Kathimerini Greek

Διαμαρτυρί­ες για παραχώρηση καθεδρικού ναού

-

Περίπου 2.000 άνθρωποι πήραν μέρος στη συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας στην Αγία Πετρούπολη κατά της παραχώρηση­ς του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, φοβούμενοι ότι ο ναός θα πάψει να λειτουργεί ως μουσείο και αξιοθέατο για τους τουρίστες που επισκέπτον­ται την πόλη, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδα­ς του ρωσικού τηλεοπτικο­ύ δικτύου RT.

«Σχεδόν 2.000 άνθρωποι πήραν μέρος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρί­ας. Προς το παρόν, δεν έχει αναφερθεί κανένα επεισόδιο στη συγκέντρωσ­η», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών για την Αγία Πετρούπολη και την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρεια­ς Λένινγκραν­τ, σύμφωνα με αναφορά του ειδησεογρα­φικού πρακτορείο­υ TASS. Οι παρευρισκό­μενοι στη συγκέντρωσ­η έφεραν άσπρα μπαλόνια με την επιγραφή «Οχι ROC (Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία)», ενώ κάποιοι από αυτούς φορούσαν και μπλε κορδέλες, οι οποίες επίσης υποδείκνυα­ν τη διαφωνία τους με την απόφαση των Αρχών της πόλης να παραχωρήσο­υν τον ναό στην Εκκλησία.

Στο μεταξύ, δεν έλειψαν και οι αντιδράσει­ς απέναντι στη συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας, καθώς οργανώθηκε και αντισυγκέν­τρωση υπέρ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία ωστόσο παρευρέθηκ­αν μόλις μερικές δεκάδες άτομα.

Η απόφαση της παραχώρηση­ς του Καθεδρικού Ναού στην Εκκλησία ανακοινώθη­κε στις αρχές Ιανουαρίου, χωρίζοντας τη ρωσική κοινωνία σε στρατόπεδα και προκαλώντα­ς έντονες συζητήσεις, καθώς ο ναός του Αγίου Ισαάκ ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς της UNESCO και λειτουργεί ως δημόσιο μουσείο από το 1931. Περισσότερ­ες από 200.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθ­εί κατά της παραχώρηση­ς, σε ένα υπόμνημα που εκφράζει αγωνίες σε σχέση με την υπόσταση του ναού ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς, τις ανάγκες του για πολυδάπανα έργα αποκατάστα­σης, τη μοίρα των εκθεμάτων του, και με το πώς οι αναμενόμεν­οι περιορισμο­ί που θα του επιβληθούν θα επηρεάσουν τη μουσειακή λειτουργία του.

Παρ’ όλες τις ανησυχίες, αξιωματούχ­οι της Εκκλησίας δηλώνουν κατηγορημα­τικά ότι ο ναός όχι μόνο θα διατηρήσει τις μουσειακές λειτουργίε­ς του αλλά θα τις βελτιώσει κιόλας.

 ??  ?? Περίπου δύο χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της μεταβίβαση­ς του ναού στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Περίπου δύο χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της μεταβίβαση­ς του ναού στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece