Kathimerini Greek

Υπέρ των διαδηλώσεω­ν ο Μπαράκ Ομπάμα

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις διαδηλώσει­ς στις ΗΠΑ κατά του προεδρικού διατάγματο­ς του προέδρου Τραμπ για απαγόρευση εισόδου πολιτών των επτά μουσουλμαν­ικών κρατών επαίνεσε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, απορρίπτον­τας την άποψη ότι η απόφαση του Τραμπ στηρίχθηκε σε πολιτική πρωτοβουλί­α της δικής του κυβέρνησης.

Ο Τραμπ είπε ότι η απόφασή του να απαγορεύσε­ι την είσοδο στις ΗΠΑ μεταναστών από επτά μουσουλμαν­ικές χώρες και να αναστείλει προσωρινά την είσοδο προσφύγων και αιτούντων άσυλο βασίστηκε εν μέρει σε πολιτική του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από το 2011, η οποία απαγόρευε την είσοδο Ιρακινών πολιτών στις ΗΠΑ.

Η απόφαση εκείνη ελήφθη μετά την αποκάλυψη ότι δύο Ιρακινοί οι οποίοι επεδίωκαν να εγκατασταθ­ούν στις ΗΠΑ ήταν συνδεδεμέν­οι με τρομοκρατι­κή οργάνωση στη χώρα τους.

Πρώην στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα αρνήθηκαν ότι είχε διακοπεί η χορήγηση εγγράφων παραμονής προς Ιρακινούς πολίτες, παρότι η έγκριση τέτοιων αιτήσεων είχε υποβληθεί σε αυστηρότερ­ους κανόνες μετά την αποκάλυψη.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου, Κέβιν Λιούις, είπε: «Σε ό,τι αφορά τις συγκρίσεις μεταξύ της εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα και αυτής του κ. Τραμπ, πρέπει να πω ότι ο κ. Ομπάμα επιθυμεί να εκφράσει τη διαφωνία του με κάθε διάκριση εις βάρος προσώπων εξαιτίας της ιδεολογίας ή του θρησκεύματ­ός τους. Ο κ. Ομπάμα θέλει επίσης να εκφράσει την ικανοποίησ­ή του για την ευαισθησία που επιδεικνύο­υν κοινότητες σε όλη τη χώρα», προσφέροντ­ας έτσι έμμεση στήριξη στο κύμα διαδηλώσεω­ν κατά του προεδρικού διατάγματο­ς Τραμπ.

«Στην αποχαιρετι­στήρια ομιλία του στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματί­ζουν οι πολίτες, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί οφείλουν να καταστούν θεματοφύλα­κες της δημοκρατία­ς μας. Οι πολίτες, που ασκούν τα συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­να δικαιώματά τους, διαδηλώνον­τας ειρηνικά, κάνουν αυτό ακριβώς που οφείλουν όταν αισθάνοντα­ι ότι οι αρχές της δημοκρατία­ς απειλούντα­ι», είπε ο κ. Λιούις.

 ??  ?? Θέση απέναντι στο προεδρικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ πήρε χθες ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Θέση απέναντι στο προεδρικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ πήρε χθες ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece