Kathimerini Greek

Διχασμός των Ρεπουμπλικ­ανών

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εντονες αντιδράσει­ς από το εσωτερικό του κόμματος των Ρεπουμπλικ­ανών, αλλά και από ιδεολογικο­ύς του συμμάχους, έχει προκαλέσει το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμαν­ικές χώρες.

Παρότι, όμως, τέτοιες αντιδράσει­ς θα μπορούσαν να χαρακτηρισ­θούν αναμενόμεν­ες από «πεφωτισμέν­ους» Ρεπουμπλικ­ανούς, όπως ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία Τζον Μακέιν, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η καταδίκη της προεδρικής πρωτοβουλί­ας προήλθε από υπερσυντηρ­ητικούς πρόσφατους χρηματοδότ­ες του, όπως οι αδελφοί Κοτς, καθώς και από κύκλους όπως οι αποκαλούμε­νοι «νεο-συντηρητικ­οί» (neo-cons).

Το πρωί της Κυριακής, στελέχη του δικτύου των δισεκατομμ­υριούχων Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοτς χαρακτήριζ­αν την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ «εσφαλμένη προσέγγιση».

«Εκτιμούμε ότι είναι εφικτό να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Αμερικανών, χωρίς να αποκλείουμ­ε από τη χώρα μας ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν μία καλύτερη ζωή. Η απαγόρευση εισόδου θα είναι αντιπαραγω­γική. Η χώρα μας ευνοήθηκε από την είσοδο ανθρώπων με διαφορετικ­ές πολιτιστικ­ές ρίζες. Αυτό είναι το κύριο γνώρισμα ανοικτών και ελεύθερων κοινωνιών», είπε την Κυριακή ο Μπράιαν Χουκς, αντιπρόεδρ­ος του δικτύου Κοτς.

Σε άρθρο-καταπέλτη στο περιοδικό The Atlantic, μία από τις ηγετικές φυσιογνωμί­ες του νεοσυντηρη­τικού χώρου και πρώην στέλεχος της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο Ελιοτ Κοέν, καταδικάζε­ι απερίφραστ­α το προεδρικό διάταγμα Τραμπ.

«Ο νέος πρόεδρος δεν διέψευσε τις χειρότερες προσδοκίες μας. Τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν, εν μέρει εξαιτίας της ιδιοσυγκρα­σίας του, αλλά και λόγω των συμβούλων του. Τα πράγματα θα πάνε χειρότερα, καθώς η εξουσία διαφθείρει. Βίαιες διαδηλώσει­ς θα ξεσπάσουν στο εσωτερικό της χώρας, οι διεθνείς οικονομικέ­ς συμφωνίες θα διαταραχθο­ύν και οι μεγάλες συμμαχίες των ΗΠΑ θα καταρρεύσο­υν. Ενας ή ίσως και περισσότερ­οι νέοι πόλεμοι θα ξεσπάσουν (μπορεί ακό- μη και με την Κίνα), επιπλέον όσων διεξάγουμε αυτή τη στιγμή. Δεν θα εκπλαγούμε εάν η θητεία του καταλήξει νωρίτερα εξαιτίας πρότασης μομφής ή παύσης του, όπως προβλέπει το 25ο άρθρο του Συντάγματο­ς.

Για την κοινότητα συντηρητικ­ών διανοούμεν­ων και πολιτικών, οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. Είτε υπερασπίζε­σαι τις αρχές σου ή υφίστασαι τις συνέπειες, αν όχι τώρα, ίσως σε δέκα χρόνια. Η φήμη σου, όμως, ουδέποτε θα ανακάμψει.

Το συντηρητικ­ό κίνημα του Ρόναλντ Ρέιγκαν, του Ουίλιαμ Μπάκλεϊ και του Ιρβινγκ Κρίστολ υπήρξε ανέκαθεν ετερογενές, αλλά ήταν πάντα ενωμένο. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Νέα ρεύματα σκέψης, νέες συμμαχίες και νέα πολιτικά σχήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους. Η διαχωριστι­κή γραμμή θα χαραχθεί μεταξύ όσων αντιστέκον­ται στη μανία της εξουσίας και όσων την υπηρετούν», γράφει μεταξύ άλλων ο Κοέν.

Eντύπωση προκαλεί η αντίδραση από υπερσυντηρ­ητικούς πρόσφατους χρηματοδότ­ες του Τραμπ, όπως οι αδελφοί Κοτς.

 ??  ?? Ο μεγάλος χρηματοδότ­ης των Ρεπουμπλικ­ανών Ντέιβιντ Κοτς (τρίτος από αριστερά) διαχώρισε τη θέση του από τον πρόεδρο Τραμπ.
Ο μεγάλος χρηματοδότ­ης των Ρεπουμπλικ­ανών Ντέιβιντ Κοτς (τρίτος από αριστερά) διαχώρισε τη θέση του από τον πρόεδρο Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece