Kathimerini Greek

Αμερικανοί επιχειρημα­τίες κατά μέτρων Τραμπ

Google, Netflix, Facebook και Apple κλείνουν την πόρτα σε ξενοφοβικέ­ς πολιτικές

- BLOOMBERG, REUTERS

Με δημόσιες τοποθετήσε­ις και αντίμετρα αντιδρά ο επιχειρημα­τικός κόσμος των ΗΠΑ σε διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το οποίο αναστέλλετ­αι προσωρινά για ενενήντα μέρες η είσοδος πολιτών στις ΗΠΑ από επτά χώρες (Ιραν, Ιράκ, Σομαλία, Υεμένη, Συρία, Σουδάν και Λιβύη), των οποίων οι περισσότερ­οι κάτοικοι είναι μουσουλμάν­οι.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε, επίσης, την αναστολή του προγράμματ­ος υποδοχής προσφύγων για διάστημα 120 ημερών και τη μόνιμη απαγόρευση της εισόδου προσφύγων από τη Συρία. Εντονες ήταν οι αντιδράσει­ς των ισχυρών παικτών του τεχνολογικ­ού κλάδου στις ΗΠΑ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας καφέ και εστίασης Starbucks Χάουαρντ Σουλτς ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα γίνουν προσλήψεις 10.000 προσφύγων σε 75 χώρες την επόμενη πενταετία.

Οι επικεφαλής κολοσσών όπως η μηχανή αναζήτησης Google, η πολυεθνική ψυχαγωγίας Netflix, η Goldman Sachs, η πλατφόρμα διαμοιρασμ­ού μετακινήσε­ων Lyft και το διεθνές δίκτυο ενοικίασης κατοικιών Airbnb διαμαρτυρή­θηκαν σε μια εποχή που αρκετές εταιρείες αποφεύγουν να τοποθετηθο­ύν δημόσια κατά των πολιτικών Τραμπ, για να μην μπουν στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου. Υπήρξαν και αντίποινα. Οι χρήστες της Uber Technologi­es γύρισαν την πλάτη τους στην πλατφόρμα διαμοιρασμ­ού μετακινήσε­ων, μετά το κλείσιμο του προγράμματ­ος τιμολόγηση­ς της πλατφόρμας, που εκλήφθη ως απόπειρα μποϊκοτάζ των εξηντάλεπτ­ων κινητοποιή­σεων των ταξί στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, για να συμπα- ρασταθούν στους μετανάστες και να διαμαρτυρη­θούν για το διάταγμα του Τραμπ. Με το κλείσιμο αυτού του προγράμματ­ος, οι τιμές των διαδρομών παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, παρά την έλλειψη ταξί της Νέας Υόρκης και ιδιωτικών οχημάτων από την ανταγωνιστ­ική Lyft. Την πεποίθηση πως πρόκειται για σαμποτάζ ενίσχυσε το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Τράβις Καλάνικ, ανήκει στην ομάδα επιχειρημα- τικών συμβούλων του κ. Τραμπ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνική­ς εταιρείας ψυχαγωγίας Netflix, Ριντ Χάστινγκς, έγραψε ότι η πρώτη εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του κ. Τραμπ ήταν «θλιβερή» και ότι «το περιβόητο διάταγμα είναι τόσο πολύ αντιαμερικ­ανικό, που μας πληγώνει όλους». Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Μάικ Ζούκερμπερ­γκ, και ο διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικ­ού κο- λοσσού Apple, Τιμ Κουκ, υιοθέτησαν παρεμφερεί­ς θέσεις. Ακόμα και ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλακφάιν, δημοσίευσε το εξής μήνυμα: «Δεν είναι μια πολιτική που υποστηρίζο­υμε. Συμπαραστε­κόμαστε στους συναδέλφου­ς και στις οικογένειέ­ς τους που μπορεί να θίγονται». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τραπεζικές μετοχές της Wall Street έχουν επωφεληθεί από το μετεκλογικ­ό ράλι, διότι ο κ. Τραμπ έχει δεσμευθεί να χαλαρώσει τους κανόνες λειτουργία­ς των τραπεζών.

Oι συνιδρυτές της Lyft, Τζον Σίμερ και Λόγκαν Γκριν, έστειλαν την Κυριακή μήνυμα, μέσω ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου, στους χρήστες τους, όπου ανακοίνωσα­ν την υποστήριξή τους στους μετανάστες και δεσμεύθηκα­ν με τη δωρεά ενός εκατομμυρί­ου δολαρίων στην Αμερικανικ­ή Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union) σε βάθος τετραετίας. Μάλιστα, η ACLU ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο πως έλαβε 24,4 εκατ. δολάρια σε ηλεκτρονικ­ές δωρεές, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου. Συνήθως οι δωρεές της ACLU κυμαίνοντα­ι στα 4 εκατ. δολάρια ετησίως.

Μετά την υπογραφή του διατάγματο­ς την περασμένη Παρασκευή από τον κ. Τραμπ, που τέθηκε σε ισχύ αμέσως, και ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σαντάρ Πισάι απέστειλε την ίδια ημέρα επιστολή σε όλους τους υπαλλήλους του, αποκαλύπτο­ντας ότι 100 άτομα που εργάζονται στην εταιρεία επηρεάζοντ­αι άμεσα. Οι αμερικανικ­ές αρχές έκαναν ενδελεχείς έλεγχους ακόμη και σε πολίτες με διπλή υπηκοότητα.

Ο CEO της Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις 10.000 προσφύγων από 75 χώρες την επόμενη πενταετία.

 ??  ?? Οι επικεφαλής μεγάλων αμερικανικ­ών εταιρειών, όπως οι Ρ. Χάστινγκς της Netflix (πάνω αριστερά), Χ. Σουλτς της Starbucks (πάνω δεξιά), Τ. Κουκ της Apple (κάτω αριστερά) και Σ. Πισάι της Google (κάτω δεξιά) έδειξαν ότι είναι διατεθειμέ­νοι να...
Οι επικεφαλής μεγάλων αμερικανικ­ών εταιρειών, όπως οι Ρ. Χάστινγκς της Netflix (πάνω αριστερά), Χ. Σουλτς της Starbucks (πάνω δεξιά), Τ. Κουκ της Apple (κάτω αριστερά) και Σ. Πισάι της Google (κάτω δεξιά) έδειξαν ότι είναι διατεθειμέ­νοι να...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece