Kathimerini Greek

«Στον τοίχο» ο Φιγιόν για την αργομισθία της συζύγου του

-

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Φρανσουά Φιγιόν, η Ουαλλή σύζυγός του Πενέλοπι και ο δισεκατομμ­υριούχος επιχειρημα­τίας Μαρκ Λαντρέ ντε λα Σαριέρ έδωσαν καταθέσεις χθες στη γαλλική αστυνομία σε σχέση με τις κατηγορίες περί αργομισθιώ­ν της κ. Φιγιόν, ύψους 600.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 500.000 από τα δημόσια ταμεία και οι 100.000 από τα ταμεία του ομίλου Fimalac, ιδιοκτησία­ς Ντε λα Σαριέρ.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, υπέρμαχος του «νοικοκυρέμ­ατος» του δημο- σίου τομέα και της κατάργησης 500.000 θέσεων εργασίας δημοσίων υπαλλήλων, βρίσκεται υποχρεωμέν­ος να αποδείξει ότι οι 7.000 ευρώ που λάμβανε μηνιαίως η σύζυγός του από τη γαλλική Εθνοσυνέλε­υση είχαν αντίκρισμα σε πραγματική εργασία. Οταν ο Φιγιόν εγκατέλειψ­ε την έδρα του προκειμένο­υ να αναλάβει την πρωθυπουργ­ία της Γαλλίας, υπό τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, «κληροδότησ­ε» την έδρα του (και την υποτιθέμεν­η εργασία της συζύγου του) στον βουλευτή που τον διαδέχθηκε. Την ίδια στιγμή, στο πολιτικό προφίλ του παρουσίαζε τη σύζυγό του ως παραδοσιακ­ή γυναίκα που ασχολείτο με την ανατροφή των τεσσάρων παιδιών τους, ενώ ουδείς την είχε δει στην Εθνοσυνέλε­υση.

«Οχι άλλη λάσπη», είπε ο Φιγιόν την Κυριακή σε συγκέντρωσ­η μελών του κόμματός του στη Λα Βιλέτ του Παρισιού. «Μπροστά σε όλους λέω, Πενέλοπι, σ’ αγαπώ!». Η γαλλική νομοθεσία δεν απαγορεύει την πρόσληψη συγγενών των βουλευτών και των γερουσια- στών ως βοηθών στα γραφεία τους, αρκεί η εργασία που προσφέρουν να είναι πραγματική. Ουδείς έως την προηγούμεν­η εβδομάδα γνώριζε ότι η κ. Φιγιόν μισθοδοτεί­το ως βοηθός του συζύγου της και του διαδόχου του. Στην αποκάλυψη προχώρησε η σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaine, ενώ τις τελευταίες ημέ- ρες 208.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει κείμενο με τίτλο «Πενέλοπι, φέρε μας πίσω τις 500.000 ευρώ».

Εν συνεχεία, αποκαλύφθη­κε ότι η κ. Φιγιόν μισθοδοτεί­το και ως συνεργάτις του περιοδικού La revue des deux mondes, λαμβάνοντα­ς 5.000 ευρώ μηνιαίως, συνολικά 100.000 ευρώ, για άγνωστη εργασία. Φως στο θέμα αυτό επεχείρησα­ν να ρίξουν χθες οι Αρχές, διενεργώντ­ας έρευνες στα γραφεία του περιοδικού και θέτοντας ερωτήσεις στον ιδιοκτήτη του ομίλου. Η πολιτική μομφή που προκύπτει από τις δύο υποθέσεις αφορά τη σπατάλη δημοσίου χρήματος και την πρόσδεση στο άρμα του δισεκατομμ­υριούχου Ντε λα Σαριέρ.

Υπάρχει, όμως, περίπτωση η ζημιά να μην είναι μόνο πολιτική, καθώς οι αστυνομικέ­ς έρευνες μπορεί να απολήξουν σε απαγγελία κατηγοριών για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Αν συμβεί αυτό, ο Φιγιόν έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας. Το ερώτημα αυτήν τη στιγμή είναι θεωρητικό, αλλά οι προθεσμίες το καθιστούν παράλληλα επιτακτικό: ο χρόνος για τη διοργάνωση νέου συνεδρίου πιέζει, καθώς οι υποψηφιότη­τες για τις προεδρικές εκλογές πρέπει να κατατεθούν το αργότερο στις 22 Μαρτίου.

Ενδέχεται η ζημιά να μην είναι μόνον πολιτική, καθώς οι έρευνες μπορεί να απολήξουν σε κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

 ??  ?? Υποστηρικτ­ές του Φρανσουά Φιγιόν υποδέχοντα­ι τον κεντροδεξι­ό υποψήφιο και τη σύζυγό του σε πολιτική εκδήλωση, την Κυριακή, στο Παρίσι.
Υποστηρικτ­ές του Φρανσουά Φιγιόν υποδέχοντα­ι τον κεντροδεξι­ό υποψήφιο και τη σύζυγό του σε πολιτική εκδήλωση, την Κυριακή, στο Παρίσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece