Τελεσίγραφο Ντουτέρτε σε αστυνομικούς

Kathimerini Greek - - ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ -

ΜΑΝΙΛΑ. Η αστυνομία των Φιλιππίνων θα προχωρήσει στη διάλυση των μονάδων δίωξης ναρκωτικών μετά τον θάνατο ενός Νοτιοκορεάτη επιχειρηματία από επίορκους αξιωματικούς. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων εξέφρασε την απογοήτευσή του επειδή οι αξιωματικοί που ήταν επιφορτισμένοι με τη μάχη κατά των ναρκωτικών καταχράστηκαν την εξουσία τους και έλαβαν μέρος σε παράνομες πράξεις, όπως η απαγωγή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Τζι Ικ Τζου στο κτιριακό σύμπλεγμα του αρχηγείου της κρατικής αστυνομίας. Ο πρόεδρος Ντουτέρτε, επίσης, τόνισε ότι εξακολουθούν να διαφεύγουν τη σύλληψη πολλοί ύποπτοι για την υπόθεση και τους έδωσε 48 ώρες διορία για να παραδοθούν, αλλιώς θα επικηρυχθούν με 100.000 δολάρια και, όπως ο ίδιος δήλωσε, θα τους προτιμούσε νεκρούς.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Ρόναλντ ντέλα Ρόζα τόνισε ότι η διάλυση των μονάδων δίωξης ναρκωτικών ήταν απαραίτητη προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναδημιουργία τους, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. «Θα διαλύσουμε τις μονάδες δίωξης ναρκωτικών στην αστυνομία», δήλωσε ο Ντέλα Ρόζα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ντουτέρτε όταν ερωτήθηκε ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η αστυνομία. «Θα κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ και ελπίζω ότι δεν πρόκειται να απογοητεύσω τον πρόεδρο ή τον λαό των Φιλιππίνων», επισήμανε ο αρχηγός της αστυνομίας. Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη στιγμή που ο Ντουτέρτε, ο επονομαζόμενος «τιμωρός», ανέλαβε την εξουσία και εξαπέλυσε τον δικό του «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» πριν από επτά μήνες. Οι 2.250 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων, ενώ διενεργείται έρευνα προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες θανάτου των υπολοίπων, που, σύμφωνα με την αστυνομία, μπορεί να οφείλονται σε αυτόκλητους τιμωρούς ή στον πόλεμο μεταξύ αντίπαλων συμμοριών εμπόρων ναρκωτικών. Η θητεία του προέδρου Ντουτέρτε λήγει το 2022.

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών του προέδρου Ντουτέρτε ανησύχησε τη Δύση, αλλά και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τον κατηγορούν ότι «κάνει τα στραβά μάτια» σε σειρά δολοφονιών από τις αστυνομικές δυνάμεις, κυρίως μικροδιακινητών ναρκωτικών, κατηγορία που η αστυνομία αρνείται λέγοντας ότι πρόκειται για νόμιμη άμυνα.

Καλεί τους υπόπτους για τον θάνατο Νοτιοκορεάτη επιχειρηματία να παραδοθούν – Διαλύονται οι μονάδες δίωξης ναρκωτικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.