«Στον τοίχο» ο Φιγιόν για την αργομισθία της συζύγου του

Kathimerini Greek - - ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ -

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Φρανσουά Φιγιόν, η Ουαλλή σύζυγός του Πενέλοπι και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε λα Σαριέρ έδωσαν καταθέσεις χθες στη γαλλική αστυνομία σε σχέση με τις κατηγορίες περί αργομισθιών της κ. Φιγιόν, ύψους 600.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 500.000 από τα δημόσια ταμεία και οι 100.000 από τα ταμεία του ομίλου Fimalac, ιδιοκτησίας Ντε λα Σαριέρ.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, υπέρμαχος του «νοικοκυρέματος» του δημο- σίου τομέα και της κατάργησης 500.000 θέσεων εργασίας δημοσίων υπαλλήλων, βρίσκεται υποχρεωμένος να αποδείξει ότι οι 7.000 ευρώ που λάμβανε μηνιαίως η σύζυγός του από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση είχαν αντίκρισμα σε πραγματική εργασία. Οταν ο Φιγιόν εγκατέλειψε την έδρα του προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία της Γαλλίας, υπό τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, «κληροδότησε» την έδρα του (και την υποτιθέμενη εργασία της συζύγου του) στον βουλευτή που τον διαδέχθηκε. Την ίδια στιγμή, στο πολιτικό προφίλ του παρουσίαζε τη σύζυγό του ως παραδοσιακή γυναίκα που ασχολείτο με την ανατροφή των τεσσάρων παιδιών τους, ενώ ουδείς την είχε δει στην Εθνοσυνέλευση.

«Οχι άλλη λάσπη», είπε ο Φιγιόν την Κυριακή σε συγκέντρωση μελών του κόμματός του στη Λα Βιλέτ του Παρισιού. «Μπροστά σε όλους λέω, Πενέλοπι, σ’ αγαπώ!». Η γαλλική νομοθεσία δεν απαγορεύει την πρόσληψη συγγενών των βουλευτών και των γερουσια- στών ως βοηθών στα γραφεία τους, αρκεί η εργασία που προσφέρουν να είναι πραγματική. Ουδείς έως την προηγούμενη εβδομάδα γνώριζε ότι η κ. Φιγιόν μισθοδοτείτο ως βοηθός του συζύγου της και του διαδόχου του. Στην αποκάλυψη προχώρησε η σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaine, ενώ τις τελευταίες ημέ- ρες 208.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει κείμενο με τίτλο «Πενέλοπι, φέρε μας πίσω τις 500.000 ευρώ».

Εν συνεχεία, αποκαλύφθηκε ότι η κ. Φιγιόν μισθοδοτείτο και ως συνεργάτις του περιοδικού La revue des deux mondes, λαμβάνοντας 5.000 ευρώ μηνιαίως, συνολικά 100.000 ευρώ, για άγνωστη εργασία. Φως στο θέμα αυτό επεχείρησαν να ρίξουν χθες οι Αρχές, διενεργώντας έρευνες στα γραφεία του περιοδικού και θέτοντας ερωτήσεις στον ιδιοκτήτη του ομίλου. Η πολιτική μομφή που προκύπτει από τις δύο υποθέσεις αφορά τη σπατάλη δημοσίου χρήματος και την πρόσδεση στο άρμα του δισεκατομμυριούχου Ντε λα Σαριέρ.

Υπάρχει, όμως, περίπτωση η ζημιά να μην είναι μόνο πολιτική, καθώς οι αστυνομικές έρευνες μπορεί να απολήξουν σε απαγγελία κατηγοριών για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Αν συμβεί αυτό, ο Φιγιόν έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας. Το ερώτημα αυτήν τη στιγμή είναι θεωρητικό, αλλά οι προθεσμίες το καθιστούν παράλληλα επιτακτικό: ο χρόνος για τη διοργάνωση νέου συνεδρίου πιέζει, καθώς οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές πρέπει να κατατεθούν το αργότερο στις 22 Μαρτίου.

Ενδέχεται η ζημιά να μην είναι μόνον πολιτική, καθώς οι έρευνες μπορεί να απολήξουν σε κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Υποστηρικτές του Φρανσουά Φιγιόν υποδέχονται τον κεντροδεξιό υποψήφιο και τη σύζυγό του σε πολιτική εκδήλωση, την Κυριακή, στο Παρίσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.