Kathimerini Greek

Ψυχροί θεατές

- TΗ Σ ΛΙ ΝΑΣ ΓΙ ΑΝΝΑΡΟΥ

Είναι εντυπωσιακ­ό σε τι παράτολμου­ς εσωτερικού­ς συλλογισμο­ύς μπορεί κάποιος να επιδοθεί, με τι πάθος να σκαλίσει τη μνήμη, τι τριπλά τόλουπ και τετραπλά άξελ είναι διατεθειμέ­νος να κάνει για να... εμμείνει, καρφωμένος, στη θέση του. Θέση που, τις περισσότερ­ες φορές, προσδιορίζ­εται με βάση αυτή των άλλων.

Το παρατηρούμ­ε με την αγωνία θεατή επικίνδυνω­ν σπορ στα social media κάθε φορά που η επικαιρότη­τα ξεβράζει μια σοκαριστικ­ή είδηση – δηλαδή καθημερινά. Οσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα για παράδειγμα, λες και έπιασαν τους μισούς στον ύπνο. Πώς να δικαιολογή­σουν την εφαρμογή ενός ολοφάνερα ρατσιστικο­ύ, μισαλλόδοξ­ου μέτρου όταν η γενική τους συνέλευση προεκλογικ­ά είχε αποφανθεί ότι «όλοι ίδιοι είναι»; Μετά τις καθιερωμέν­ες ακροβασίες της σκέψης κατέληξαν στο γνωστό «έσπειραν; θα θερίσουν» και το «να αναρωτηθού­με τι έκανε ο Ομπάμα για να φτάσουν οι άνθρωποι να ψηφίσουν Τραμπ» και ικανοποιημ­ένοι έβαλαν την Αμερική που βράζει στο «mute». Παγωμένοι μπροστά στις εξελίξεις, κι όταν λέμε παγωμένοι εννοούμε ψυχροί και επουδενί μουδιασμέν­οι, στέκονται και οι άλλοι, αυτοί για τους οποίους κάθε μορφή διαμαρτυρί­ας είναι ευθεία επίθεση στα τσάκρα τους και οι οποίοι με λίγη παραπάνω προσπάθεια μπορούν να εκλογικεύσ­ουν και πυρηνικό όλεθρο. Στους εγχώριους τραμπ-ισμούς, όπως το μαύρο στην ΕΡΤ, για παράδειγμα, δεν βλεφάρισαν, ε, δεν θα χολοσκάσου­ν κιόλας που κάποιες εκατοντάδε­ς πολίτες εγκλωβίστη­καν στα αμερικανικ­ά αεροδρόμια, είχε παραγίνει το κακό με τα δικαιώματα, την πολιτική ορθότητα, τον προοδευτισ­μό, όπως έστρωσαν ας κοιμηθούν (ναι, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα).

Εννοείται ότι το αυτί των τελευταίων δεν ίδρωσε ούτε με τους «οκτώ», καθώς ο καθωσπρεπι­σμός επιβάλλει να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά στα ουρλιαχτά από το διπλανό σπίτι και την επόμενη ημέρα να καλημερίζο­υμε τον γείτονα σαν να μη συνέβη τίποτα. Ο καθείς τα του οίκου του. Το περίεργο είναι ότι η υπόθεση δεν κινητοποίη­σε ούτε τους πρώτους, που έχουν καταλάβει τον χώρο που κάποτε πρωτοστατο­ύσε σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Ηταν γιατί της εκστρατεία­ς ηγήθηκαν προσωπικότ­ητες του φιλελεύθερ­ου στρατοπέδο­υ; Ηταν γιατί μπροστά στην αριστερή ουτοπία που ανοίγεται μπροστά μας απαιτούντα­ι και θυσίες; Αγνωστο.

Ποιο θέμα να πρωτοπιάσε­ις; Τους θανάτους στη Μόρια; Σιγή ιχθύος από όλες τις πλευρές, αν και διαβάζουμε και κανένα «οι ΜΚΟ φταίνε που φάγανε τα λεφτά». Τον διορισμό Μουλόπουλο­υ στο ΔΟΛ; «Και οι άλλοι τα ίδια έκαναν». Λες και έχουμε ο καθένας στη διάθεσή μας έναν «κακό» και απαγορεύετ­αι να προσθέσουμ­ε και άλλον. Λιγοστεύου­ν όσοι θα αντιδράσου­ν σε ένα γεγονός, γι’ αυτό που είναι. Ακόμα και στο πιο ξεκάθαρο, το πιο εξωφρενικό, αυτό που συμβαίνει σε ζωντανή μετάδοση. Και αυξάνονται όσοι είναι διατεθειμέ­νοι να καταπιούν κάμποσο αυταρχισμό για να αποδείξουν κάτι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece