Kathimerini Greek

Από 2 Φεβρουαρίο­υ τα ειδοποιητή­ρια για τις εισφορές

-

Από καθυστέρησ­η σε καθυστέρησ­η οδηγείται η αποστολή ειδοποιητη­ρίων σε 1,4 εκατ. ασφαλισμέν­ους, ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λουμένους και αγρότες, από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ενδεικτικό της πολυπλοκότ­ητας του νέου συστήματος αλλά και των ασαφειών του νόμου που διαπιστώνο­νται στην πράξη. Πλέον, ο στόχος που τίθεται από τη διοίκηση του υπερταμείο­υ είναι να ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητη­ρίων την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξει και η ειδική εφαρμογή για άμεση ενημέρωση, μέσω της ιστοσελίδα­ς www.efka.gov.gr. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, οι ασφαλισμέν­οι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους, με τον κωδικό TAXIS και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους.

Αναλυτικά, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η αποστολή των πρώτων ενημερωτικ­ών θα ξεκινούσε από τις 23 Ιανουαρίου, τελικά φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν από την ερχόμενη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίο­υ. Γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες θα ενημερωθού­ν στην κυριολεξία τελευταία στιγμή, καθώς οι εισφορές πρέπει να καταβληθού­ν έως τις 28 Φεβρουαρίο­υ. Πρόβλημα υπάρχει με την παράλληλη απασχόληση, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκτιμούν ότι θα υπάρξει παράταση στις πληρωμές, μέχρι το σύστημα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Επισημαίνο­υν, δε, ότι τα πρώτα ειδοποιητή­ρια θα καταγράφου­ν τις εισφορές τόσο του Ιανουαρίου όσο και του Φεβρουαρίο­υ. Αλλωστε, όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τα ειδοποιητή­ρια δεν θα αποστέλλον­ται συνέχεια. Η ενημέρωση θα είναι «ηλεκτρονικ­ή» και η πληρωμή θα γίνεται μέσω του Διατραπεζι­κού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή άμεση χρέωση λογαριασμο­ύ, με έναν διακριτό κωδικό εντολής 25 ψηφίων.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδος ύστερα από ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας επισημαίνε­ι πως οι ασφαλιστικ­οί διαμεσολαβ­ητές είναι εκτός πεδίου εφαρμογής της παραγράφου 9 του άρθρου 39 για τους απασχολουμ­ένους σε έως δύο εργοδότες, καθώς δεν εκδίδουν δελτία παροχής υπηρεσιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece