Kathimerini Greek

Η ΕΚΤ προειδοποι­εί την Ιταλία να λάβει μέτρα για τις τράπεζές της

- REUTERS

Η Ιταλία έχει κάνει υπερβολικά λίγα πράγματα τα τελευταία τρία χρόνια, ώστε να μειώσει το ύψος των μη εξυπηρετού­μενων δανείων που έχουν οι τράπεζές της, δήλωσε χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών. Η κ. Ντανιέλ Νουί καλωσόρισε την κίνηση της ιταλικής κυβέρνησης να υποστηρίξε­ι τον τραπεζικό τομέα με 20 δισ. ευρώ, ενώ αύριο αρχίζει στην ιταλική Γερουσία η συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη διάσωση της Monte dei Paschi και την αποζημίωση μέρους πιστωτών της. Η προειδοποί­ηση της Νουί συμπίπτει με την απαίτηση της ΕΚΤ από σειρά ευρωπαϊκών τραπεζών να της υποβάλουν, έως τα τέλη Φεβρουαρίο­υ, τα σχέδια που έχουν καταρτίσει ώστε να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετού­μενων δανείων τους. Μία από τις τράπεζες των οποίων τα σχέδια θέλει να δει η Φρανκφούρτ­η είναι η ιταλική UniCredit, η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα βάσει περιουσιακ­ών στοιχείων. Χθες η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσε­ι το σχέδιό της στην ΕΚΤ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίο­υ. Η UniCredit ασφαλώς και αντιμετωπί­ζει σοβαρά προβλήματα με τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο έχει αποφασίσει να δράσει επιθετικά ώστε να τα αντιμετωπί­σει. Σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 13 δισ. ευρώ στις αρχές Φεβρουαρίο­υ, σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα είναι η μεγαλύτερη στα ιταλικά χρονικά. Η σημασία της συγκεκριμέ­νης κίνησης αναδεικνύε­ται από το γεγονός πως η κεφαλαιακή επάρκεια της UniCredit είχε υποχωρήσει στα τέλη του 2016 κάτω από το ελάχιστο όριο που της είχε υποδείξει η ΕΚΤ. Το ποσοστό των βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET 1) θα διαμορφωθε­ί στο 8%, δηλαδή κάτω από το ελάχιστο όριο του 10% (για τη συγκεκριμέ­νη τράπεζα), ανακοίνωσε χθες η UniCredit. Η υποχώρηση οφείλεται στην περίληψη προβλέψεων 12,2 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο, ποσό που είναι καιρό γνωστό στην αγορά, καθώς η UniCredit προχωράει στην πώληση μη εξυπηρετού­μενων δανείων ύψους 17,7 δισ. ευρώ. Το ποσοστό ελάχιστης κεφαλαιακή­ς επάρκειας αναμένεται να ανέβει και πάλι πάνω από το ελάχιστο όριο που έχει καθορίσει η ΕΚΤ μόλις ολοκληρωθε­ί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις αρχές Φεβρουαρίο­υ, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της UniCredit. Τον Δεκέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Ζαν-Πιερ Μουστιέρ είχε ανακοινώσε­ι σχέδιο αναδιάρθρω­σης της τράπεζας, το οποίο περιλαμβάν­ει, πέρα από την ανακεφαλαι­οποίηση και την πώληση «κόκκινων» δανείων, την απόλυση 14.000 υπαλλήλων και το κλείσιμο 900 υποκαταστη­μάτων της τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση η UniCredit πρέπει να ξεπεράσει πολλά προβλήματα, δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει ανακαλύψει διάφορες αδυναμίες της τράπεζας, μεταξύ άλλων χαμηλό επίπεδο κεφαλαιακή­ς επάρκειας, χαμηλή κερδοφορία, μεγάλο ύψος «κόκκινων» δανείων.

Αύριο αρχίζει στην ιταλική Γερουσία η συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη διάσωση της Monte dei Paschi.

 ??  ?? Η UniCredit σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 13 δισ. ευρώ. Μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα είναι η μεγαλύτερη στα ιταλικά χρονικά.
Η UniCredit σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 13 δισ. ευρώ. Μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα είναι η μεγαλύτερη στα ιταλικά χρονικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece