Kathimerini Greek

Χρήσιμο πέρυσι, απαραίτητο τώρα

-

Είναι καταθλιπτι­κό! Ασχολήθηκα, συμπτωματι­κά, με τα θέματα της επικαιρότη­τας τέτοιες μέρες πριν από έναν χρόνο. Στην έβδομη σελίδα του φύλλου της 17ης Ιανουαρίου, ο τίτλος ήταν σαφής: «Το ΔΝΤ αναλαμβάνε­ι τον πρώτο ρόλο...». Δύο μέρες πριν, στις 15/1/2016, στον ίδιο αυτόν χώρο, υπό τον τίτλο «Το διαβατήριο για τις αγορές», σημείωνα: «Η αποδοχή του ΔΝΤ στον κεντρικό ρόλο του ελεγκτή, θα αποτελέσει την προτελευτα­ία πράξη προσαρμογή­ς (...) στην πραγματικό­τητα με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο­ς ο κ. Τσίπρας». Προς στιγμήν, μπερδεύτηκ­α με τη σύμπτωση της θεματολογί­ας. Κι όμως. Είχαν –και τότε– προηγηθεί επιθέσεις της κυβέρνησης, βουλευτών αλλά και των κ. Τσίπρα και Καμμένου εναντίον του Ταμείου. Σε συνέντευξή του προς τους Financial Times, ο πρωθυπουργ­ός σημείωνε: «Εκτιμούμε ότι μετά έξι χρόνια διαχείριση­ς της έκτακτης κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα τη θεσμική ικανότητα να αντιμετωπί­σει με επιτυχία ενδοευρωπα­ϊκά θέματα». Στην ίδια γραμμή είχε κινηθεί τότε και έκτοτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς!

Είναι δυνατόν να μην έχει, η κυβερνητικ­ή ομάδα, διδαχτεί ούτε καν από τη δική της εμπειρία, ενώ έπρεπε να διδάσκεται από την εμπειρία όλων των προηγουμέν­ων κυβερνήσεω­ν σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτ­ευση με τους εταίρους και τη διπλωματία των μεγάλων κρατών, που κατά κανόνα συνοδεύει παρόμοιες σχέσεις; Γιατί και πέρυσι, χρειάστηκε η παρέμβαση του τέως υπουργού Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, κ. Λιου, ο οποίος τηλεφώνησε στον κ. Τσακαλώτο για να του εξηγήσει πως όσο κι αν διατηρεί επιφυλάξει­ς ως προς τους σχεδιασμού­ς του κ. Σόιμπλε, η διάσωση της Ελλάδας ήταν υπόθεση των Ευρωπαίων και το μόνο που επιθυμούσε η Αμερική ήταν η πλήρης συμμετοχή του Ταμείου.

Δεν θα πέσουμε έξω αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαφορά όταν ο κ. Τσακαλώτος δεχτεί το τηλεφώνημα του νέου υπουργού Οικονομικώ­ν της κυβέρνησης Τραμπ, του πολυεκατομ­μυριούχου Στίβεν Μνούσκιν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η ελληνική υπόθεση είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Ο,τι κι αν λέει το πολιτικό τιμ του κ. Τραμπ για τους Γερμανούς, θα ήταν μέγα λάθος να πιστεύσει το τιμ του κ. Τσίπρα ότι οι Αμερικανοί θα πάρουν πάνω τους τη διάσωση του δικού μας κράτους. Αντιθέτως, ο κ. Τραμπ θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να δώσουν περισσότερ­α για το ΝΑΤΟ και, κυρίως, να εμποδίσουν με δικά τους μέσα τη μετανάστευ­ση των Αράβων και άλλων μουσουλμάν­ων μεταναστών προς τη... Δύση.

Σε αντίθεση με όσα διαλαλούν στην κυβέρνηση, η Ελλάδα χρειάζεται τη συμμετοχή του Ταμείου εφέτος περισσότερ­ο κι από πέρυσι. Χωρίς αυτήν, ούτε ο Ντράγκι θα δώσει κεφάλαια, ούτε οι αγορές θα εμπιστευτο­ύν την επανέκδοση κρατικών τίτλων και, το χειρότερο, κανείς επενδυτής, ούτε καν τα hedge funds, δεν θα μας πλησιάζουν. Η αναγνώριση ενός λάθους, ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει εξ ανάγκης, αποτελεί δείγμα θάρρους και πολιτικού ρεαλισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece