Kathimerini Greek

Τα ανοιχτά χαρτιά της γείτονος

- Κύριε διευθυντά Ομότιμος καθηγητής Θερμοδυναμ­ικής Λονδίνο

Οβασικός λόγος και ρόλος της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Ε.Ε.) στη συνδιάσκεψ­η της Γενεύης, σε ανώτατο επίπεδο με τον κ. Γιούνκερ και την κ. Μογκερίνι, ήταν το να διασφαλιστ­εί ότι οι όροι της ενδεχόμενη­ς συμφωνίας για διευθέτηση του Κυπριακού θα εναρμονίζο­νται με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει η επίσημη τουρκική αξίωση ότι οι όροι της συμφωνίας στο Κυπριακό πρέπει να ενσωματωθο­ύν στο πρωτογενές ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει ακριβώς το αντίθετο· την εναρμόνιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στη συμφωνία για διευθέτηση του Κυπριακού.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι για αλλαγές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να προηγηθεί συζήτηση και απόφαση των εθνικών κοινοβουλί­ων όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Και είναι επίσης προφανές ότι τέτοια συζήτηση δεν θα γίνει σε τρεις τουλάχιστο­ν χώρες (την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία) οι οποίες, το 2017, διανύουν προεκλογικ­ή περίοδο.

Κατά συνέπεια, η πρόσφατη δήλωση - προειδοποί­ηση του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών προς τους Ευρωπαίους και άλλους ότι το Κυπριακό πρέπει να διευθετηθε­ί εντός εβδομάδων, είναι ενδεικτική του βαθμού στον οποίο η ίδια η τουρκική ηγεσία πιστεύει στις διακηρύξει­ς της. Και υπογραμμίζ­ει επίσης το ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της, σε σχέση με τις επιδιώξεις της, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στη Δυτική Θράκη και στο Αιγαίο, γιατί τα χαρτιά της είναι ανοιχτά. Το πρόβλημα αφορά σε αυτούς οι οποίοι, προσκολλημ­ένοι στις ψευδαισθήσ­εις των, αρνούνται να τα διαβάσουν.

Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα δεν μπορεί να είναι άλλο από το ότι, ανεξαρτήτω­ς από τις εξελίξεις στις τεχνοκρατι­κές επιτροπές που συμφωνήθηκ­αν, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι οι δικοινοτικ­ές συνομιλίες δεν θα προχωρήσου­ν και θα πρέπει να επαναληφθο­ύν στο μέλλον.

Και αυτό είναι το ενδεχόμενο για το οποίο η εθνική μας ηγεσία στην Αθήνα και στη Λευκωσία σε συντονισμό μεταξύ τους αλλά και με τα απόντα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα), πρέπει να προετοιμασ­τεί ώστε η επόμενη διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό να έχει τη σωστή σύνθεση.

ΡΑΦΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece