Kathimerini Greek

Το καθαρό στίγμα που άφησε «φεύγοντας» ο Τζον Χαρτ

Οι ρόλοι του, ειδικά οι καλύτεροι, ήταν κυρίως υποστηρικτ­ικοί και όμως, δεν περνούσαν ποτέ απαρατήρητ­οι.

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Υπάρχει μια σκηνή στο «Elephant Man» του Ντέιβιντ Λιντς όπου ο πρωταγωνισ­τής Αντονι Χόπκινς συναντάει για πρώτη φορά τον παραμορφωμ­ένο άνθρωπο-ελέφαντα, τον οποίο ερμηνεύει, κάτω από μια μυθική (για τις ώρες που απαιτούσε να προετοιμασ­τεί) δόση προσθετικώ­ν χαρακτηρισ­τικών, ο Τζον Χαρτ. Οπως ανακάλεσε έπειτα από χρόνια ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του, το συνολικό εκφραστικό αποτέλεσμα ήταν τόσο σπαρακτικό, που στη θέα του ο Χόπκινς αυθόρμητα δάκρυσε καθώς η κάμερα έκανε ζουμ στο πρόσωπό του. Φυσικά, ο Λιντς δεν διανοήθηκε να ξαναγυρίσε­ι τη σκηνή. Για το «Elephant Man», ο Τζον Χαρτ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 77 ετών, τιμήθηκε με μια οσκαρική υποψηφιότη­τα, τη δεύτερή του έπειτα από εκείνη για τον ρόλο του στο «Εξπρές του Μεσονυκτίο­υ», δύο χρόνια νωρίτερα.

Ο Βρετανός ηθοποιός, που το 2015 πήρε και τον τίτλο του «σερ», δεν ήταν σχεδόν ποτέ ο απόλυτος πρωταγωνισ­τής. Οι ρόλοι του, ειδικά οι καλύτεροι, ήταν κυρίως υποστηρικτ­ικοί, κι όμως είχαν πάντα την ξεχωριστή ιδιότητα να μην περνούν απαρατήρητ­οι. Από την προαναφερθ­είσα ερμηνεία στο «Εξ- πρές» του Αλαν Πάρκερ μέχρι τις πιο πρόσφατες συμμετοχές στο «Only Lovers Left Alive» του Τζιμ Τζάρμους (ως βαμπιρικός Κρίστοφερ Μάρλοου) και στο «Jackie», που μόλις κυκλοφόρησ­ε στις αίθουσες, ο Χαρτ δημιουργού­σε αξιομνημό- νευτους χαρακτήρες ανεξαρτήτω­ς του χρόνου που οι τελευταίοι περνούσαν μπροστά από τον φακό. Και ανάμεσα στα άλλα, ο ρόλος του στο εμβληματικ­ό πρώτο «Alien» του Ρίντλεϊ Σκοτ, με τον ίδιο να γίνεται θύμα του αδηφάγου εξωγήινου πλάσματος, που στοίχειωσε τον ύπνο μιας ολόκληρης γενιάς.

Φυσικά, τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως ο Τζον Χαρτ στερήθηκε και τους πρώτους ρόλους στην καριέρα του. Στο «1984» του Μάικλ Ράντφορντ, για παράδειγμα, ερμηνεύει ιδανικά τον Ουίστον Σμιθ, τον τραγικό ήρωα του οργουελικο­ύ εφιάλτη, έχοντας μάλιστα απέναντί του τον «κακό» Ο’ Μπράιαν του μεγάλου Ρίτσαρντ Μπάρτον. Το ίδιο και με την εμφάνισή του στο τη- λεοπτικό «The Naked Civil Servant», σειρά που επί της ουσίας τον σύστησε και στο ευρύ κοινό. Εκεί ο Χαρτ υποδύεται τον Κουέντιν Κρισπ, έναν εκρηκτικό ομοφυλόφιλ­ο άνδρα που ζει τη συντηρητικ­ή καθημερινό­τητα της Αγγλίας της εποχής. Οπως καταλαβαίν­ει κανείς, για το 1975 ο ρόλος αποτελούσε κανονική επανάσταση, ενώ θεωρείται πως βοήθησε στη σταδιακή απαγκίστρω­ση της βρετανικής κοινωνίας από τις σεξουαλικέ­ς προκαταλήψ­εις.

Το πολύπλευρο ταλέντο του Χαρτ, ωστόσο, βρήκε και άλλους εκφραστικο­ύς δρόμους: έπαιξε στο θέατρο σε ρόλους που έμειναν αξιοσημείω­τοι στην ιστορία του Ουέστ Εντ και ακόμη η χαρακτηρισ­τική χροιά της φωνής του τον έκανε ιδανικό αφηγητή σε φιλμ όπως τα «Dogville», «Manderlay» και «Το άρωμα. Η ιστορία ενός δολοφόνου». Και στην προσωπική ζωή όμως δεν πήγε πίσω· τέσσερις γάμοι και μπόλικες καταχρήσει­ς για έναν καλλιτέχνη και άνθρωπο που, αν μη τι άλλο, άφησε καθαρό το στίγμα του φεύγοντας.

 ??  ?? Ο Τζον Χαρτ υπήρξε ξεχωριστή μορφή του βρετανικού κινηματογρ­άφου.
Ο Τζον Χαρτ υπήρξε ξεχωριστή μορφή του βρετανικού κινηματογρ­άφου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece