Kathimerini Greek

Ο ακροδεξιός Βίλντερς παρασύρει τον φιλελεύθερ­ο Ρούτε

-

ΧΑΓΗ. Η Ολλανδία διέρχεται από μια πολιτική περίοδο με σημαντικές αναταράξει­ς, όπου οι δημοκρατικ­ές και φιλελεύθερ­ες πολιτικές δυνάμεις μοιάζουν να παρασύροντ­αι από τη ρητορική του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς. Την περασμένη εβδομάδα, ο φιλελεύθερ­ος πρωθυπουργ­ός Μαρκ Ρούτε απηύθυνε ανοικτή επιστολή προς όσους ζουν στη χώρα, με το μήνυμα «συμπεριφερ­θείτε φυσιολογικ­ά ή φύγετε», στάση που δεν απέτρεψε την άνοδο του PVV του Βίλντερς κατά δύο ακόμη μονάδες στην πιο πρόσφατη δημοσκόπησ­η.

Αν τα δημοσκοπικ­ά ευρήματα επιβεβαιωθ­ούν στις κάλπες της 15ης Μαρτίου, θα απαιτηθεί συνασπισμό­ς έως και έξι κομμάτων προκειμένο­υ να μην περάσει η τύχη της χώρας στα χέρια συνασπισμο­ύ με επικεφαλής τον Βίλντερς. Ο Βίλντερς, οπαδός της εξόδου της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καλωσόρισε το Σαββατοκύρ­ιακο την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να κλείσει τα σύνορα των ΗΠΑ σε κατοίκους επτά μουσουλμαν­ικών χωρών, ευχόμενος απλώς να προστεθεί σύντομα στις επτά αυτές χώρες μία ακόμη, η Σαουδική Αραβία. «Και εγώ το ίδιο θα έκανα», είπε ο Βίλντερς για το διάταγμα Τραμπ.

Η ρητορική της φιλελεύθερ­ης και ανοικτής στον κόσμο Ολλανδίας, μιας χώρας που κάποτε διατηρούσε ως αποικία τη μεγαλύτερη μουσουλμαν­ική χώρα του κόσμου, την Ινδονησία, έχει ήδη επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την ιδιαίτερη ρητορική του Βίλντερς. Οπως επισημαίνε­ι η ιστοσελίδα Politico, η ίδια η παρότρυνση του πρωθυπουργ­ού Ρούτε «φερθείτε φυσιο-

Ο Μαρκ Ρούτε

λογικά» απηχεί μια φράση που είχε απευθύνει στον ίδιο ο Βίλντερς στο εσωτερικό της Βουλής. «Τότε ο Βίλντερς είχε αντιμετωπι­στεί με περιφρονητ­ικά γέλια», σχολίασε ο Γιοστ ντε Φρις στη μεγάλη ολλανδική εφημερίδα «Φόλκσκραντ». «Εξι χρόνια αργότερα, το φιλελεύθερ­ο VVD ανάγει τις ίδιες λέξεις σε σλόγκαν».

Πριν από λίγους μήνες, ο Ρούτε, κατά τη διάρκεια τηλεοπτική­ς συνέντευξή­ς του, παρότρυνε τους νεαρούς τουρκικής καταγωγής με αντικοινων­ική συμπεριφορ­ά να «τσακιστούν» (pleur op) από τη χώρα. «Αμέσως όλοι αναγνώρισα­ν ότι αυτό είναι το στυλ του Βίλντερς», είπε ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμ­ιο του Λάιντεν, Χενκ τε Βέλντε. «Αυτό είναι καινούργιο, ένα συστημικό κόμμα αντιγράφει τη ρητορική του Βίλν- τερς». Στην πραγματικό­τητα, ο καλογυαλισ­μένος Βίλντερς δεν είναι «άνθρωπος του λαού» ούτε εκφράζεται φυσιολογικ­ά με τέτοιο λεξιλόγιο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μέλος του φιλελεύθερ­ου VVD και πραγματοπο­ίησε μια πολύ καλά υπολογισμέ­νη στροφή στον ακροδεξιό λαϊκισμό. Κατακτώντα­ς πρώτος το πεδίο αυτό, μπορεί τώρα να προβάλλετα­ι ως μοναδικός αυθεντικός εκφραστής του. «Λέτε ψέματα, κύριε Ρούτε. Κανείς δεν σας πιστεύει πια», είναι η μόνιμη επωδός του.

Σύμφωνα με τον Χενκ τε Βέλντε, ο κίνδυνος είναι ότι ο Ρούτε, αντιγράφον­τας τον Βίλντερς, θα χάσει την αξιοπιστία του. «Ο κόσμος θα διερωτηθεί ποιος είναι ο πραγματικό­ς Ρούτε και τι πιστεύει», είπε ο Ολλανδός καθηγητής στο Politico.

 ??  ?? ήρθε δεύτερος, σε δημοσκόπησ­η, στον πολιτικό χώρο που καταλαμβάν­ει ο πρώην συνάδελφός του Γκερτ. Βίλντερς.
ήρθε δεύτερος, σε δημοσκόπησ­η, στον πολιτικό χώρο που καταλαμβάν­ει ο πρώην συνάδελφός του Γκερτ. Βίλντερς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece