Kathimerini Greek

Η «Τζάκι» στον καιρό του Τραμπ

- TΟ Υ ΗΛ ΙΑ ΜΑ ΓΚΛΙΝΗ

Είναι περίεργο να παρακολουθ­είς την κινηματογρ­αφική ταινία «Τζάκι» υπό την επήρεια του σοκ μετά την εκλογή Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι πρόκειται για εξαιρετικό φιλμ, ένα αντισυμβατ­ικό βιογραφικό χρονικό, με ιδιαίτερη δυναμική μα και συγκίνηση, με μια έξοχη Νάταλι Πόρτμαν στον ρόλο της Τζακλίν Μπουβιέ Κένεντι. Επίσης, δεν είναι μια βιογραφία της Τζάκι: δεν καλύπτει διόλου τη νεανική της ζωή ούτε τη ζωή που έκανε μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.

Η ταινία είναι η σκιαγράφησ­η του πορτρέτου μιας γυναίκας η οποία μέσα σε μόλις τρία χρόνια καθόρισε τα ήθη και την αισθητική στην Αμερική του ’60 (ήταν εξάλλου η πρώτη απολύτως «τηλεοπτική» Πρώτη Κυρία, πλάι σε έναν εξίσου «τηλεοπτικό» πολιτικό). Είναι επίσης η ιστορία μιας γυναίκας που βρέθηκε στο πλάι μιας προσωπικότ­ητας πρωτόφαντη­ς για τα πολιτικά δεδομένα της εποχής – και, φυσικά, ήταν στο πλάι αυτής της προσωπικότ­ητας όταν η τελευταία δέχθηκε το χτύπημα της μοίρας στο Ντάλας.

Το προεδρικό αίμα στο πρόσωπο και στα χέρια της, και η εγκεφαλική ουσία πάνω στο ροζ ταγέρ της Τζάκι δίνουν ένα στίγμα: το τέλος της αθωότητας. Σε όλο το φιλμ βλέπουμε την Τζάκι να προσπαθεί να διαχειριστ­εί όχι μόνο το πένθος και την απώλεια (κοντά στον νεκρό σύζυγο, θρηνεί και τα δύο βρέφη που έχασε κάποτε) αλλά και τη βίαιη αποκοπή από την εποχή της αθωότητας, τη συνειδη- τοποίηση ότι η βία που ένιωσε κατάσαρκα θα είναι από εδώ και πέρα σημάδι των καιρών.

Γιατί όμως είναι περίεργο να παρακολουθ­είς αυτή την ταινία τη στιγμή που ένας μόνιμα έξαλλος Ντόναλντ Τραμπ «κλείνει» τα αεροδρόμια της Αμερικής με προεδρικό διάταγμα σε επιλεγμένο­υς προσεκτικά μουσουλμαν­ικούς στόχους; Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω ως εξής: προς το τέλος του «Τζάκι», βλέπουμε την αναπαράστα­ση ενός τηλεοπτικο­ύ ρεπορτάζ που είχε γίνει στην Αμερική λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Κένεντι. Η Τζάκι δίνει συνέντευξη για τις καινοτομίε­ς που έφερε εντός του Λευκού Οίκου και κάποια στιγμή εμφανίζετα­ι και ο ίδιος ο Κένεντι. Ο δημοσιογρά­φος ζητάει τη γνώμη του προέδρου για τη συμβολή της Πρώτης Κυρίας στη μεταμόρφωσ­η της προεδρικής κατοικίας. Τότε, ο Κένεντι δηλώνει πως αυτό που κατάφερε η Πρώτη Κυρία ήταν να συν- δέσει τον ιστό της Ιστορίας και της μνήμης που είναι ο Λευκός Οίκος για ολόκληρη την Αμερική: την αίσθηση της συνέχειας, της σύνδεσης με το παρελθόν και την προέκταση στο μέλλον. Οι μελλοντικο­ί ένοικοι του Λευκού Οίκου θα νιώθουν έντονα από δω και πέρα ότι αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μιας μακράς αλυσίδας ανθρώπων που σφράγισαν τη χώρα με τις ιδέες και τις πράξεις τους. Θα έχουν, με άλλα λόγια, μια σαφή αίσθηση της συγκεκριμέ­νης παράδοσης και την ίδια στιγμή θα μπορούν να νιώθουν συνεχιστές μα και ανανεωτές της.

Ανεξάρτητα από το εάν όντως πέτυχε κάτι τέτοιο η Τζάκι, και δεν πρόκειται για το εγκώμιο ενός συζύγου, μέσω του οποίου ενισχύει και τη δική του εικόνα, πράγματι, έως τώρα, ακόμα και στις πιο «παράφωνες» προεδρίες, όπως του Νίξον ή του Μπους του νεότερου, το θεσμικό πλαίσιο, απόλυτο σύμβολο του οποίου είναι το αμερικανικ­ό σύνταγμα, παρέμενε ζωντανό και παλλόμενο, με τον Λευκό Οίκο να αποτελεί ένα είδος σημαίας του.

Πολλοί φοβούνται πλέον πως με την περίπτωση Τραμπ θα έχουμε μια βίαιη αποσύνδεση του θεσμού από όλα τα ζωτικά συστατικά της αμερικανικ­ής δημοκρατία­ς. Είναι πολύ νωρίς, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει τα πάντα για να εντυπωσιάσ­ει όλους όσοι νοσταλγούν αρένες και να κλονίσει τους υπόλοιπους. Σημάδι των καιρών, μοιάζει να είναι το πιο κραυγαλέο σύμπτωμα της πλανητικής υστερίας που μας έχει κατακλύσει.

Ο Τραμπ δείχνει να είναι το πιο κραυγαλέο σύμπτωμα της πλανητικής υστερίας που μας έχει κατακλύσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece