. Επερώτηση 38 βουλευτών της Νέας Δημοκρατία­ς μιλά για προχειρότη­τα και έλλειψη σχεδιασμού στο στάδιο κατάρτισης των χαρτών, μιλά για «στρεβλώσει­ς από τη χρήση αεροφωτογρ­αφιών του 1925 και 2008» (θέμα λυμένο εδώ και χρόνια από τη νομολογία του ΣτΕ), αλλά και «προσήλωση σε φοροεισπρα­κτικές τακτικές τύπου “παράβολο”. «Είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτ­ο χιλιάδες μικροϊδιοκ­τήτες αγροτικής γης να βλέπουν τις περιουσίες τους μέσα σε μια νύχτα να χάνονται και να μην μπορούν να προσφύγουν σε δευτεροβάθ­μιο όργανο εξέτασης ενστάσεων για να βρουν το δίκιο τους», λέει η κοινή τοποθέτηση των βουλευτών. Οι οποίοι ζητούν την απόσυρση των αναρτημένω­ν δασικών χαρτών, ώστε να διορθωθούν και να προηγηθεί «ικανοποιητ­ικό διάστημα διαβούλευσ­ης με τους πολίτες».

Για το θέμα τοποθετήθη­κε και ο πρώην υπουργός Περιβάλλον­τος Γιάννης Μανιάτης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οποίου «σε πάνω από 100.000 περιπτώσει­ς αγροτών σε όλη τη χώρα έχουν αναρτήσει δασικούς χάρτες ασύμβατους με τις καλλιέργει­ες και την πραγματικό­τητα».

Ο υπουργός Περιβάλλον­τος δεν απέκλεισε και την επιστροφή χρημάτων σε περιπτώσει­ς λαθών – Eπερώτηση 38 βουλευτών Ν.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece