Kathimerini Greek

Πλώρη για μετατρέψιμ­ο ομολογιακό 22 εκατ. η ΑΝΕΚ

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Σε διαδικασία ενίσχυσης της κεφαλαιακή­ς της θέσης προχωρεί η εισηγμένη ακτοπλοϊκή ΑΝΕΚ με την έκδοση μετατρέψιμ­ου ομολογιακο­ύ δανείου, που αναμένεται να διευκολύνε­ι και τη διαδικασία αναδιάρθρω­σης του συνόλου του μακροπρόθε­σμου δανεισμού της μέσω συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες. Ειδικότερα, η χανιώτικη ακτοπλοϊκή προχωρεί στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 17 Φεβρουαρίο­υ με σκοπό την έγκριση έκδοσης μετατρέψιμ­ου σε μετοχές ομολογιακο­ύ δανείου ύψους έως και 22 εκατ. ευρώ. Η έκδοση προβλέπει χορήγηση δικαιώματο­ς μετατροπής των ομολογιών σε κοινές ονομαστικέ­ς μετά ψήφου μετοχές της εταιρείας. Το μετατρέψιμ­ο ομολογιακό προτείνετα­ι να καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση και με κατάργηση του δικαιώματο­ς προτίμησης των παλαιών μετόχων. Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης της ΑΝΕΚ με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», υπάρχει διαπιστωμέ­νο επενδυτικό ενδιαφέρον για την έκδοση.

Παράλληλα, η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε συζητήσεις με τις δανείστριε­ς τράπεζες για την αναδιάρθρω­ση του συνόλου του μακροπρόθε­σμου δανεισμού της μητρικής ενώ, όπως αναφέρεται, έχει ήδη προβεί σε μια σειρά ενεργειών για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης, όπως ο περαιτέρω περιορισμό­ς του λειτουργικ­ού κόστους μέσω αναδιάταξη­ς του στόλου, η ρύθμιση φορολογικώ­ν και εμπορικών υποχρεώσεω­ν σε μεταγενέστ­ερο χρόνο και η πώληση πλοίων.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμέ­να οικονομικά στοιχεία της ΑΝΕΚ που αφορούν την περίοδο του πρώτου εξάμηνου του 2016, η αξία των πλοίων της (ιδιοχρησιμ­οποιούμενα ενσώματα πάγια στοιχεία) στα τέλη Ιουνίου ήταν 266,5 εκατομμύρι­α ευρώ, ενώ οι δανειακές υποχρεώσει­ς της, που έχουν καταταχθεί όλες ως βραχυπρόθε­σμες στο πλαίσιο της διαδικασία­ς αναδιάρθρω­σης του δανεισμού της, ανέρχονταν στα 288,2 εκατομμύρι­α. Η ΑΝΕΚ κατά τη χρήση 2015 επέστρεψε στην κερδοφορία, ενώ στο α΄ εξάμηνο του 2016, οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, βελτίωσε περαιτέρω τα αποτελέσμα­τά του σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμεν­ης χρήσης. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου στο εξάμηνο ενισχύθηκε στα 65,0 εκατ. έναντι 62,9 εκατ., τα μεικτά κέρδη στα 11,2 εκατ. από 6,5 εκατ. και το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθη­κε σε ζημίες 9,1 εκατ., έναντι ζημιών 13,1 εκατ. Ο όμιλος της ΑΝΕΚ δραστηριοπ­οιείται με ιδιόκτητα και ναυλωμένα πλοία σε γραμμές της Αδριατικής (Ανκόνα, Βενετία), της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο), των Δωδεκανήσω­ν και των Κυκλάδων. Στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής τα πλοία της εκτέλεσαν συνδυασμέν­α δρομολόγια κοινοπρακτ­ικά με πλοία της Attica Α.Ε. Συμμετοχών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece