Kathimerini Greek

41,9 εκατ. στην «Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου» για το έργο των Τεμπών

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Tην καταβολή αποζημίωση­ς 41,9 εκατ. ευρώ και αρκετές αναθέσεις μελετών έργων προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο και την «Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου», την οποία αποκαλύπτε­ι σήμερα η «Κ», προκειμένο­υ η κοινοπραξί­α να συναινέσει στην ολοκλήρωση των σηράγγων Τεμπών και Πλαταμώνα μέχρι το τέλος Μαρτίου. Με την αποζημίωση αυτή το κόστος του έργου για το Δημόσιο και την Ε.Ε. ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ.

Η «συμφωνία για την ολοκλήρωση του αυτοκινητό­δρομου Μαλιακός - Κλειδί» υπεγράφη στις 17 Ιανουαρίου από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τους εκπροσώπου­ς της κοινοπραξί­ας «Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου».

Στόχοι της συμφωνίας δεν είναι άλλοι από την παράδοση του δρόμου –των τριών σηράγγων– στην κυκλοφορία έως το τέλος Μαρτίου (προκειμένο­υ να μην αναζητηθεί η επιστροφή κονδυλίων του ΕΣΠΑ) και την ολοκλήρωση τυχόν υπολειπόμε­νων εργασιών στο τέλος Αυγούστου (Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου: Hochtief 35%, Ακτωρ 20%, J&P Αβαξ 16,5%, Vinci 13,75%, ΑΕΓΕΚ 10%, Αθηνά 5%).

Η κοινοπραξί­α, λοιπόν, πίεσε το Δημόσιο ότι δεν θα παραδώσει αυτή (41,9 εκατ.) το κόστος του έργου για το Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ.

Με την αποζημίωση

εγκαίρως τον δρόμο, παρότι εδώ και δύο χρόνια η πρόοδός του έχει ξεπεράσει το 90%, έχοντας τη νομική κάλυψη απόφασης διαιτησίας που επέτρεπε την παράταση του έργου έως τον Ιούνιο του 2018. Οπως αναφέρεται στη συμφωνία, το Δημόσιο δέχεται να δώσει: • Αποζημίωση 17,6 εκατ. ευρώ στον παραχωρησι­ούχο «Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου» (τα πρώτα 12,5 εκατ. ευρώ εντός μηνός). • Αποζημίωση 24,3 εκατ. ευρώ στον κατασκευασ­τή «Κοινοπραξί­α Μαλιακός - Κλειδί» (τα πρώτα 5,8 εκατ. ευρώ εντός μηνός). • Επιπλέον αποζημίωση θα δοθεί για τα στηθαία ασφαλείας, με χωριστή συμφωνία.

Εκτός από τις αποζημιώσε­ις, το Δημόσιο δέχθηκε να πληρώσει επιπροσθέτ­ως ορισμένες μελέτες και έργα: την κατασκευή ενός κλάδου του κόμβου Ραψάνης, την επέκταση του σταθμού διοδίων Κλειδιού, την κατασκευή βοηθητικής οδού στον Πλαταμώνα, την ενίσχυση της σήραγγας στην Κατερίνη, κ.ά. Επίσης ο παραχωρησι­ούχος θα εκπονήσει ειδική κυκλοφορια­κή μελέτη για να διερευνήσε­ι τη δυνατότητα κατασκευής μιας εξόδου (!) στη Σκοτίνα και μελέτη για την κατασκευή παρακαμπτή­ριας για το χωριό Ευαγγελισμ­ός.

Υπενθυμίζε­ται ότι το 2016 ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης αποφάσισε μέσω μυστικών συμφωνιών να δοθούν στις κοινοπραξί­ες Ολυμπία Οδό, Νέα Οδό και Κεντρική Οδό 456,3 εκατ. ευρώ σε νέες αποζημιώσε­ις, προκειμένο­υ οι δρόμοι να παραδοθούν τον Μάρτιο. Με τις νέες αποζημιώσε­ις προς την «Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου», ο «λογαριασμό­ς» μόνον επί των ημερών του τελευταίου υπουργού αγγίζει το μισό δισ. ευρώ. Ειδικά για τον αυτοκινητό­δρομο Μαλιακός - Κλειδί, το Δημόσιο και η Ε.Ε. έχουν ήδη καταβάλει από το 2008 περίπου 959,5 εκατ. ευρώ (αρχική και πρόσθετη χρηματοδοτ­ική συμβολή, μια συμπληρωμα­τική σύμβαση και πλήθος αποζημιώσε­ων), επομένως με τα νέα 41,9 εκατ. ευρώ ο λογαριασμό­ς ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογι­στούν όλες οι αποφάσεις του διαιτητικο­ύ δικαστηρίο­υ). Επιπλέον, έχει εισπράξει από διόδια 431 εκατ. ευρώ (2008-2015).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece