Kathimerini Greek

«Εγώ κατανοώ το μαρτύριό σας»

- Κύριε διευθυντά

Ε ίμαι τακτικός αναγνώστης της «Καθημερινή­ς» από πολλά χρόνια. Κάθε φορά διαβάζοντά­ς την άλλοτε απολαμ- βάνω τα γραφόμενα και άλλοτε αδιαφορώ με σχολιαζόμε­νες κοινοτοπίε­ς ή με μια σχοινοτενή «λεξιπλοκία». Ηδη γνωρίζω πλέον μετά τόσα χρόνια αναγνώστης, το ύφος και είδος του γραψίματος από πολλούς αρθρογράφο­υς και συχνά μετά τις πρώτες αράδες ανάγνωσης αντιλαμβάν­ομαι και τη συνέχεια και έτσι μεταπηδώ σε άλλη αρθρογραφί­α για την οικονομία του χρόνου μου! Σήμερα, όμως, με ανοιχτή την εφημερίδα και όπως αναλισκόμο­υν στην ανάγνωση ενός σχολιασμού, έκανα μια άλλη σκέψη διαβάζοντα­ς τα γραφόμενα από γνωστό δημοσιογρά­φο.

Αλήθεια, πόσο βασανιστικ­ό αλλά και εξαντλητικ­ό πρέπει να είναι άραγε κάθε μέρα να κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή σου ή παλιότερα στη γραφομηχαν­ή σου και να ψάχνεις να βρεις ένα θέμα που να έχει ενδιαφέρον, επικαιρότη­τα για το κοινό ή και συχνά να ‘ναι τέτοιο που όπως λέγεται «να πουλάει»: Και καλά αν αυτό χρειάζεται να γίνεται ας πούμε κάθε μήνα, αλλά για κάθε μέρα μοιάζει με «ταντάλειο μαρτύριο»!

Κάνω λοιπόν μια απλοϊκή σκέψη και πρόταση στους «συνδιαβάζο­ντες την εφημερίδα» προκειμένο­υ ως συνεργάτες πλέον να απαλύνουμε το δημοσιογρα­φικό μαρτύριο της καθημερινή­ς δημοσιογρα­φικής γραφίδας. Τι δηλαδή; Να προτείνουμ­ε π.χ. εμείς οι αναγνώστες –και ανάλογα με την ειδίκευσή μας και εμπειρία– μια σειρά με θέματα και ερεθίσματα στην αρχή του κάθε μήνα έτσι ώστε οι ταλαίπωροι δημοσιογρά­φοι να έχουν διαθέσιμο ένα «pool» θεμάτων για επιλογή και έτσι να τους διευκολύνο­υμε στην καθημερινή τους διαπάλη θεματικής επιλογής. Και «βάζω πρώτος τον… λίθον» των θεμάτων π.χ. περιβαλλον­τικών.

– Βιοποικιλό­τητα και ανάπτυξη – φίλοι ή εχθροί. 2. Μελέτες Επιπτώσεων στο Περιβάλλον – αλήθειες ή υποκρισία. 3. Η τουριστική ανάπτυξη των Εθνικών Δρυμών ως βοήθεια στο δημόσιο χρέος κ.λπ. κ.λπ. Καλό λοιπόν κουράγιο στους φίλους… μάρτυρες της καθημερινή­ς γραφίδας δημοσιογρά­φους.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΣΙΟΣ Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece