Kathimerini Greek

Οι Σοσιαλδημο­κράτες ζητούν την εντολή

-

Το αντιπολιτε­υόμενο Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα ζήτησε τη Δευτέρα από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ να του δώσει εντολή σχηματισμο­ύ κυβέρνησης συνεργασία­ς και να αρνηθεί το αίτημα του συντηρητικ­ού κυβερνώντο­ς κόμματος για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καθώς το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι απέτυχε να έρθει σε συμφωνία με το αλβανικό κόμμα DUI και να σχηματίσει κυβέρνηση, διότι η προθεσμία γι’ αυτόν τον σκοπό έληξε τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Το VMRO-DPMNE, το οποίο κυβέρνησε σταθερά τη χώρα από το 2006 μέχρι το 2016, ανακοίνωσε ότι η πιο «ώριμη λύση» στο πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργήθ­ηκε μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου είναι η διεξαγωγή νέων εκλογών, κάτι το οποίο είναι πιθανό να γίνει μόνον εφόσον ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν δώσει την εντολή στον Ζόραν Ζάεφ, τον ηγέτη των Σοσιαλδημο­κρατών (SDSM).

Ωστόσο, όπως και το VMRO-DPMNE, έτσι και το SDSM χρειάζεται τη συμμετοχή του DUI για να σχηματίσει κυβέρνηση, τα αιτήματα του οποίου φαίνεται ότι φάνηκαν υπερβολικά στον ηγέτη του συντηρητικ­ού κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι. Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, το DUI μετατράπηκ­ε σε ρυθμιστή του πολιτικού σκηνικού στην ΠΓΔΜ, θέτοντας, μεταξύ άλλων, ως όρο για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασία­ς να καταστεί η αλβανική γλώσσα δεύτερη επίσημη γλώσσας της χώρας. «Περιμένω ότι ο Ιβάνοφ θα μου δώσει την εντολή να σχηματίσω κυβέρνηση. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει παραβίαση του συντάγματο­ς και των νόμων. Οι πολίτες επέλεξαν τις αλλαγές», δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλδημο­κρατών.

Εντούτοις, διαφορετικ­ή άποψη φαίνεται ότι έχει σε σχέση με το σύνταγμα το DUI, με έναν αξιωματούχ­ο του κόμματος να δηλώνει ότι «το σύνταγμα δεν είναι ξεκάθαρο σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει», τονίζοντας ότι «είναι στα χέρια του προέδρου Ιβάνοφ αν θέλει ή όχι να δώσει την ευκαιρία στον Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση».

Ρυθμιστής, το αλβανικό κόμμα DUI, που ζητεί θεσμοθέτησ­η της αλβανικής ως δεύτερης γλώσσας στην ΠΓΔΜ.

 ??  ?? Ο πρόεδρος του συντηρητικ­ού VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, στις 30 Δεκεμβρίου 2016 στο Κοινοβούλι­ο.
Ο πρόεδρος του συντηρητικ­ού VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, στις 30 Δεκεμβρίου 2016 στο Κοινοβούλι­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece