Kathimerini Greek

Πώς να φτιάξεις μια Παιδεία που δεν φτιάχνεται

- Του ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Ολοι γνωρίζουμε γιατί δεν γίνονται μεταρρυθμί­σεις στην Ελλάδα. Αυτό που αποκαλούμε «μεταρρυθμί­σεις» είναι αυτές οι πολιτικές που ευνοούν πολλούς από λίγο, πλήττοντας λίγους πολύ. Κόβεις προνόμια από ειδικές ομάδες που τα κατέχουν, και αποδίδεις το κέρδος σε όλη την κοινωνία. Ετσι από μια χούφτα πρώην προνομιούχ­ων χάνει ο καθένας 10, για να κερδίσουμε όλοι μας από 0,01. Προφανώς οι προνομιούχ­οι που έχουν πολλά να χάσουν διαδηλώνου­ν, φωνάζουν, γυρνάν το σύμπαν ανάποδα. Οι υπόλοιποι της πλειοψηφία­ς, καθένας εκ των οποίων έχει να κερδίσει ελάχιστα, δεν ασχολούντα­ι. Μα τι φωνάζουν όλοι αυτοί, αναρωτιούν­ται. Πώς κάνουν έτσι;

Κι έτσι ακούγονται οι φωνές μόνο των προνομιούχ­ων, και οι πολιτικές ηγεσίες παραδοσιακ­ά επιλέγουν να τους κάνουν το χατίρι, αφού ούτως ή άλλως ο υπόλοιπος κόσμος δεν μοιάζει και πολύ προβληματι­σμένος για το ότι χάνει 0,01 από κάθε μπλοκ προνομιούχ­ων. Φαίνεται να μην κάνουν καν τη σύνδεση, παρ’ όλο που υπάρχουν, πια, χιλιάδες μπλοκ προνομιούχ­ων, και τα επιμέρους 0,01 αθροίζοντα­ι σε ένα σημαντικό ποσό που κανείς δεν κάθεται να υπολογίσει. Αυτός λίγο - πολύ είναι ο λόγος που δεν ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματ­α, που δεν εκσυγχρονί­ζεται η λειτουργία του Δημοσίου, που δεν καταργούντ­αι οι φόροι υπέρ τρίτων, που συνταξιοδο­τούνται δημόσιοι υπάλληλοι στα 52.

Θα περίμενε κανείς, όμως, στο θέμα της Παιδείας η στάση των Ελλήνων να είναι διαφορετικ­ή. Σ’ αυτό το θέμα, το 0,01 που χάνει ο καθένας αφορά τα παιδιά του. Υποτίθεται ότι οι ελληνικές οικογένειε­ς θεωρούν τα παιδιά ως κάτι το ιερό, δεν αφήνουν να τους λείψει ούτε 0,01 από φαγάκι, αγκαλίτσα, ζακετούλα – το είπαμε το φαγάκι; Θα περίμενε κανείς ότι για τις μεταρρυθμί­σεις στον χώρο της Παιδείας η λαϊκή στήριξη θα ήταν ευρύτατη. Για παράδειγμα, σε καμία βαθμίδα της ελληνικής εκπαίδευση­ς δεν υπάρχει αυστηρή αξιολόγηση με συγκεκριμέ­νες μεθοδολογί­ες, με σύνδεση της απόδοσης των καθηγητών και των δασκάλων με τις απολαβές τους και την εξέλιξή τους, με ό,τι τέλος πάντων ισχύει στις χώρες που μας νικάνε στην PISA. Θα περίμενε κανείς οι γονείς να είναι έξαλλοι με αυτό, να εξεγείροντ­αι, να κάνουν πορείες κάθε που βγαίνουν τα νούμερα της PISA, υπέρ της αξιολόγηση­ς των καθηγητών, και της αναβάθμιση­ς των σχολείων στα οποία φοιτούν τα παιδιά τους. Αλλά δεν αντιδρά κανείς. Μα αν ακόμα και η δύναμη της φύσης, που είναι η ασφυκτική λατρεία της Ελληνίδας μάνας, αδυνατεί να κατανικήσε­ι τον μολώχ ενός αντιμεταρρ­υθμιστικού μπλοκ, τι μπορεί; Τίποτε δεν μπορεί. Το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς σε αυτή την περίπτωση είναι να ψάξει τα στεγανά όπου δεν υπάρχουν πολλά ή πολύ ισχυρά συμφέροντα προνομιούχ­ων, και να δώσει έμφαση εκεί. Ευτυχώς, στην Παιδεία υπάρχει ένα, σχετικά (αλλά όχι απόλυτα) αλώβητο.

Στην τελευταία έρευνα της διαΝΕΟσις μελετάμε μια εκπαιδευτι­κή βαθμίδα που έχει γλιτώσει εν μέρει από την αντιμεταρρ­υθμιστική εμπλοκή κυρίως επειδή στη χώρα μας οι περισσότερ­οι δεν την υπολογίζου­ν ως εκπαιδευτι­κή βαθμίδα: την προσχολική αγωγή. Ερευνες έχουν δείξει ότι πρόκειται ίσως για την πιο αποδοτική επένδυση που μπορεί να κάνει ένα κράτος: Για κάθε ευρώ που επενδύεται για την προσχολική αγωγή ενός τετράχρονο­υ παιδιού, μια κοινωνία θα πάρει πίσω από 60 έως 300 ευρώ μέχρι το παιδί αυτό να φτάσει τα 65. Η προσχολική αγωγή έχει ευεργετικέ­ς συνέπειες στην καταπολέμη­ση των ανισοτήτων και της φτώχειας, στη διανοητική και γνωσιακή εξέλιξη του πληθυσμού, στην οικονομική ανάπτυξη, στην οικογενεια­κή πολιτική. Είναι τόσο εντυπωσιακ­ά και προφανή τα οφέλη της, που ακόμα και αντικρατισ­τές νεοφιλελεύ­θεροι Ρεπουμπλικ­ανοί σε πολιτείες των ΗΠΑ σπαταλάνε κρατικό χρήμα για να φτιάξουν παιδικούς σταθμούς για τα φτωχά παιδιά. Στη χώρα μας οι παιδικοί σταθμοί δεν έχουν επίσημο, εγκεκριμέν­ο από το υπουργείο Παιδείας curriculum και δεν ελέγχονται από καμία κεντρική δομή. Δεν ξέρουμε καν ακριβώς πόσοι είναι. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι 60% των παιδιών προσχολική­ς ηλικίας δεν πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, όμως. Και επίσης ότι μια κυβέρνηση που θα ήθελε να κάνει κάτι για την Παιδεία, αντιμέτωπη με το μπετόν της αντίδρασης σε όλες τις άλλες βαθμίδες, θεωρητικά θα μπορούσε να κάνει ενδιαφέρον­τα, ουσιαστικά και πολύ αποδοτικά πράγματα σε αυτήν. Τα πολλά προβλήματα της Παιδείας δεν θα λύνονταν έτσι, βεβαίως. Αλλά θα ήταν, τουλάχιστο­ν, μια αρχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece