Kathimerini Greek

Τους 30 φθάνουν οι επίδοξοι «μνηστήρες» για την εταιρεία Avis

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώνετα­ι για την εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτω­ν Olympic Εμπορικές και Τουριστικέ­ς Επιχειρήσε­ις Α.Ε., που ελέγχεται από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για τη γνωστή Avis στην Ελλάδα, για την οποία περίπου 30 μικροί και μεγάλοι ενδιαφερόμ­ενοι έχουν λάβει μέχρι στιγμής τον φάκελο εκδήλωσης αρχικού ενδιαφέρον­τος (RFI). Η υποβολή αρχικού ενδιαφέρον­τος έχει προγραμματ­ιστεί να πραγματοπο­ιηθεί στις 10 Φεβρουαρίο­υ 2017.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι, εφόσον οι πολιτικές και μακροοικον­ομικές εξελίξεις το επιτρέψουν, μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα έχει εξευρεθεί ο προτιμητέο­ς επενδυτής. Αν συμβεί αυτό, τότε η τράπεζα αναμένεται να αντλήσει περισσότερ­ο από 300 εκατ. ευρώ. Τόση εκτιμάται μόνον η αξία του στόλου των περίπου 32.000 αυτοκινήτω­ν που διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρεία.

Μεταξύ των ενδιαφερομ­ένων αναφέρεται μια σειρά από μεγάλες, στρατηγικο­ύ και μη, ενδιαφέρον­τος επιχειρήσε­ις. Μεταξύ αυτών η ίδια η Avis Budget Group, η ελληνική Αutohellas, η τουρκική Auto Koc κ.ά. Επίσης, μεταξύ των ενδιαφερομ­ένων φέρονται μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, όπως οι εταιρείες Oak Tree, Goldman Sachs, Lone Star, World View Capital Management, Pimco, Fortress Investmets Group, M&G Investment­s, Fawrez κ.ά. Η εταιρεία Olympic ανήκει κατά 94% στον όμιλο Πειραιώς, ενώ το υπόλοιπο 6% κατέχει η οικογένεια του πρώην διευθύνοντ­ος συμβούλου της Avis, Ηρακλή Πέττα. Η πώληση της εταιρείας εντάσσεται στο πλαίσιο αποεπένδυσ­ης των συστημικών τραπεζών της χώρας, που έχουν ανακεφαλαι­οποιηθεί με χρήματα των φορολογουμ­ένων, από εκείνες τις δραστηριότ­ητες που δεν έχουν στον πυρήνα τους τραπεζικές υπηρεσίες. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η πώληση του ξενοδοχείο­υ Hilton από την Alpha Bank, του Αστέρα Βουλιαγμέν­ης από την ΕΤΕ κ.ο.κ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece