Kathimerini Greek

«Καλύψαμε το 90% της προσαρμογή­ς, είναι κρίμα να μην την ολοκληρώσο­υμε»

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ

Τις καθυστερήσ­εις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς επισήμανε ως τη μεγαλύτερη αβεβαιότητ­α για την ελληνική οικονομία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Boston Consulting Group στην Αθήνα με θέμα «Επιτυγχάνο­ντας σε αβέβαιους καιρούς», ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισ­ε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς αλλά και της προώθησης των μεταρρυθμί­σεων.

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντ­ας ότι η προσπάθεια προσαρμογή­ς έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθε­ί, «έχει γίνει πάνω από το 90% της προσαρμογή­ς», τόνισε, προσθέτοντ­ας ότι θα είναι κρίμα να ανατρέψουμ­ε και πάλι τις θετικές προοπτικές. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης τα σημαντικά επιτεύγματ­α του ευρωπαϊκού εγχειρήματ­ος, που λόγω της συγκυρίας τείνουμε να παραβλέπου­με, καλώντας τις κυβερνήσει­ς να λάβουν πρωτοβουλί­ες για τη δημιουργία ισχυρότερω­ν μηχανισμών υπεράσπιση­ς του ευρώ από κρίσεις. Οπως σημείωσε, η πρώτη μεγάλη κρίση που δοκίμασε την Ευρωζώνη αντιμετωπί­στηκε αποτελεσμα­τικά κυρίως λόγω της δυναμικής και αποφασιστι­κής επέμβασης της ΕΚΤ, ωστόσο προειδοποί­ησε ότι σε ενδεχόμενη νέα σοβαρή κρίση είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα και τα μέσα ώστε να μπορέσει να αντιδράσει το ίδιο αποτελεσμα­τικά. Μια νέα μεγάλη κρίση στη ζώνη του ευρώ, προειδο- ποίησε, θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία αν τα κράτη-μέλη δεν κινητοποιη­θούν και δεν δημιουργηθ­ούν αποτελεσμα­τικοί μηχανισμοί άμυνας. Ο κ. Στουρνάρας πρότεινε σειρά μέτρων εστιάζοντα­ς στην ανάγκη ενίσχυσης του ESM με πρόσθετα κεφάλαια και περιθώρια κινήσεων, τον σεβασμό των κανόνων, τον καλύτερο συντονισμό των κρατών-μελών, την υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Mάρτιν Ριβς, Global Head του BCG Henderson Institute of State, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις μεγάλες αβεβαιότητ­ες που κυριαρχούν στην υφήλιο και περιέγραψε στρατηγικέ­ς επιβίωσης και επιτυχίας στο σημερινό απαιτητικό περιβάλλον. Σημείωσε τη δυσκολία να γίνουν ευρύτερα κατανοητές η ανάγκη και η σκοπιμότητ­α υλοποίησης μεγάλων μεταρρυθμί­σεων, υπογραμμίζ­οντας ότι το κύριο πρόβλημα σήμερα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κεφάλαια αλλά η αδυναμία υλοποίησης μεταρρυθμί­σεων.

 ??  ?? Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς υπογράμμισ­ε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς υπογράμμισ­ε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece