Ο ακροδεξιός Βίλντερς παρασύρει τον φιλελεύθερο Ρούτε

Kathimerini Greek - - ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ -

ΧΑΓΗ. Η Ολλανδία διέρχεται από μια πολιτική περίοδο με σημαντικές αναταράξεις, όπου οι δημοκρατικές και φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις μοιάζουν να παρασύρονται από τη ρητορική του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς. Την περασμένη εβδομάδα, ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απηύθυνε ανοικτή επιστολή προς όσους ζουν στη χώρα, με το μήνυμα «συμπεριφερθείτε φυσιολογικά ή φύγετε», στάση που δεν απέτρεψε την άνοδο του PVV του Βίλντερς κατά δύο ακόμη μονάδες στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση.

Αν τα δημοσκοπικά ευρήματα επιβεβαιωθούν στις κάλπες της 15ης Μαρτίου, θα απαιτηθεί συνασπισμός έως και έξι κομμάτων προκειμένου να μην περάσει η τύχη της χώρας στα χέρια συνασπισμού με επικεφαλής τον Βίλντερς. Ο Βίλντερς, οπαδός της εξόδου της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καλωσόρισε το Σαββατοκύριακο την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να κλείσει τα σύνορα των ΗΠΑ σε κατοίκους επτά μουσουλμανικών χωρών, ευχόμενος απλώς να προστεθεί σύντομα στις επτά αυτές χώρες μία ακόμη, η Σαουδική Αραβία. «Και εγώ το ίδιο θα έκανα», είπε ο Βίλντερς για το διάταγμα Τραμπ.

Η ρητορική της φιλελεύθερης και ανοικτής στον κόσμο Ολλανδίας, μιας χώρας που κάποτε διατηρούσε ως αποικία τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, την Ινδονησία, έχει ήδη επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την ιδιαίτερη ρητορική του Βίλντερς. Οπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Politico, η ίδια η παρότρυνση του πρωθυπουργού Ρούτε «φερθείτε φυσιο-

Ο Μαρκ Ρούτε

λογικά» απηχεί μια φράση που είχε απευθύνει στον ίδιο ο Βίλντερς στο εσωτερικό της Βουλής. «Τότε ο Βίλντερς είχε αντιμετωπιστεί με περιφρονητικά γέλια», σχολίασε ο Γιοστ ντε Φρις στη μεγάλη ολλανδική εφημερίδα «Φόλκσκραντ». «Εξι χρόνια αργότερα, το φιλελεύθερο VVD ανάγει τις ίδιες λέξεις σε σλόγκαν».

Πριν από λίγους μήνες, ο Ρούτε, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, παρότρυνε τους νεαρούς τουρκικής καταγωγής με αντικοινωνική συμπεριφορά να «τσακιστούν» (pleur op) από τη χώρα. «Αμέσως όλοι αναγνώρισαν ότι αυτό είναι το στυλ του Βίλντερς», είπε ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν, Χενκ τε Βέλντε. «Αυτό είναι καινούργιο, ένα συστημικό κόμμα αντιγράφει τη ρητορική του Βίλν- τερς». Στην πραγματικότητα, ο καλογυαλισμένος Βίλντερς δεν είναι «άνθρωπος του λαού» ούτε εκφράζεται φυσιολογικά με τέτοιο λεξιλόγιο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μέλος του φιλελεύθερου VVD και πραγματοποίησε μια πολύ καλά υπολογισμένη στροφή στον ακροδεξιό λαϊκισμό. Κατακτώντας πρώτος το πεδίο αυτό, μπορεί τώρα να προβάλλεται ως μοναδικός αυθεντικός εκφραστής του. «Λέτε ψέματα, κύριε Ρούτε. Κανείς δεν σας πιστεύει πια», είναι η μόνιμη επωδός του.

Σύμφωνα με τον Χενκ τε Βέλντε, ο κίνδυνος είναι ότι ο Ρούτε, αντιγράφοντας τον Βίλντερς, θα χάσει την αξιοπιστία του. «Ο κόσμος θα διερωτηθεί ποιος είναι ο πραγματικός Ρούτε και τι πιστεύει», είπε ο Ολλανδός καθηγητής στο Politico.

ήρθε δεύτερος, σε δημοσκόπηση, στον πολιτικό χώρο που καταλαμβάνει ο πρώην συνάδελφός του Γκερτ. Βίλντερς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.