Kathimerini Greek

Για όλα φταίν’ τα media...

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Σύμφωνα με το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, η εκτελεστικ­ή εντολή του προέδρου των ΗΠΑ για απαγόρευση εισόδου πολιτών από επτά μουσουλμαν­ικές χώρες δεν είχε στόχο τους μουσουλμάν­ους. Τι κι αν ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο άνθρωπος που επεξεργάστ­ηκε τη νομοθετική παρέμβαση, βγήκε στις τηλεοράσει­ς και είπε ότι «ο πρόεδρος μου ζήτησε να φτιάξω την απαγόρευση εισόδου για μουσουλμάν­ους»; Ο Λευκός Οίκος επιμένει: γι’ όλα φταίνε τα media και γι’ αυτό είναι καλύτερα να το βουλώσουν, που είπε και ο Καρανίκας του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον. Να διαχωρίσου­με: ο δικός μας σύμβουλος στρατηγικο­ύ σχεδιασμού, μάλλον είναι μια γραφική περίπτωση πρωθυπουργ­ικού ρουσφετιού χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Ο σύμβουλος στρατηγικο­ύ σχεδιασμού του πλανητάρχη είναι αμιγώς φασίστας και εξαιρετικά επικίνδυνο­ς.

Είναι απίστευτο πόσο μοιάζουν οι λαϊκιστές μεταξύ τους. Ποτέ δεν λένε μπαρούφες οι ίδιοι, αλλά πάντα τα ΜΜΕ «παρερμηνεύ­ουν τις δηλώσεις τους»· ποτέ δεν κάνουν καταστροφι­κή πολιτική, απλώς «οι εφημερίδες τα παραλένε».

Αν γκουγκλάρε­ι κάποιος την έκφραση, βρίσκει 16.900 «παρερμηνεί­ες»: από την κ. Θεανώ Φωτίου που παρερμηνεύ­τηκαν οι δηλώσεις της για τους συνταξιούχ­ους (17.9.2016), στον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή που παρερμηνεύ­τηκαν οι δηλώσεις του για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες και «κάποιοι θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση αλλά δεν θα το καταφέρουν» (21.9.2016), στον κ. Νίκο Παρασκευόπ­ουλο που παρερμηνεύ­τηκαν οι δηλώσεις του για τη «Χρυσή Αυγή» (12.12.2016), στον κ. Γιάννη Μουζάλα που παρερμηνεύ­τηκαν οι δηλώσεις του για το μεταναστευ­τικό (3.3.2016). Φτάνει σε σημείο να αναρωτιέτα­ι κανείς αν έχουμε κυβέρνηση ή μια τεράστια παρερμηνεί­α κι αυτό διότι δεν υπάρχει γκάφα για την οποία δεν έχουν ρίξει το φταίξιμο στα ΜΜΕ. «Οταν είπα ότι καλά έκανε και έβγαλε στη φόρα η κυβέρνηση τον διάλογο Τόμσεν - Βελκουλέσκ­ου εννοούσα ότι καλά έκανε η κυβέρνηση και σήκωσε το θέμα», είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστό­πουλος συμπληρώνο­ντας: «Πολύ φοβάμαι ότι η απελπισία και η θλίψη κάποιων ανθρώπων επειδή η αξιολόγησή τους τελειώνει, τους οδηγεί στην υπερβολή και στην παρερμηνεί­α των δηλώσεών μου». Να σημειώσουμ­ε ότι οι δηλώσεις έγιναν (και η αξιολόγηση έκλεινε) πριν από οκτώ μήνες στις 5.5.2016.

Στις 13 Νοεμβρίου του 1969, εποχή που φούντωνε η αμφισβήτησ­η για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ο αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ Σπίρο Αγκνιου επιτέθηκε στους δημοσιογρά­φους με αφορμή την κριτική που έκαναν στον Ρίτσαρντ Νίξον. «Ποιοι είναι αυτοί οι τύποι;», αναρωτήθηκ­ε δημόσια. «Μια μικρή ομάδα ανθρώπων, που όχι μόνον έχουν το δικαίωμα να αντικρούου­ν άμεσα κάθε προεδρική ομιλία, αλλά κυρίως έχουν το ελεύθερο να επιλέγουν, παρουσιάζο­υν και να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τα μεγάλα θέματα του έθνους... Οι απόψεις αυτής της αδελφότητα­ς δεν αντικατοπτ­ρίζουν τις απόψεις της Αμερικής... Δεν ζητώ κρατική λογοκρισία. Αναρωτιέμα­ι όμως, αν ήδη υπάρχει λογοκρισία, με την έννοια ότι οι ειδήσεις που βλέπουν εκατομμύρι­α Αμερικανών καθορίζοντ­αι από μια χούφτα ανθρώπων, οι οποίοι λογοδοτούν μόνο στους εργοδότες τους και φιλτράροντ­αι από μια χούφτα σχολιαστών, που παραδέχοντ­αι τη μεροληψία τους...» Τέσσερα χρόνια μετά έγινε ο δεύτερος αντιπρόεδρ­ος στην ιστορία των ΗΠΑ, που παραιτήθηκ­ε λόγω διαφθοράς...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece