Οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν την εντολή

Kathimerini Greek - - ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ -

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ζήτησε τη Δευτέρα από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και να αρνηθεί το αίτημα του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καθώς το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι απέτυχε να έρθει σε συμφωνία με το αλβανικό κόμμα DUI και να σχηματίσει κυβέρνηση, διότι η προθεσμία γι’ αυτόν τον σκοπό έληξε τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Το VMRO-DPMNE, το οποίο κυβέρνησε σταθερά τη χώρα από το 2006 μέχρι το 2016, ανακοίνωσε ότι η πιο «ώριμη λύση» στο πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου είναι η διεξαγωγή νέων εκλογών, κάτι το οποίο είναι πιθανό να γίνει μόνον εφόσον ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν δώσει την εντολή στον Ζόραν Ζάεφ, τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών (SDSM).

Ωστόσο, όπως και το VMRO-DPMNE, έτσι και το SDSM χρειάζεται τη συμμετοχή του DUI για να σχηματίσει κυβέρνηση, τα αιτήματα του οποίου φαίνεται ότι φάνηκαν υπερβολικά στον ηγέτη του συντηρητικού κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι. Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, το DUI μετατράπηκε σε ρυθμιστή του πολιτικού σκηνικού στην ΠΓΔΜ, θέτοντας, μεταξύ άλλων, ως όρο για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας να καταστεί η αλβανική γλώσσα δεύτερη επίσημη γλώσσας της χώρας. «Περιμένω ότι ο Ιβάνοφ θα μου δώσει την εντολή να σχηματίσω κυβέρνηση. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει παραβίαση του συντάγματος και των νόμων. Οι πολίτες επέλεξαν τις αλλαγές», δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών.

Εντούτοις, διαφορετική άποψη φαίνεται ότι έχει σε σχέση με το σύνταγμα το DUI, με έναν αξιωματούχο του κόμματος να δηλώνει ότι «το σύνταγμα δεν είναι ξεκάθαρο σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει», τονίζοντας ότι «είναι στα χέρια του προέδρου Ιβάνοφ αν θέλει ή όχι να δώσει την ευκαιρία στον Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση».

Ρυθμιστής, το αλβανικό κόμμα DUI, που ζητεί θεσμοθέτηση της αλβανικής ως δεύτερης γλώσσας στην ΠΓΔΜ.

Ο πρόεδρος του συντηρητικού VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, στις 30 Δεκεμβρίου 2016 στο Κοινοβούλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.