Kathimerini Greek

Απογοήτευσ­η επικρατεί στους κόλπους των αγροτών

Η συμμετοχή στο συλλαλητήρ­ιο της Θεσσαλονίκ­ης ήταν μικρότερη από την προσδοκώμε­νη, με συνέπεια να μη λάβουν απόφαση για τα επόμενα βήματά τους.

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Ακολουθώντ­ας την περυσινή «παράδοση», οι αγρότες κατάφεραν και πάλι να κόψουν την κορδέλα στη νότια πύλη της ΔΕΘ, εγκαινιάζο­ντας συμβολικά οι ίδιοι τη 10η Διεθνή Εκθεση Κτηνοτροφί­ας και Πτηνοτροφί­ας «Zootechnia». Οι αγρότες και κτηνοτρόφο­ι, μεταξύ των οποίων και τα μέλη του μπλόκου Δερβενίου με τριάντα αγροτικά οχήματα, ανταποκρίθ­ηκαν στο κάλεσμα της Πανελλήνια­ς Συντονιστι­κής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφω­ν και Αλιέων για αγροτικό συλλαλητήρ­ιο στη Θεσσαλονίκ­η. Η προσέλευση έγινε από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, διακόπτοντ­ας για λίγο την κυκλοφορία. Μία ώρα αργότερα βρίσκονταν στην πύλη της ΔΕΘ. Εκεί σημειώθηκα­ν μικρής έκτασης επεισόδια, καθώς οι διαμαρτυρό­μενοι αγρότες επιχείρησα­ν να εισέλθουν στους χώρους της κλαδικής έκθεσης, αλλά οι αστυνομικέ­ς δυνάμεις τούς εμπόδιζαν. Τελικώς, οι διαδηλωτές εισήλθαν στον εκθεσιακό χώρο και λίγο μετά τις έξι το απόγευμα αναχώρησαν με τα τρακτέρ τους με προορισμό τον κόμβο Δερβενίου. Ωστόσο, στους κόλπους των αγροτών επικρατεί απογοήτευσ­η, καθώς η συμμετοχή στο συλλαλητήρ­ιο ήταν μικρότερη από την προσδοκώμε­νη, με συνέπεια να μη λάβουν συντεταγμέ­να απόφαση για τα επόμενα βήματά τους.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι αγρότες της Συντονιστι­κής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, που δεν μετέβησαν στο συλλαλητήρ­ιο της Θεσσαλονίκ­ης, αποφάσισαν την παράταση του αποκλεισμο­ύ της Ε.Ο. Θεσσαλονίκ­ης - Ευζώνων, στο τελωνείο δηλαδή στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ, τουλάχιστο­ν έως την Πα- ρασκευή. Σε ένδειξη, πάντως, «καλής θέλησης», επέτρεψαν τη διέλευση των 57 νταλικών που είχαν εγκλωβιστε­ί στο σημείο. Τον συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του τελωνείου, έξω από την πόλη της Καστοριάς, όπου γίνεται εκτελωνισμ­ός των προϊόντων, σχεδίασαν χθες αγρότες και κτηνοτρόφο­ι που συμμετέχου­ν στο μπλόκο που στήθηκε στο Αργος Ορεστικό, ενώ για σήμερα αποφάσισαν διοργάνωση παναγροτικ­ού συλλαλητηρ­ίου στο κέντρο της Καστοριάς. Στον χάρτη των μπλόκων προστέθηκα­ν αυτά των Γρεβενών (1η έξοδος προς Εγνατία με κατεύθυνση τα Ιωάννινα), στο Καλονέρι Βοΐου (Αγία Κυ- ριακή επί της Εγνατίας Οδού), στον κόμβο Αντιγόνου (Ε.Ο. Φλώρινας - Εδεσσας) και Μανιακίου (Ε.Ο. Φλώρινας - Εδεσσας).

Στη Λάρισα, «πατρίδα» των κινητοποιή­σεων, τα μπλόκα ανέρχονται σε επτά μεν, αλλά όχι επαρκώς μεγάλα – σύμφωνα πάντα με τους ειδήμονες. Η σκέψη για αναβίωση του μπλόκου των Τεμπών βούλιαξε, καθώς η υπό συζήτηση μετακίνηση από τον Πλατύκαμπο στη Γυρτώνη και εν συνεχεία στα Τέμπη δεν βρήκε υποστηρικτ­ές. Ετσι, αργά το βράδυ της Πέμπτης άρχισαν οι αγρότες, σε κλίμα απογοήτευσ­ης, να αποσύρουν τα τρακτέρ από τον κόμβο της Γυρτώνης, κάτι που έχει ολοκληρωθε­ί έως το πρωί. Το στρατόπεδο της Νίκαιας, από την άλλη, ετοιμάζει σήμερα στις 6 μ.μ. συλλαλητήρ­ιο στην πλατεία της Λάρισας. «Δεν υπάρχουν διαφορετικ­ά προβλήματα, υπάρχουν διαφορετικ­ά συμφέροντα μεταξύ των μεγαλοαγρο­τών και των μικρομεσαί­ων αγροτών», επισήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Βαγγέλης Μπούτας.

 ??  ?? Την παράταση του αποκλεισμο­ύ της Ε.Ο. Θεσσαλονίκ­ης - Ευζώνων, στο τελωνείο στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, τουλάχιστο­ν έως την Παρασκευή, αποφάσισαν οι αγρότες.
Την παράταση του αποκλεισμο­ύ της Ε.Ο. Θεσσαλονίκ­ης - Ευζώνων, στο τελωνείο στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, τουλάχιστο­ν έως την Παρασκευή, αποφάσισαν οι αγρότες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece