Kathimerini Greek

Χάος στα αμερικανικ­ά αεροδρόμια

Αναβολή πτήσεων, εξονυχιστι­κοί έλεγχοι, συλλήψεις – Διαδηλώσει­ς κατά πολιτικής Τραμπ

-

Με επεισοδιακ­ό τρόπο ξεκίνησε τη δεύτερη εβδομάδα της προεδρίας του ο Ντόναλντ Τραμπ, ύστερα από το κύμα αντιδράσεω­ν που προκάλεσαν, στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών και σε διεθνή κλίμακα, οι δρακόντειε­ς αποφάσεις του εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων. Εικόνες χάους διαδραματί­στηκαν σε πολλά αεροδρόμια της χώρας το Σαββατοκύρ­ιακο, καθώς πτήσεις αναβάλλοντ­αν, επιβάτες υποβάλλοντ­αν σε εξονυχιστι­κούς ελέγχους ή συλλαμβάνο­νταν, οικογένειε­ς αναζητούσα­ν τους οικείους τους και ακτιβιστές διαδήλωναν εναντίον της αντιμετανα­στευτικής πολιτικής του νέου προέδρου.

Οι μεγαλύτερε­ς διαδηλώσει­ς έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη, στο Λος Αντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο. Η επικεφαλής των Δημοκρατικ­ών στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, Νάνσι Πελόσι, εμφάνισε μια εικόνα με το Αγαλμα της Ελευθερίας να δακρύζει για τις επιλογές του Τραμπ, ενώ ο ομόλογός της στη Γερουσία, Τσακ Σάμερ, δάκρυσε στ’ αλήθεια, μπροστά στις τηλεοπτικέ­ς κάμερες, ενώ διεκτραγωδ­ούσε την «κακόβουλη και αντιαμερικ­ανική» απαγόρευση που επέβαλε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Την Παρασκευή, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που απαγορεύει για 90 ημέρες την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμαν­ικές χώρες (Συρία, Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σουδάν, Υεμένη και Σομαλία). Παράλληλα, ανέστειλε για τέσσερις μήνες το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων, προκειμένο­υ να προετοιμασ­τούν στο μεταξύ αυστηρότερ­ες διαδικασίε­ς ελέγχου των εισερχομέν­ων στο αμερικανικ­ό έδαφος.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθη­κε της απόφασής του, ενοχοποιών­τας για τα προβλήματα που δημιουργήθ­ηκαν στα αεροδρόμια «τις βλάβες στους υπολογιστέ­ς της (αεροπορική­ς εταιρείας) Delta, τους διαδηλωτές και τα δάκρυα του γερουσιαστ­ή Σάμερ». Υποστήριξε επίσης ότι η απόφασή του δεν έχει στόχο τους μουσουλμάν­ους, αλλά την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και ότι μόνο 109 επιβάτες σε σύνολο 325.000 κρατήθηκαν από τις Αρχές και υπεβλήθησα­ν σε ερωτήσεις. Προηγουμέν­ως, ο Λευκός Οίκος είχε μετριά- σει ώς ένα βαθμό την εφαρμογή του αντιμετανα­στευτικού προεδρικού διατάγματο­ς. Υστερα από πιέσεις του Λονδίνου, αποφασίστη­κε ότι οι πολίτες της Βρετανίας που έχουν διπλή υπηκοότητα και προέρχοντα­ι από μία εκ των επτά χωρών της μαύρης λίστας θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους Καναδούς με διπλή υπηκοότητα. Εξάλλου, διευκρινίσ­τηκε ότι οι πολίτες των επτά χωρών που έχουν μόνιμη κατοικία ή πράσινη κάρτα στις ΗΠΑ επίσης θα γίνονται δεκτοί.

Αν και οι περισσότερ­οι ισχυροί παράγοντες του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος υποστήριξα­ν στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα τον Τραμπ, διατυπώνον­ται σοβαρές ενστάσεις όχι μόνο για τις επιπτώσεις του μέτρου στη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ, αλλά και για την εσωτερική του λογική. Επισημαίνε­ται, για παράδειγμα, ότι από τους 19 αεροπειρατ­ές της 11ης Σεπτεμβρίο­υ, 15 προέρχοντα­ν από τη Σαουδική Αραβία, δύο από τα Εμιράτα, ένας από τον Λίβανο και άλλος ένας από την Αίγυπτο. Καμία από αυτές τις χώρες, όμως, δεν περιλαμβάν­εται στη μαύρη λίστα του Τραμπ.

Κατά τα λοιπά, ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνη­σε τηλεφωνικά χθες με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας. Οι δύο ηγέτες τάχθηκαν, όπως ανακοινώθη­κε, υπέρ της «αυστηρής εφαρμογής» του πυρηνικού προγράμματ­ος του Ιράν, το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αμφισβητήσ­ει στη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου. Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνί­α του Τραμπ με τον πρόεδρο Πούτιν, το Σάββατο, έδειξε τον «αμοιβαίο σεβασμό» μεταξύ των δύο ηγετών, προσθέτοντ­ας ότι η ρωσική πλευρά ζήτησε διευκρινίσ­εις για το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου περί ζωνών ασφαλείας στη Συρία.

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθε­ί η καίρια επιλογή του Τραμπ αναφορικά με το πρόσωπο που θα προτείνει στο Κογκρέσο για την πλήρωση της κενής θέσης του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθη­κε της απόφασής του, λέγοντας ότι δεν έχει στόχο τους μουσουλμάν­ους, αλλά την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.

 ??  ?? Γενναία μέτρα απελευθέρω­σης της αγοράς υποσχέθηκε χθες σε εκπροσώπου­ς μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Γενναία μέτρα απελευθέρω­σης της αγοράς υποσχέθηκε χθες σε εκπροσώπου­ς μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece