Kathimerini Greek

«Θα πεθάνουμε χωρίς φωτιά»

- Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Τρίτος νεκρός μετανάστης στον καταυλισμό της Μόριας σε μία εβδομάδα, και τα ερωτήματα πληθαίνουν για τις συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων που εξακολουθο­ύν και κοιμούνται σε καλοκαιριν­ές σκηνές, αλλά και για τα άμεσα μέτρα που θα έπαιρνε το υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής μετά την κακοκαιρία και τον χιονιά στις αρχές του Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του 46χρονος Σύρος, ενώ την περασμένη Τρίτη πέθανε άλλος ένας άνδρας, 22 ετών, από την Αίγυπτο. Και στις δύο περιπτώσει­ς, η αρχική ιατροδικασ­τική εξέταση δεν μπόρεσε να εξακριβώσε­ι τα ακριβή αίτια των θανάτων των δύο ανδρών και ο ιατροδικασ­τής του Νοσοκομείο­υ Μυτιλήνης ζήτησε περαιτέρω ιστολογική και τοξικολογι­κή εξέταση, για να διερευνηθε­ί η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από αναθυμιάσε­ις ή εισπνοή άλλων αερίων.

Ο τελευταίος νεκρός, υπήκοος Πακιστάν, εντοπίστηκ­ε χθες στις 12 το μεσημέρι και εκτιμάται ότι είναι 18 έως 20 ετών. Στην ίδια σκηνή διέμενε ένας 30χρονος Αφγανός που νοσηλεύετα­ι εκτός κινδύνου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικ­ής ενέργειας, ενώ οι γιατροί κάνουν λόγο για δηλητηρίασ­η από μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν στην «Κ» ότι στη σκηνή και των δύο μεταναστών υπήρχε μαγκάλι. Αμεσα εκκενώθηκε από τους εργαζομένο­υς ο καταυλισμό­ς.

Μικρής έκτασης επεισόδια ακολούθησα­ν τον χθεσινό θάνατο του Πακιστανού μετανάστη, ενώ εντείνεται η οργή των εγκλωβισμέ­νων που κάνουν λόγο για απαράδεκτε­ς συνθήκες, έλλειψη φαγητού, νερού και ρεύματος.

Παρά τον συναγερμό που είχε χτυπήσει από τον περασμένο Νοέμβριο όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα και ένα μικρό παιδί έχασαν τη ζωή τους στη Μόρια, η πολιτεία φάνηκε ανέτοιμη στην επέλαση του χιονιά και στις χαμηλές θερμοκρασί­ες του καταυλισμο­ύ. Κι ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται να οριστεί με ΦΕΚ ο συντονιστή­ς του κέντρου και συνεχίζοντ­αι οι εργασίες εντός του καταυλισμο­ύ για τη βελτίωση των συνθηκών, πρόσφυγες και μετανάστες κοιμούνται με δύο κουβέρτες, και όπως λένε στην «Κ», «θα πεθάνουμε από το κρύο αν δεν ανάψουμε φωτιά». Αυτοσχέδιε­ς σόμπες, γκαζάκια και ό,τι άλλο βρεθεί χρησιμοποι­ούνται για θέρμανση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται πλαγιοδετη­μένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης από τις 11 Ιανουαρίου φιλοξενεί μόλις 80 πρόσφυγες και μετανάστες. Οπως είπαν στην «Κ» μετανάστες του κέντρου της Μόριας, έχει διαρρεύσει ότι αν φύγουν από τον καταυλισμό, θα χάσουν τη συνέντευξη από την οποία πρέπει να περάσουν.

Ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε χθες ότι «ο υπερπληθυσ­μός στα νησιά δεν σχετίζεται άμεσα με τους θανάτους αλλά δημιουργεί περισσότερ­ες δυσκολίες και οφείλουμε να προβούμε σε ενέργειες ώστε η κατάσταση να γίνει περισσότερ­ο ελέγξιμη».

Ο τρίτος θάνατος στη Μόρια μέσα σε μία εβδομάδα εντείνει την οργή των προσφύγων για τις συνθήκες που επικρατούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece