«Εγώ κατανοώ το μαρτύριό σας»

Kathimerini Greek - - ΑΠΟΨΕΙΣ - Κύριε διευθυντά

Ε ίμαι τακτικός αναγνώστης της «Καθημερινής» από πολλά χρόνια. Κάθε φορά διαβάζοντάς την άλλοτε απολαμ- βάνω τα γραφόμενα και άλλοτε αδιαφορώ με σχολιαζόμενες κοινοτοπίες ή με μια σχοινοτενή «λεξιπλοκία». Ηδη γνωρίζω πλέον μετά τόσα χρόνια αναγνώστης, το ύφος και είδος του γραψίματος από πολλούς αρθρογράφους και συχνά μετά τις πρώτες αράδες ανάγνωσης αντιλαμβάνομαι και τη συνέχεια και έτσι μεταπηδώ σε άλλη αρθρογραφία για την οικονομία του χρόνου μου! Σήμερα, όμως, με ανοιχτή την εφημερίδα και όπως αναλισκόμουν στην ανάγνωση ενός σχολιασμού, έκανα μια άλλη σκέψη διαβάζοντας τα γραφόμενα από γνωστό δημοσιογράφο.

Αλήθεια, πόσο βασανιστικό αλλά και εξαντλητικό πρέπει να είναι άραγε κάθε μέρα να κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή σου ή παλιότερα στη γραφομηχανή σου και να ψάχνεις να βρεις ένα θέμα που να έχει ενδιαφέρον, επικαιρότητα για το κοινό ή και συχνά να ‘ναι τέτοιο που όπως λέγεται «να πουλάει»: Και καλά αν αυτό χρειάζεται να γίνεται ας πούμε κάθε μήνα, αλλά για κάθε μέρα μοιάζει με «ταντάλειο μαρτύριο»!

Κάνω λοιπόν μια απλοϊκή σκέψη και πρόταση στους «συνδιαβάζοντες την εφημερίδα» προκειμένου ως συνεργάτες πλέον να απαλύνουμε το δημοσιογραφικό μαρτύριο της καθημερινής δημοσιογραφικής γραφίδας. Τι δηλαδή; Να προτείνουμε π.χ. εμείς οι αναγνώστες –και ανάλογα με την ειδίκευσή μας και εμπειρία– μια σειρά με θέματα και ερεθίσματα στην αρχή του κάθε μήνα έτσι ώστε οι ταλαίπωροι δημοσιογράφοι να έχουν διαθέσιμο ένα «pool» θεμάτων για επιλογή και έτσι να τους διευκολύνουμε στην καθημερινή τους διαπάλη θεματικής επιλογής. Και «βάζω πρώτος τον… λίθον» των θεμάτων π.χ. περιβαλλοντικών.

– Βιοποικιλότητα και ανάπτυξη – φίλοι ή εχθροί. 2. Μελέτες Επιπτώσεων στο Περιβάλλον – αλήθειες ή υποκρισία. 3. Η τουριστική ανάπτυξη των Εθνικών Δρυμών ως βοήθεια στο δημόσιο χρέος κ.λπ. κ.λπ. Καλό λοιπόν κουράγιο στους φίλους… μάρτυρες της καθημερινής γραφίδας δημοσιογράφους.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΣΙΟΣ Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.