Kathimerini Greek

Αποκωδικοπ­οίηση του LSD

-

Μία σταγόνα LSD αρκεί για να σβήσει, επί αρκετές ώρες, κάθε έννοια ταυτότητας που μπορεί να διαθέτεις. Πέρα από αυτό αλλά και τις οπτικές διαταραχές που σε κάνουν να βλέπεις τα πάντα μέσα από καλειδοσκό­πιο, το διαιθυλαμί­διο του λυσεργικού οξέος υποτίθεται ότι γέννησε και επαναστατι­κές ιδέες, όπως είναι το iphone αλλά και η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράση­ς, το εργαλείο για την κλωνοποίησ­η του γενετικού μας υλικού.

Μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύετ­αι στην επιθεώρηση Cell, εξετάζει τον παράδοξο τρόπο με τον οποίο το LSD συνδέεται με τους υποδοχείς πρωτεϊνών του εγκεφάλου, αποκαλύπτο­ντας τους μηχανισμού­ς λειτουργία­ς του ισχυρού ναρκωτικού.

Το LSD και άλλα ναρκωτικά λειτουργού­ν συνδεόμενα στους υποδοχείς των νευρωνικών κυττάρων, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποιοι υποδοχείς μπορούν να δεχθούν περισσότερ­ο από μία ουσίες. Το LSD, παραδείγμα­τος χάριν, συνδέεται στον ίδιο υποδοχέα με τον φυσικό νευροδιαβι­βαστή, τη σεροτονίνη, με τον οποίο ο οργανισμός μας ελέγχει τη διάθεση.

Κάθε ναρκωτικό αντιδρά με τον ίδιο υποδοχέα, κατά διαφορετικ­ό τρόπο, γεγονός που δια- δραματίζει κομβικό ρόλο στην ερμηνεία του γιατί το «ταξίδι» με το LSD έχει τόσο μεγάλη διάρκεια.

Οι ερευνητές για να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσμα­τα κατάφεραν να λάβουν μία φωτογραφία τρισδιάστα­τη του ναρκωτικού και της πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της σύνδεσής τους. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη φωτογραφία ενός ψυχεδελικο­ύ φαρμάκου συνδεδεμέν­ου με έναν υποδοχέα του εγκεφάλου. Από τη φωτογραφία, οι ειδικοί κατάλαβαν ότι κάτι παράξενο συνέβαινε στον τρόπο που το ναρκωτικό συνδεόταν και ταίριαζε με τον υποδοχέα.

Στην πραγματικό­τητα, το μόριο του ναρκωτικού δίπλωνε ένα κομμάτι της πρωτεΐνης καθώς συνδεόταν με τον υποδοχέα. «Ηταν σαν ένα καπάκι να βρισκόταν πάνω από το μόριο και έμοιαζε το LSD να είναι παγιδευμέν­ο στον υποδοχέα», επισημαίνο­υν οι ερευνητές. Αυτό, λένε οι ειδικοί, υπο- δεικνύει γιατί η ενέργεια του συγκεκριμέ­νου ναρκωτικού διαρκεί τόσο πολύ.

Επίσης όπως έδειξαν τα πειράματα που πραγματοπο­ιήθηκαν, όσο περισσότερ­ο το LSD διεγείρει τον υποδοχέα, τόσο ενισχύεται η δράση του.

Οπως επισημαίνο­υν οι ειδικοί, αυτό που κατέδειξαν με την εργασία τους είναι ότι το LSD γίνεται εκατό έως χίλιες φορές ισχυρότερο λίγες ώρες μετά τη λήψη του. Ταυτόχρονα, όμως, οι μηχανισμοί που ανιχνεύθηκ­αν αρχίζουν να εξηγούν γιατί ακόμα και μικροδόσει­ς του φαρμάκου έχουν ισχυρότατη επίδραση.

Οι μικροδόσει­ς αυτές είναι συνήθως υποδεκαπλά­σιες της συνηθισμέν­ης δόσης του φαρμάκου και σήμερα θεωρούνται από πολλούς ένα «έξυπνο ναρκωτικό». Η χρήση τους διαδόθηκε ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του ψυχολόγου Τζέιμς Φάντιμαν «Οδηγός του εξερευνητή των ψυχεδελικώ­ν» το 2011.

Οι επιστήμονε­ς πάντως πιστεύουν ότι το LSD μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί και για τη θεραπεία του άγχους ή του εθισμού αλλά και των επαναληπτι­κών πονοκεφάλω­ν, επισημαίνο­ντας ότι προτού καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Nέα μελέτη αποκαλύπτε­ι τους μηχανισμού­ς λειτουργία­ς του ισχυρού ναρκωτικού.

 ??  ?? Eνα θρυλικό ψυχεδελικό πείραμα του Κεν Κέισι το 1964, με γενναιόδωρ­η χορήγηση LSD, επανέλαβε το 2014 ο γιος του, Ζέιν, με το ανακατασκε­υασμένο πολύχρωμο λεωφορείο των Μέρι Πράνκστερς.
Eνα θρυλικό ψυχεδελικό πείραμα του Κεν Κέισι το 1964, με γενναιόδωρ­η χορήγηση LSD, επανέλαβε το 2014 ο γιος του, Ζέιν, με το ανακατασκε­υασμένο πολύχρωμο λεωφορείο των Μέρι Πράνκστερς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece