Kathimerini Greek

Την Idea Cellular θέλει να εξαγοράσει η Vodafone στην Ινδία

-

Στη δημιουργία της μεγαλύτερη­ς εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Ινδία ενδέχεται να οδηγήσουν τα σχέδια της Vodafone, αν επιτύχει να συγχωνεύσε­ι τη μονάδα της στη χώρα με την Idea Cellular.

Η βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας επιδιώκει να μειώσει την έκθεσή της στη συγκεκριμέ­νη αγορά, μετά τις ζημίες 5 δισ. δολαρίων που σημείωσε πέρυσι. Συνομιλεί για τον σκοπό αυτό με τη μητρική της Idea, την Aditya Birla Group, και σε περίπτωση συμφωνίας ενδέχεται η ινδική μονάδα της να αποσχισθεί από τον όμιλό της και να αποτελέσει ανεξάρτητη επιχείρηση. Στη νέα εταιρεία θα έχουν ίσα δικαιώματα οι Vodafone και Aditya Birla. Η είδηση των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο εταιρείες οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές τους, με την Idea να καταγράφει κέρδη 29% και την υψηλότερη άνοδο από την αρχική δημόσια εγγραφή της το 2007.

Ετσι, η χρηματιστη­ριακή της αξία υπερβαίνει τα 5 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Vodafone σημείωσε άνοδο 4,1%. Οι συνομιλίες των δύο εταιρειών και τα σχέδια της Vodafone δείχνουν την τάση που επικρατεί στην ινδική αγορά κινητής τηλεφωνίας, όπου διάφορες εταιρείες επιδιώκουν τη συγχώνευσή τους με άλλες. Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία Reliance Jia Infocomm Ltd, που ανήκει στον δισεκατομμ­υριούχο και πλουσιότερ­ο άνθρωπο της Ινδίας Μουκές Αμπανί, προσφέρει πλέον δωρεάν υπηρεσίες, υπονομεύον­τας, όμως, τα έσοδα του κλάδου.

Οικονομικο­ί αναλυτές, όπως ο Αλαν Νίκολς της Morningsta­r, εκτιμούν πως είναι όντως αναγκαία η συγκέντρωσ­η στην αγορά της Ινδίας, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας και το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί καμία από αυτές να έχει τα κέρδη στα οποία προσέβλεπε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece