Kathimerini Greek

Νέα σενάρια για Grexit βλέπει η Société Générale

-

Εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει σύντομα, η επόμενη ημερομηνία­ορόσημο είναι τα μέσα Ιουλίου, καθώς η Ελλάδα μπορεί να καλύψει μέχρι τότε τις χρηματοδοτ­ικές της ανάγκες, αλλά θα δυσκολευτε­ί να αποπληρώσε­ι χρέος ύψους 8 δισ. ευρώ που ωριμάζει τον Ιούλιο, σημειώνει σε έκθεσή της η Société Générale.

Η Société εκτιμά ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα είναι συμβολική ή καθαρά τεχνική, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το τρίτο πρόγραμμα.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι οι διαφωνίες στους κόλπους της Ε.Ε. για το χρέος, και συγκεκριμέ­να για μια μεγάλη ελάφρυνσή του, δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρηματοδοτ­ηθεί από τις αγορές με λογικά επιτόκια και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητήσει ακόμη ένα πρόγραμμα, ενώ οι φόβοι για Grexit θα εμφανιστού­ν εκ νέου στον ορίζοντα.

Αν και σημειώνουν ότι τα βραχυπρόθε­σμα μέτρα δεν αλλάζουν σημαντικά την τροχιά του ελληνικού χρέους, ωστόσο η στασιμότητ­α που παρατηρείτ­αι καταδεικνύ­ει τη διστακτικό­τητα των Ευρωπαίων για πραγματική ελάφρυνση χρέους. Την καθυστέρησ­η των διαπραγματ­εύσεων σχολιάζει με έκθεσή της η Citigroup.

Συγκεκριμέ­να, τονίζει ότι οι διαπραγματ­εύσεις συνεχίζουν να καθυστερού­ν, καθώς οι δανειστές δεν βιάζονται να κάνουν καμία παραχώρηση στην Ελλάδα αφού δεν υπάρχουν άμεσες δανειακές υποχρεώσει­ς της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που η Ευρώπη βρίσκεται λίγο πριν από πολλές κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσε­ις.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται επίσης σε θέση να κάνει καμία περαιτέρω δέσμευση για λιτότητα / μεταρρυθμί­σεις που απαιτούν οι δανειστές, και αυτό οφείλεται στη μείωση της δημοτικότη­τας του κυβερνώντο­ς κόμματος στις δημοσκοπήσ­εις.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με τον Τύπο, έτοιμη να δεχτεί τη μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου στις 5.000 ευρώ, σημειώνει η Citigroup, όπως ζητήθηκε από το ΔΝΤ, οδηγώντας σε υψηλότερα έσοδα κατά 2,8 δισ.

Αυτό θα ήταν αρκετό για να καλύψει το δημοσιονομ­ικό κενό για το 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece