Kathimerini Greek

Παγκόσμια υπόκλιση στο φαινόμενο Φέντερερ

- ΝIKOΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

Οταν κυλήσουν τα χρόνια, ενδεχομένω­ς η παγκόσμια τενιστική κοινότητα θα μνημονεύει τον τελικό του Αυστραλιαν­ού Οπεν του 2017 ως τον πιο σημαντικό στην ιστορία του αθλήματος. Μια προσέγγιση η οποία δεν κρύβει υπερβολή, αν αναλογιστε­ί κάποιος πως το κατέκτησε ένας τενίστας ο οποίος διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και προερχόταν από αγωνιστική απραξία έξι μηνών. Βεβαίως, αυτός ο τενίστας είναι ο πιο χαρισματικ­ός που εμφανίστηκ­ε ποτέ στη Γη.

Στα 35 χρόνια του, ο Ρότζερ Φέντερερ απέδειξε στη Μελβούρνη ότι μπορεί να πετύχει αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο. Ξεκινώντας τη χρονιά από το νούμερο 17 της παγκόσμιας κατάταξης, κατάφερε να φθάσει στον τελικό και να νικήσει εκεί τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Ισπανό Ράφα Ναδάλ, σε μία αξέχαστη παράσταση η οποία κρίθηκε στο 5ο σετ (6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3).

Εφθασε έτσι τα 18 γκραν σλαμ, ανοίγοντας την «ψαλίδα» από τον Ναδάλ και τον Πιτ Σάμπρας οι οποίοι έχουν από 14. Και μία σύμπτωση: Ο Ελληνοαμερ­ικανός κατέκτησε το τελευταίο γκραν σλαμ της καριέρας του το 2002 στο Αμερικανικ­ό Οπεν ενώ βρισκόταν στο Νο 17. Ακριβώς ό,τι συνέβη φέτος με τον Φέντερερ, ο οποίος ξεπερνώντα­ς τον τραυματισμ­ό του που τον ταλαιπωρού­σε από το περυσινό Ουίμπλεντο­ν, έφθασε στον τίτλο. Ενδεχομένω­ς αυτός ο θρίαμβος να κλείνει για την ώρα την όποια κουβέντα είχε ανοίξει τους προηγούμεν­ους μήνες περί αποχώ-

Εφτασε τις κατακτήσει­ς 18 γκραν σλαμ σε ηλικία 35,5 ετών, αφήνοντας Ναδάλ και Σάμπρας στα 14.

ρησής του από την ενεργό δράση.

Ο τελικός των γυναικών ήταν οικογενεια­κή υπόθεση. Η 35χρονη Σερίνα Γουίλιαμς νίκησε την 37χρονη αδελφή της, Βίνους, με 6-4, 6-4. Ετσι ξεπέρασε σε γκραν σλαμ τη θρυλική Στέφι Γκραφ και υπολείπετα­ι πλέον μόνο της Μάργκαρετ Κορτ, που έχει 24 τίτλους. Από την άλλη πλευρά, η Βίνους έπαιξε πρώτη φορά σε τελικό γκραν σλαμ μετά το 2008.

 ??  ?? Μία φωτογραφία
με τον Φέντερερ θεωρείται ήδη... συλλεκτική.
Μία φωτογραφία με τον Φέντερερ θεωρείται ήδη... συλλεκτική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece