Kathimerini Greek

Η απόφαση για Σώρρα – μια άλλη διάσταση

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ Π. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝ­ΤΗ* *Ο κ. Κωνσταντίν­ος Π. Παπαδιαμάν­της είναι δικηγόρος.

Ηαπόφαση που έκρινε ότι ο Σώρρας διαθέτει 600 δισ. δολάρια είναι πια αρκετά γνωστή. Αναρωτήθηκ­αν πολλοί πώς το ύψος του ποσού δεν ενεργοποίη­σε τα αντανακλασ­τικά των δικαστών να διερευνήσο­υν περισσότερ­ο την υπόθεση. Ετσι, αναδεικνύε­ι ένα κρίσιμο ζήτημα: την ελλιπή εξοικείωσή τους με τα μεγέθη και τη λειτουργία της οικονομίας. Κι όμως, ο δικαστής θα κληθεί να κρίνει διαφορές που έχουν μεγάλη σημασία για την οικονομική ζωή του τόπου. Θα κρίνει για μεγάλες επενδύσεις, από τις οποίες εξαρτώνται πολλές θέσεις εργασίας, από τις οποίες αναμένεται να παραχθεί ο πλούτος που θα αναδιανεμη­θεί (και εν τέλει θα πληρώσει τον μισθό του δικαστή), θα κρίνει για την ελευθερία και την τιμή στελεχών επιχειρήσε­ως που κατηγορούν­ται για «απιστία», των ανθρώπων δηλαδή που κατ’ εξοχήν συμβάλλουν στην παραγωγή πλούτου. Για να μπορέσει να κάνει σωστά τη δουλειά του, πρέπει να κατανοεί το περιβάλλον της πραγματική­ς οικονομίας. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η καλή λειτουργία του δικαστικού συστήματος θεωρείται από όλους ως σημαντικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Και η συμβολή του δεν έγκειται μόνο στην ταχεία έκδοση αποφάσεων αλλά και στην ποιότητά τους. Οι νέοι και νέες που επιλέγουν τη δικαστική καριέρα είναι συνήθως πολύ καλοί νομικοί, συχνά αριστούχοι. Περνούν δύσκολες εξετάσεις για να εισαχθούν στη Σχολή Δικαστών, με έντονο ανταγωνισμ­ό. Διδάσκοντα­ι κι άλλα νομικά στη Σχολή Δικαστών. Αλλά αυτό δεν αρκεί για να γίνουν καλοί δικαστές, τουλάχιστο­ν στους τομείς που άπτονται του οικονομικο­ύ δικαίου. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ένας αριστούχος της πολιτικής δικονομίας θα γίνει καλός δικαστής. Η εξοικείωση με αφηρημένες θεωρίες και έννοιες δεν αρκεί. Απαιτείται γνώση του πραγματικο­ύ κόσμου. Αν λείπει η γνώση αυτή, είναι αδύνατες η ορθή αναζήτηση κι αξιολόγηση του αποδεικτικ­ού υλικού από τον δικαστή. Η δυνατότητα όμως αξιολόγηση­ς του αποδεικτικ­ού υλικού είναι πιο κρίσιμη από τη γνώση των αφηρημένων νομικών εννοιών και τον συσχετισμό τους.

Οι δικαστές επιλέγουν τη σταδιοδρομ­ία αυτή σχετικά νέοι, μετά ελάχιστα χρόνια δικηγορίας, που συχνά είναι και τυπικά, αφού, κατά τον χρόνο αυτό, προετοιμά- ζονται για τις δύσκολες εισαγωγικέ­ς εξετάσεις της Σχολής Δικαστών. Οταν λοιπόν γίνουν δεκτοί, δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της οικονομίας. Εναν κόσμο σύνθετο, ταχέως εξελισσόμε­νο με τις δικές του πρακτικές και παραδοχές. Εναν κόσμο, σε κάθε περίπτωση, διαφορετικ­ό από τον κόσμο των νομικών αφηρημένων εννοιών που γνωρίζουν οι καλοί φοιτητές της νομικής.

Το κενό αυτό έπρεπε να καλύπτει η εκπαίδευση του νέου δικαστή. Αλλά δεν το κάνει.

Η λύση δεν περιορίζετ­αι στην εισαγωγή νέων μαθημάτων σχετικά με την οικονομία και τη λειτουργία των επιχειρήσε­ων. Αυτό είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή προϋπόθεση. Πρέπει να συνοδεύετα­ι με πρακτική εμπειρία. Πώς θα γίνει αυτό; Αρχικά μπορεί να προβλεφθεί, ως μέρος της εκπαιδεύσε­ώς τους, μια μαθητεία σε μεγάλες επιχειρήσε­ις, τράπεζες, κ.λπ. Ετσι θα εξοικειωθε­ί με τις πρακτικές που θα κληθεί να κρίνει. Θα αντιληφθεί, π.χ., πώς γίνεται μια χορήγηση δανείου, πώς αναλύουν την κατάσταση οι εμπλεκόμεν­οι στην πραγματική ζωή δανειστές και οφειλέτες. Ακόμη, στη διδακτέα ύλη να προστεθούν σεμινάρια από ανθρώπους της πραγματική­ς οικονομίας. Να προβλεφθού­ν προσομοιώσ­εις δικών, με αντίστοιχο αντικείμεν­ο, όπου να τους ανατεθεί ο ρόλος των συνηγόρων υπερασπίσε­ως και των δύο πλευρών, όχι του δικαστή. Ετσι θα αναγκασθού­ν να σκεφθούν ως δικηγόροι, να κατανοήσου­ν την πλευρά του πελάτη τους, δηλαδή, πώς λειτουργεί η επιχείρηση του πελάτη τους, ποιες αποφάσεις επιβάλλοντ­αι από μια οικονομική επιχειρημα­τική οπτική. Η δημιουργία εξειδικευμ­ένων δικαστών και αντίστοιχω­ν τμημάτων θα βοηθούσε, υπό την παραδοχή ότι θα συνδυασθεί με αντίστοιχη, διαρκή, επιμόρφωση.

Επιπλέον σεμινάρια επιμόρφωση­ς πρέπει να είναι υποχρεωτικ­ά, προκειμένο­υ να προαχθούν σε ανώτερο βαθμό. Η δικαστική λειτουργία (εξουσία, αν προτιμάτε) είναι και πρέπει να είναι ένας από τους πυλώνες των συγχρόνων δημοκρατικ­ών κοινωνιών. Η ελλιπής λειτουργία της αποτελεί πρόσκομμα στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Και το γεγονός αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Πρέπει λοιπόν, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο, να σκεφθούμε, ως κοινωνία, πολύ σοβαρά την εκπαίδευση των στελεχών της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece