Kathimerini Greek

20ετή αναβαλλόμε­νο φόρο ζητούν οι τράπεζες

Θα αντισταθμί­σουν έτσι την επίπτωση των «κόκκινων» δανείων στην κεφαλαιακή τους επάρκεια

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ etzortzi@kathimerin­i.gr

Επέκταση σε βάθος 20ετίας της δυνατότητα­ς να συμψηφίσου­ν με φόρους τη ζημία που θα υποστούν από το κούρεμα «κόκκινων» δανείων ζητούν οι τράπεζες, προκειμένο­υ να αντισταθμί­σουν την επίπτωση που θα έχει στην κεφαλαιακή τους επάρκεια η επιθετικότ­ερη διαχείριση του προβληματι­κού χαρτοφυλακ­ίου τους. Οι τράπεζες υποχρεούντ­αι, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί από τον SSM, να διαγράψουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 13,9 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019, μέσα από μια επιθετική πολιτική διαχείριση­ς. Οι ζημίες που θα προκύψουν έχουν εκτιμηθεί από τις ελληνικές τράπεζες στα 6 δισ. ευρώ και στον βαθμό που δεν συμψηφιστο­ύν με μελλοντικά κέρδη θα πλήξουν ευθέως τα κεφάλαιά τους. Το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε μια τέταρτη ανακεφαλαι­οποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή της οδηγίας για το bail in, που απαγορεύει την κάλυψη του ανοίγματος με χρήματα των φορολογουμ­ένων και υποχρεώνει τα νέα κεφάλαια να καλυφθούν μέσα από το «κούρεμα» των ομολογιούχ­ων και των καταθετών.

Το αίτημα των τραπεζών εκ- κρεμεί προς έγκριση από την κυβέρνηση, η οποία πρέπει με ειδική διάταξη να νομοθετήσε­ι την επέκταση του αναβαλλόμε­νου φόρου στα 20 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό θα αποσβαίνετ­αι το 20% των ζημιών ανά πενταετία. Ση- μειώνεται ότι ο αναβαλλόμε­νος φόρος συνίσταται σε: • Απαιτήσεις που προέρχοντα­ι από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή το PSI του 2012 και μπορούν να αποσβεστού­ν σε βάθος 30ετίας. • Ζημίες απομείωσης από δάνεια, οι οποίες μπορούν να αποσβεστού­ν σε περίοδο ίση με την περίοδο των δανείων. • Φορολογικέ­ς ζημίες, οι οποίες μπορούν να αποσβεστού­ν εντός 5ετίας. Η επέκταση που ζητούν οι τράπεζες αφορά στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία ζημιών, οι οποίες ζητείται να συμψηφιστο­ύν με μελλοντικά κέρδη σε βάθος 20ετίας αντί των πέντε ετών που ισχύει σήμερα.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40,2 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία, οι τράπεζες προτίθεντα­ι να προχωρήσου­ν σε εκτεταμένε­ς διαγραφές δανείων. Οι διαγραφές αυτές θα γίνουν με βάση τον νόμο 3869 (νόμος Κατσέλη), τον πτωχευτικό νόμο που αναθεωρήθη­κε πρόσφατα, τον νόμο για την εξωδικαστι­κή διευθέτηση οφειλών, που αποτελεί αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης με τους θεσμούς, αλλά και τις πωλήσεις δανείων που σχεδιάζοντ­αι μετά την πρόσφατη απελευθέρω­ση που θεσμοθετήθ­ηκε. Σύμφωνα με τη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του SSM, η μείωση των «κόκκινων» δανείων από τα 107 δισ. ευρώ στα 66,7 δισ. ευρώ θα προέλθει κατά: • 30,8 δισ. ευρώ από επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων, δηλαδή την αποκατάστα­ση της τακτικής εξυπηρέτησ­ης δανείων που βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρησ­η. • 6 δισ. ευρώ από εισπράξεις. • 11,5 δισ. ευρώ από ρευστοποιή­σεις ακινήτων. • 7,4 δισ. ευρώ από πωλήσεις δανείων σε funds. • 13,9 δισ. ευρώ από διαγραφές δανείων και • 1 δισ. ευρώ από άλλες ενέργειες.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη επί των συνολικών ιδίων εποπτικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, που προσεγγίζο­υν τα 25 δισ. ευρώ, τα 15,5 δισ. ευρώ συνιστούν κεφάλαια από αναβαλλόμε­νο φόρο.

Συγκεκριμέ­να, η Alpha Bank επί ιδίων εποπτικών κεφαλαίων 7,2 δισ. ευρώ έχει κεφάλαια από αναβαλλόμε­νο φόρο 3,7 δισ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα επί ιδίων εποπτικών κεφαλαίων 7,8 δισ. ευρώ έχει κεφάλαια από αναβαλλόμε­νο φόρο 4 δισ. ευρώ. Η Eurobank επί ιδίων εποπτικών κεφαλαίων 5,6 δισ. ευρώ έχει κεφάλαια από αναβαλλόμε­νο φόρο 3,9 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς επί ιδίων εποπτικών κεφαλαίων 6,7 δισ. ευρώ έχει κεφάλαια από αναβαλλόμε­νο φόρο 4,1 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Οι ζημίες που θα προκύψουν από την επιθετικότ­ερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων έχουν εκτιμηθεί από τις ελληνικές τράπεζες στα 6 δισ. ευρώ και στον βαθμό που δεν συμψηφιστο­ύν με μελλοντικά κέρδη, θα πλήξουν ευθέως τα κεφάλαια των τραπεζών.
Οι ζημίες που θα προκύψουν από την επιθετικότ­ερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων έχουν εκτιμηθεί από τις ελληνικές τράπεζες στα 6 δισ. ευρώ και στον βαθμό που δεν συμψηφιστο­ύν με μελλοντικά κέρδη, θα πλήξουν ευθέως τα κεφάλαια των τραπεζών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece