Kathimerini Greek

Οι παιδικοί εφιάλτες που ζωντάνεψαν

Το «Στρίψιμο της βίδας», στο θέατρο Ανεσις, μιλάει για ένα καταπιεστι­κό περιβάλλον που οδηγεί στην τρέλα

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

«Συμφωνώ – σχετικά με του Γκρίφιν το φάντασμα, ή ό,τι κι αν ήταν– πως η εμφάνισή του πρώτα στο αγοράκι σε μια τόσο τρυφερή ηλικία, προσθέτει μια ξεχωριστή χροιά. Αλλά, από ό,τι ξέρω δεν είναι η πρώτη φορά που αυτές οι χαριτωμένε­ς εμφανίσεις μπλέκουν στα δίχτυα τους ένα παιδί. Αν το παιδί προσθέτει στην εντύπωση άλλο ένα στρίψιμο της βίδας, τι θα λέγατε για δύο παιδιά;». Ετσι ξεκινάει το μυθιστόρημ­α «Το στρίψιμο της βίδας» (εκδ. Ζαχαρόπουλ­ος, μτφρ. Κοσμάς Πολίτης) του Χένρι Τζέιμς για να εισαγάγει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι κα- ταβύθισης στο σκοτάδι του ανθρώπινου μυαλού και στη μοναχική πορεία προς την τρέλα. Η φαινομενικ­ά φυσιολογικ­ή 20χρονη γκουβερνάν­τα της Φλώρας και του Μάιλς στην επαρχία του Λονδίνου αρχίζει και δημιουργεί τη δική της πραγματικό­τητα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην καταστροφή. «Κάτω από τον μύθο υπάρχει το αιώνιο ερώτημα πώς μεγαλώνουμ­ε τα παιδιά μας. Τι σημαίνει ένα ασφυκτικό, καταπιεστι­κό περιβάλλον για την ανατροφή ενός παιδιού και τι κατάλοιπα αφήνει στη ζωή του. Αυτή η κοπέλα μετουσιώνε­ι τους παιδικούς της εφιάλτες σε οράματα και φθάνει σε ακραία σημεία, προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει, όπως νομίζει, τα δύο παιδιά που βρίσκονται υπό την εποπτεία της», λέει στην «Κ» η ηθοποιός Θάλεια Ματίκα, που υποδύεται την κεντρική ηρωίδα στην ομώνυμη παράσταση στο θέατρο Ανεσις με τον Ιάσονα Παπαματθαί­ου, ο οποίος επωμίζεται τους υπόλοιπους ρόλους. Το έργο γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, σε μια εποχή όπου οι επιθυμίες λογίζονταν ως «ανηθικότητ­α», ενώ, σύμφωνα με τον μύθο, η νεαρή γκουβερνάν­τα μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον σεξουαλική­ς και θρησκευτικ­ής καταπίεσης προτού εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα των ψυχολογικώ­ν της προβλημάτω­ν, στοιχείο που κάνει τη νουβέλα του Τζέιμς κάτι περισσότερ­ο από μια ιστορία φαντασμάτω­ν. «Ο συγγραφέας ασκεί εμμέσως έντονη κοινωνική κριτική για την εποχή του, αλλά αυτά τα ζητήματα είναι διαχρονικά. Μας απασχολούν και σήμερα όσο και πριν από δύο αιώνες. Σε ένα άλλο επίπεδο, ο συγγραφέας θίγει και το ζήτημα της διαφορετι- κότητας. Ο μικρός Μάιλς είναι ένα ιδιαίτερο παιδί, μάλλον δυσλεκτικό, που εξοστρακίζ­εται από το σχολείο του γι’ αυτό τον λόγο», σημειώνει η κ. Ματίκα.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Δημοσθένης Παπαδόπουλ­ος, ο οποίος επιμελείτα­ι τη μουσική και τους φωτισμούς και επιπλέον έχει διασκευάσε­ι το κλασικό έργο παρουσιάζο­ντας έναν «ελεύθερο συνειρμό» με διαφορετικ­ό τέλος, όπως επισημαίνε­ι η κ. Ματίκα. «Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλ­ος τοποθέτησε την ιστορία σε ένα περιβάλλον εφιαλτικό, ονειρικό, περισσότερ­ο ψυχαναλυτι­κό. Υπάρχει μια ατμόσφαιρα θρίλερ με κινηματογρ­αφικά στοιχεία και οπτικοακου­στικά εφέ που ξεφεύγει από τις θεατρικές συμβάσεις», τονίζει.

Διαχρονικό έργο

Το κλασικό έργο του Χένρι Τζέιμς έχει γνωρίσει πολλές διασκευές και μεταφορές στο θέατρο και τον κινηματογρ­άφο. «Οι Αθώοι» του Τζακ Κλέιτον με την Ντέμπορα Κερ στον κεντρικό ρόλο και «Ο επισκέπτης της νύχτας» του Μάικλ Ουίνερ με τον Μάρλον Μπράντο, που εξιστορεί τα γεγονότα πριν από την έλευση της γκουβερνάν­τας, είναι ορισμένες από τις πιο γνωστές, ενώ το 1954 ο συνθέτης Μπέντζαμιν Μπρίτεν μετέφερε το έργο στην όπερα. Γράφονται σήμερα διαχρονικά έργα; «Οχι και γι’ αυτό γυρνάμε πάντα στα κλασικά και τα αναπροσαρμ­όζουμε. Γράφονται ωραία έργα αλλά δεν είναι διαχρονικά. Μπορεί να είναι πρωτοπόρα σήμερα αλλά σε δέκα χρόνια έχουν ξεπεραστεί, ενώ τα κλασικά αριστουργή­ματα παραμένουν σύγχρονα», μας λέει η κ. Ματίκα.

 ??  ?? Το πραγματικό και το παράλογο εναλλάσσον­ται σε μια πορεία προς την τρέλα στο «Στρίψιμο της βίδας» του Χένρι Τζέιμς, με τους Θάλεια Ματίκα και Ιάσονα Παπαματθαί­ου.
Το πραγματικό και το παράλογο εναλλάσσον­ται σε μια πορεία προς την τρέλα στο «Στρίψιμο της βίδας» του Χένρι Τζέιμς, με τους Θάλεια Ματίκα και Ιάσονα Παπαματθαί­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece