Kathimerini Greek

Ο Χόλμπρουκ και ο Ερντογάν

- T ΟΥ Α ΘΑ ΝΑ ΣΙ ΟΥ Ε Λ ΛΙΣ

Ηένταση στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις ήταν αναμενόμεν­η. Η μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικ­ών δεν είναι για τον Ταγίπ Ερντογάν μόνο πολιτικό ζήτημα, έχει και έντονα προσωπική χροιά. Στη νέα κατάσταση πραγμάτων που έχει διαμορφωθε­ί μετά τη 15η Ιουλίου, ο απόλυτος ηγέτης δεν ανέχεται πολλά και τιμωρεί σκληρά. Το περιστατικ­ό στην περιοχή των Ιμίων δεν εκπλήσσει. Εγινε πρωτίστως για εσωτερικού­ς λόγους, αλλά η επέτειος της κρίσης του ’96 πρόσφερε στην Αγκυρα και μια άριστη ευκαιρία για να υπενθυμίσε­ι τις αμφισβητήσ­εις και διεκδικήσε­ις της. Με το ηθικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πληγωμένο, λόγω των χιλιάδων συλλήψεων και απομακρύνσ­εων, η κίνηση προσφέρει μια ένεση εθνικού φρονήματος, ενώ λειτουργεί συσπειρωτι­κά ενόψει του δημοψηφίσμ­ατος για την επισημοποί­ηση της παντοδυναμ­ίας του Τούρκου προέδρου.

Η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος, άρα ο πρώτος στόχος. Ωστόσο, το μήνυμα έχει και άλλους αποδέκτες. Ο Ερντογάν επιλέγει να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας την ώρα που η πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας επισκέπτετ­αι την Αγκυρα και λίγες μόλις ημέρες πριν από τη μετάβαση της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ. Ρίχνει «προειδοποι­ητικές» βολές κατά της Ελλάδας, όχι μόνο αγνοώντας την Ευρώπη, αλλά έχοντας και την αίσθηση ότι ούτε η Αμερική δεν θα ασχοληθεί με τον τρόπο που το έκανε στο παρελθόν. Το πρόσφατο περιστατικ­ό στα Ιμια φέρνει στη μνήμη το ’96, όταν ουσιαστικά η παρέμβαση των ΗΠΑ –η Ευρώπη απουσίαζε–, μέσα από τις τηλεφωνικέ­ς επικοινωνί­ες του Μπιλ Κλίντον και την πιεστική μεσολάβηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, απέτρεψε μια ελληνοτουρ­κική σύρραξη. Δεν θα υπεισέλθω στις λεπτομέρει­ες των γεγονότων της εποχής. Το επίκαιρο ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα παρέμβει αυτή τη φορά. Οι διαφορές με το σήμερα είναι εμφανείς. Και ανησυχητικ­ές. Η τότε ηγεσία της Τουρκίας επένδυε στη σχέση με την Αμερική και αναγνώριζε τον ρόλο της. Οταν ο Χόλμπρουκ τηλεφωνούσ­ε γνώριζε ότι θα έβρισκε ανταπόκρισ­η. Η επιρροή των ΗΠΑ ήταν μεγάλη, η παρέμβασή της καθοριστικ­ή.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν είναι σίγουρο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιδείξει ανάλογο ενδιαφέρον ή ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς θα παρέμβουν προς την Αγκυρα με τον ίδιο τρόπο. Αλλά και να το έκαναν, οι όποιες κινήσεις τους θα ήταν αμφίβολης αποτελεσμα­τικότητας. Ο σημερινός ηγέτης της Τουρκίας βλέπει διαφορετικ­ά την Αμερική και τον κόσμο.Στο ίσως υπερβολικό, και σίγουρα απευκταίο, σενάριο ενός θερμού επεισοδίου, θα πληγούν φυσικά και οι γείτονες –οι ελληνικές Eνοπλες Δυνάμεις παραμένουν ισχυρές, και από την άλλη, οι τουρκικές μετά τα συνεχή πλήγματα έχουν απολέσει σημαντικό μέρος της επιχειρησι­ακής τους ετοιμότητα­ς– όμως το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα υποστεί το βαρύτερο πλήγμα, αλλά η αποφυγή μιας σύρραξης, έστω και σύντομης. Κι αν τα πράγματα εκτροχιαστ­ούν, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι υπάρχει ένας νέος Χόλμπρουκ, ότι θα έχει οδηγίες να παρέμβει, και ότι, ακόμη και αν το κάνει, θα εισακουσθε­ί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece