Υπέρ των διαδηλώσεων ο Μπαράκ Ομπάμα

Kathimerini Greek - - ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ -

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά του προεδρικού διατάγματος του προέδρου Τραμπ για απαγόρευση εισόδου πολιτών των επτά μουσουλμανικών κρατών επαίνεσε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, απορρίπτοντας την άποψη ότι η απόφαση του Τραμπ στηρίχθηκε σε πολιτική πρωτοβουλία της δικής του κυβέρνησης.

Ο Τραμπ είπε ότι η απόφασή του να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ μεταναστών από επτά μουσουλμανικές χώρες και να αναστείλει προσωρινά την είσοδο προσφύγων και αιτούντων άσυλο βασίστηκε εν μέρει σε πολιτική του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από το 2011, η οποία απαγόρευε την είσοδο Ιρακινών πολιτών στις ΗΠΑ.

Η απόφαση εκείνη ελήφθη μετά την αποκάλυψη ότι δύο Ιρακινοί οι οποίοι επεδίωκαν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ ήταν συνδεδεμένοι με τρομοκρατική οργάνωση στη χώρα τους.

Πρώην στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα αρνήθηκαν ότι είχε διακοπεί η χορήγηση εγγράφων παραμονής προς Ιρακινούς πολίτες, παρότι η έγκριση τέτοιων αιτήσεων είχε υποβληθεί σε αυστηρότερους κανόνες μετά την αποκάλυψη.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου, Κέβιν Λιούις, είπε: «Σε ό,τι αφορά τις συγκρίσεις μεταξύ της εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα και αυτής του κ. Τραμπ, πρέπει να πω ότι ο κ. Ομπάμα επιθυμεί να εκφράσει τη διαφωνία του με κάθε διάκριση εις βάρος προσώπων εξαιτίας της ιδεολογίας ή του θρησκεύματός τους. Ο κ. Ομπάμα θέλει επίσης να εκφράσει την ικανοποίησή του για την ευαισθησία που επιδεικνύουν κοινότητες σε όλη τη χώρα», προσφέροντας έτσι έμμεση στήριξη στο κύμα διαδηλώσεων κατά του προεδρικού διατάγματος Τραμπ.

«Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πολίτες, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί οφείλουν να καταστούν θεματοφύλακες της δημοκρατίας μας. Οι πολίτες, που ασκούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, διαδηλώνοντας ειρηνικά, κάνουν αυτό ακριβώς που οφείλουν όταν αισθάνονται ότι οι αρχές της δημοκρατίας απειλούνται», είπε ο κ. Λιούις.

Θέση απέναντι στο προεδρικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ πήρε χθες ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.