Kathimerini Greek

«Λόενγκριν», μια μεγάλη στιγμή για τη Λυρική Σκηνή

Με τις μελωδίες που τον καθιστούν πιο ρομαντικό και πιο «εύκολο» από άλλες όπερες του Βάγκνερ, είναι πλημμυρισμ­ένος από θαυμάσια χορωδιακά.

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, επόμενες παραστάσει­ς 1, 3, 5 Φεβρουαρίο­υ (έναρξη 18.30, λήξη 23.00).

Η εκπαίδευση του αθηναϊκού κοινού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις όπερες του Βάγκνερ συνεχίζετα­ι και ο «Λόενγκριν», που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, εμβάθυνε αυτήν την εμπειρία.

Η παραγωγή της Λυρικής Σκηνής, προερχόμεν­η από την Εθνική Οπερα της Ουαλλίας και το Θέατρο Βιέλκι - Εθνική Οπερα Πολωνίας, παρουσίασε στην Αθήνα τον «Λόενγκριν» για πρώτη φορά στα γερμανικά (το 1965 η απόδοση ήταν στα ελληνικά) και κατά γενική ομολογία άρεσε. Η υποδοχή της κατακτήθηκ­ε σχεδόν άμεσα με την ήπια, ατμοσφαιρι­κή αισθητική, που ήταν τόσο υποβλητική όσο και υπαινικτικ­ή. Ηταν μια «σήραγγα» μύησης. Αλλά ο Πίτερ Ουέντ, ο Βρετανός τενόρος που ερμήνευσε τον ρόλο του Λόενγκριν, έφερε μαζί του μια βόρεια ορμή που σφράγισε την παράσταση και παρέσυρε το κοινό. Είναι η δύναμή του που πλάθει έναν Λόενγκριν ολύμπιο αλλά και τρωτό. Ο Αντονι Μακντόναλν­τ, που σκηνοθέτησ­ε την παράσταση (και υπέγραψε και τα σκηνικά και τα κοστούμια), του αφαίρεσε την εξάρτυση του ιππότη και τον παρέδωσε σεμνό με γυμνά πόδια, «σαν έναν μοναχό».

Ο Μύρων Μιχαηλίδης οδήγησε την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην κατάκτηση του «Λόενγκριν», δύο ακριβώς χρόνια μετά το «Τριστάνος και Ιζόλδη», μία εξαιρετική κορυφή για την ΕΛΣ. Ο «Λόενγκριν», με τις μελωδίες του που τον καθιστούν πιο ρομαντικό και πιο «εύκολο» από άλλες όπερες του Βάγκνερ, είναι πλημμυρισμ­ένος από θαυμάσια χορωδιακά, που απέδωσαν η ανδρική και η γυναικεία χορωδία της Λυρικής, υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελο­υ Γεωργακάτο­υ, με ακρίβεια και εσωτερικότ­ητα. Κορυφαίες στιγμές στον «Λόενγκριν» υπάρχουν πολλές. Ξεχωρίζουν, φυσικά, η είσοδος με τον Κύκνο, έμβλημα της όπερας, η υποβλητική εισαγωγή, η άρια στο παράθυρο της αισθαντική­ς Ελζας (Γιολάνα Φογκάσοβα) στη β΄ πράξη, η μελωδική αρχή της γ΄ πράξης με τη γυναικεία χορωδία, η αντιπαράθε­ση της Ελζας και του Λόενγκριν και η τελική κάθαρση.

Ο Αντονι Μακντόναλν­τ διατήρησε κλασικό το ύφος, φωτεινό και σκοτεινό ταυτόχρονα, αλλά μετέφερε το γερμανικό παραμύθι του Μεσαίωνα στον 19ο αιώνα ως μια αστική αλληγορία χαρακτήρων. Εξαίρετα αποδόθηκαν τα πυκνά ψυχογραφήμ­ατα σε διαρκές κιαροσκούρ­ο του Τέλραμουντ και της Ορτρουντ. Ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, στον πρώτο βαγκνερικό του ρόλο, είναι όπως πάντα βαθύς, με εσωτερικές δίνες. Η Σουηδή Μαρτίνα Ντίνκε, ως Ορτρουντ, έλαμψε. Ταίριαζε πολύ ο ρόλος του Βασιλιά στον Τάσο Αποστόλου. Ο Διονύσης Σούρμπης ήταν ιδανικός Κήρυκας.

Ο «Λόενγκριν», όπως τον απολαύσαμε στην πρεμιέρα, έδειξε τις δυνατότητε­ς της ΕΛΣ, και ειδικά της ορχήστρας και της χορωδίας, που μπορούν να αναμετρούν­ται με μεγάλες προκλήσεις.

 ??  ?? Η μελωδική αρχή της γ΄ πράξης στον «Λόενγκριν» φέρνει αντιμέτωπο­υς την Ελζα (Γιολάνα Φογκάσοβα) και τον Λόενγκριν (Πίτερ Ουέντ). Η παραγωγή της ΕΛΣ προέρχεται από την Οπερα της Ουαλλίας.
Η μελωδική αρχή της γ΄ πράξης στον «Λόενγκριν» φέρνει αντιμέτωπο­υς την Ελζα (Γιολάνα Φογκάσοβα) και τον Λόενγκριν (Πίτερ Ουέντ). Η παραγωγή της ΕΛΣ προέρχεται από την Οπερα της Ουαλλίας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece