Τα ανοιχτά χαρτιά της γείτονος

Kathimerini Greek - - ΑΠΟΨΕΙΣ - Κύριε διευθυντά Ομότιμος καθηγητής Θερμοδυναμικής Λονδίνο

Οβασικός λόγος και ρόλος της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Ε.Ε.) στη συνδιάσκεψη της Γενεύης, σε ανώτατο επίπεδο με τον κ. Γιούνκερ και την κ. Μογκερίνι, ήταν το να διασφαλιστεί ότι οι όροι της ενδεχόμενης συμφωνίας για διευθέτηση του Κυπριακού θα εναρμονίζονται με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει η επίσημη τουρκική αξίωση ότι οι όροι της συμφωνίας στο Κυπριακό πρέπει να ενσωματωθούν στο πρωτογενές ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει ακριβώς το αντίθετο· την εναρμόνιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στη συμφωνία για διευθέτηση του Κυπριακού.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι για αλλαγές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να προηγηθεί συζήτηση και απόφαση των εθνικών κοινοβουλίων όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Και είναι επίσης προφανές ότι τέτοια συζήτηση δεν θα γίνει σε τρεις τουλάχιστον χώρες (την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία) οι οποίες, το 2017, διανύουν προεκλογική περίοδο.

Κατά συνέπεια, η πρόσφατη δήλωση - προειδοποίηση του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών προς τους Ευρωπαίους και άλλους ότι το Κυπριακό πρέπει να διευθετηθεί εντός εβδομάδων, είναι ενδεικτική του βαθμού στον οποίο η ίδια η τουρκική ηγεσία πιστεύει στις διακηρύξεις της. Και υπογραμμίζει επίσης το ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της, σε σχέση με τις επιδιώξεις της, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στη Δυτική Θράκη και στο Αιγαίο, γιατί τα χαρτιά της είναι ανοιχτά. Το πρόβλημα αφορά σε αυτούς οι οποίοι, προσκολλημένοι στις ψευδαισθήσεις των, αρνούνται να τα διαβάσουν.

Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα δεν μπορεί να είναι άλλο από το ότι, ανεξαρτήτως από τις εξελίξεις στις τεχνοκρατικές επιτροπές που συμφωνήθηκαν, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι οι δικοινοτικές συνομιλίες δεν θα προχωρήσουν και θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον.

Και αυτό είναι το ενδεχόμενο για το οποίο η εθνική μας ηγεσία στην Αθήνα και στη Λευκωσία σε συντονισμό μεταξύ τους αλλά και με τα απόντα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα), πρέπει να προετοιμαστεί ώστε η επόμενη διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό να έχει τη σωστή σύνθεση.

ΡΑΦΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.