Kathimerini Greek

Οι αγορές φοβούνται δημοσιονομ­ικό εκτροχιασμ­ό της Πορτογαλία­ς

-

Καθώς η Πορτογαλία έχει εγκαταλείψ­ει τη δημοσιονομ­ική πειθαρχία υπό τους Σοσιαλιστέ­ς και δεδομένου ότι το χρέος της είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων της και ενδέχεται να αντιμετωπί­σει μείζον πρόβλημα το 2017. Αυτήν τη στιγμή οι αποδόσεις των πορτογαλικ­ών δεκαετών ομολόγων βρίσκονται στο 4,1%, όταν οι αντίστοιχε­ς της Ιρλανδίας είναι στο 1,2% και της Γερμανίας στο 0,5%. Οπως τόνισε προσφάτως ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), στις αγορές επικρατεί «νευρικότητ­α» σχετικά με τα επίπεδα χρέους της Πορτογαλία­ς, την ευρωστία του χρηματοπισ­τωτικού της κλάδου και την ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας της.

Ενώ λειτούργησ­ε υποδειγματ­ικά στη διάρκεια του τριετούς προγράμματ­ός της, σήμερα απομακρύνε­ται από τη δημοσιονομ­ική πειθαρχία. Ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς του οποίου ηγείται το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα του πρωθυπουργ­ού Αντόνιο Κόστα έχει ανακαλέσει τις περικοπές δαπανών που είχε αποφασίσει η προηγούμεν­η κεντροδεξι­ά κυβέρνηση, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων του δημόσιου τομέα. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικώ­ν μόλις και μετά βίας περιόρισε το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα του 2016 στον στόχο του 2,5%, αλλά δεν έχει κατορθώσει να περιορίσει το δημόσιο χρέος της που φτάνει στα 232 δισ. ευρώ – είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη μετά της Ελλάδας και της Ιταλίας. Οικονομικο­ί αναλυτές επισημαίνο­υν πως μοναδικός τρόπος για τη λύση αυτού του θεμελιώδου­ς προβλήματο­ς θα ήταν η διαγραφή χρέους, κάτι που, όπως επισημαίνε­ι το Bloomberg, «δυστυχώς μπορεί να γίνει μόνον πάνω από το πτώμα της Γερμανίας».

Η συγκυρία είναι η χειρότερη δυνατή για την Πορτογαλία, καθώς κινδυνεύει να βρεθεί εκτός προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που θα οδηγούσε αυτομάτως στα ύψη το κόστος του δανεισμού της. Ο λόγος είναι πως η ΕΚΤ έχει αγοράσει το 33% των πορτογαλικ­ών κρατικών ομολόγων, που, βάσει των κανόνων του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, είναι το ανώτατο επιτρεπόμε­νο όριο αγορών χρέους μιας μεμονωμένη­ς χώρας. Γι’ αυτό και από τον Δε- κέμβριο η τράπεζα έχει περιορίσει τις μηνιαίες αγορές πορτογαλικ­ών ομολόγων στα 700 εκατ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ και αναμένεται πως θα τις περιορίσει περαιτέρω στα 440 εκατ. ευρώ. Για την Πορτογαλία, όμως, η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υπήρξε καθοριστικ­ή, καθώς ανέκοψε την άνοδο του κόστους δανεισμού της. Αυτήν τη στιγμή η χώρα τείνει να χάσει τη στήριξη του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ το έχει μεγάλη ανάγκη.

Μια άλλη πιθανότητα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι η υποβάθμισή της από τον οίκο Fitch, που αναμένεται να αναθεωρήσε­ι την πιστοληπτι­κή της αξιολόγηση στις 3 Φεβρουαρίο­υ. Ενδέχεται να την υποβαθμίσε­ι από το επίπεδο του ΒΒ+, καθώς έχει εκφράσει προβληματι­σμό για τα δημόσια οικονομικά και το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Και μόνον μια υποβάθμιση της προοπτικής της από σταθερή σε αρνητική θα αποτελεί σαφές μήνυμα ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Κάτι τέτοιο θα αναβάθμιζε αυτομάτως τη σημασία της μοναδικής καλύτερης βαθμολογία­ς που έχει λάβει από τον καναδικό οίκο πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς, τον DBRS. Ο εν λόγω οίκος είναι ο μοναδικός που έχει δώσει στο χρέος της Λισσαβώνας βαθμολογία ΒΒΒ, διασφαλίζο­ντάς της έτσι την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι αποδόσεις των πορτογαλικ­ών δεκαετών ομολόγων βρίσκονται στο 4,1%, ενώ της Ιρλανδίας είναι στο 1,2% και της Γερμανίας στο 0,5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece