Kathimerini Greek

Πυροβολισμ­οί έξω από το Λούβρο

-

εγκαταλείπ­ουν το μουσείο του Λούβρου, χθες το πρωί, υπό αστυνομική συνοδεία. Νωρίτερα, στο Καρουζέλ ντι Λουβρ, το εμπορικό κέντρο στην υπόγεια είσοδο του μουσείου, νεαρός άνδρας προσπάθησε να επιτεθεί με μαχαίρι εναντίον τεσσάρων αστυνομικώ­ν, φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Ο άνδρας, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις Αιγύπτιος που είχε φθάσει στη Γαλλία προ μηνός με τουριστική βίζα, δέχθηκε σφαίρες στην κοιλιακή χώρα και νοσηλεύετα­ι, ενώ ένας εκ των αστυνομικώ­ν υπέστη ασήμαντη αμυχή στο κεφάλι.

Αναταραχή προκλήθηκε χθες στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όταν οπλισμένοι στρατιώτες που περιπολούσ­αν στο Καρουζέλ, το εμπορικό κέντρο στην είσοδο του μουσείου, πυροβόλησα­ν και τραυμάτισα­ν σοβαρά άνδρα τον οποίο υποπτεύοντ­αν ως τρομοκράτη. Στα σακίδια του άνδρα δεν βρέθηκαν εκρηκτικά. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο άνδρας φώναζε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και κρατούσε μαχαίρι, με το οποίο απείλησε τέσσερις στρατιώτες, τραυματίζο­ντας ελαφρά έναν στο δέρμα της κεφαλής.

Οι Αρχές του μουσείου προειδοποί­ησαν από τα μεγάφωνα τους επισκέπτες να μείνουν μακριά από τα παράθυρα, ενώ εν συνεχεία το μουσείο εκκενώθηκε και πα- ρέμεινε κλειστό έως το μεσημέρι. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Μισέλ Καντό, έκανε λόγο για «πιθανό τρομοκρατι­κό πλαίσιο». Δεν έγινε γνωστή η ταυτότητα του άνδρα.

Στο μεταξύ, 5,4 εκατ. άνθρωποι παρακολούθ­ησαν το βράδυ της Πέμπτης την Πενέλοπι Φιγιόν να δηλώνει: «Δεν εργάζομαι ως βοηθός του άνδρα μου». Η συνέντευξη, που προβλήθηκε στο δίκτυο Fran- ce 2, χρονολογεί­ται από το 2007 και το περιεχόμεν­ό της έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την υπερασπιστ­ική γραμμή του ζεύγους Φιγιόν. Ο Φρ. Φιγιόν υποστηρίζε­ι ότι το σχεδόν 1 εκατ. ευρώ («le million de Fillon») που έλαβαν ως αμοιβή μέλη της οικογένειά­ς του από την Εθνοσυνέλε­υση και τη Γερουσία δεν ήταν αργομισθίε­ς.

Ο Φιγιόν εξέδωσε σε εκατομμύρι­α αντίτυπα φυλλάδιο με το οποίο καλεί τους Γάλλους να αντισταθού­ν στην εκστρατεία «λάσπης» που έχει εκτοξευθεί εις βάρος του. Ομως, τα ερείσματά του στον χώρο της Κεντροδεξι­άς συρρικνώνο­νται, παράλληλα με τη βουτιά της δημοτικότη­τάς του.

Πυρά οπλισμένων στρατιωτών κατά άνδρα, τον οποίο υποπτεύοντ­αν ως τρομοκράτη.

 ??  ??
 ??  ?? Δύο Γάλλοι αστυνομικο­ί περιπολούν έξω από την Πυραμίδα στο Λούβρο.
Δύο Γάλλοι αστυνομικο­ί περιπολούν έξω από την Πυραμίδα στο Λούβρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece