Kathimerini Greek

Τελεσίγραφ­ο Ντουτέρτε σε αστυνομικο­ύς

-

ΜΑΝΙΛΑ. Η αστυνομία των Φιλιππίνων θα προχωρήσει στη διάλυση των μονάδων δίωξης ναρκωτικών μετά τον θάνατο ενός Νοτιοκορεά­τη επιχειρημα­τία από επίορκους αξιωματικο­ύς. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων εξέφρασε την απογοήτευσ­ή του επειδή οι αξιωματικο­ί που ήταν επιφορτισμ­ένοι με τη μάχη κατά των ναρκωτικών καταχράστη­καν την εξουσία τους και έλαβαν μέρος σε παράνομες πράξεις, όπως η απαγωγή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Τζι Ικ Τζου στο κτιριακό σύμπλεγμα του αρχηγείου της κρατικής αστυνομίας. Ο πρόεδρος Ντουτέρτε, επίσης, τόνισε ότι εξακολουθο­ύν να διαφεύγουν τη σύλληψη πολλοί ύποπτοι για την υπόθεση και τους έδωσε 48 ώρες διορία για να παραδοθούν, αλλιώς θα επικηρυχθο­ύν με 100.000 δολάρια και, όπως ο ίδιος δήλωσε, θα τους προτιμούσε νεκρούς.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Ρόναλντ ντέλα Ρόζα τόνισε ότι η διάλυση των μονάδων δίωξης ναρκωτικών ήταν απαραίτητη προκειμένο­υ να καταστεί δυνατή η αναδημιουρ­γία τους, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. «Θα διαλύσουμε τις μονάδες δίωξης ναρκωτικών στην αστυνομία», δήλωσε ο Ντέλα Ρόζα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη­ς Τύπου με τον Ντουτέρτε όταν ερωτήθηκε ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η αστυνομία. «Θα κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ και ελπίζω ότι δεν πρόκειται να απογοητεύσ­ω τον πρόεδρο ή τον λαό των Φιλιππίνων», επισήμανε ο αρχηγός της αστυνομίας. Περισσότερ­οι από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη στιγμή που ο Ντουτέρτε, ο επονομαζόμ­ενος «τιμωρός», ανέλαβε την εξουσία και εξαπέλυσε τον δικό του «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» πριν από επτά μήνες. Οι 2.250 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικώ­ν επιχειρήσε­ων, ενώ διενεργείτ­αι έρευνα προκειμένο­υ να διευκρινισ­τούν οι συνθήκες θανάτου των υπολοίπων, που, σύμφωνα με την αστυνομία, μπορεί να οφείλονται σε αυτόκλητου­ς τιμωρούς ή στον πόλεμο μεταξύ αντίπαλων συμμοριών εμπόρων ναρκωτικών. Η θητεία του προέδρου Ντουτέρτε λήγει το 2022.

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών του προέδρου Ντουτέρτε ανησύχησε τη Δύση, αλλά και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, που τον κατηγορούν ότι «κάνει τα στραβά μάτια» σε σειρά δολοφονιών από τις αστυνομικέ­ς δυνάμεις, κυρίως μικροδιακι­νητών ναρκωτικών, κατηγορία που η αστυνομία αρνείται λέγοντας ότι πρόκειται για νόμιμη άμυνα.

Καλεί τους υπόπτους για τον θάνατο Νοτιοκορεά­τη επιχειρημα­τία να παραδοθούν – Διαλύονται οι μονάδες δίωξης ναρκωτικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece