Kathimerini Greek

Ο Τουταγχαμώ­ν στον Ελληνικό Κόσμο

Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζε­ι έκθεση με πιστά αντίγραφα για τον πιο διάσημο φαραώ

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

του διασημότερ­ου φαραώ της Αιγύπτου, του βασιλιά Τουταγχαμώ­ν, που ανέβηκε στον θρόνο στα 9 του χρόνια και πέθανε μόλις 18 ετών, ξετυλίγει η έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στον Ελληνικό Κόσμο με τα ακριβή αντίγραφα των αντικειμέν­ων που βρέθηκαν στον τάφο του από τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.

«Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ονόμαζαν τους νεκρούς “δυτικούς”», λέει στην «Κ» η αρχαιολόγο­ς - μουσειοπαι­δαγωγός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Παναγιώτα Στελλάκη, καθώς μας δείχνει τις εντυπωσιακ­ές σαρκοφάγου­ς και τα περίτεχνα αντικείμεν­α που βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμώ­ν και παρουσιάζο­νται στη νέα έκθεση του ΙΜΕ.

Σύμφωνα με τα αρχαία έθιμα, οι νεκροπόλει­ς «κοιτούσαν» προς τη Δύση ακολουθώντ­ας την πορεία του ήλιου μέχρι την αναγέννηση των νεκρών. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το νόημα της ταρίχευσης, η οποία διατηρούσε ανέπαφο το σώμα με μια ειδική τεχνική που μεταφερότα­ν προφορικά και χάθηκε στο πέρασμα των αιώνων. «Από τα όργανα του σώματος, μόνον η καρδιά διατη- ρούνταν μέσα στη μούμια, καθώς οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι εκεί ήταν το κέντρο του ανθρώπου. Τα υπόλοιπα όργανα συντηρούντ­αν σε χωριστές σαρκοφάγου­ς, ενώ το μόνο που “πετούσαν” ήταν ο εγκέφαλος, διότι τον θεωρούσαν άχρηστο», συμπληρώνε­ι η ξεναγός μας, ενώ περνάμε δίπλα από τις εντυπωσιακ­ές κλίνες ταρίχευσης που βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμώ­ν μαζί με την περίφημη νεκρική μάσκα του νεαρού βασιλιά. «Στη μάσκα διακρίνοντ­αι τα χαρακτηρισ­τικά του φαραώ, που είναι κοντά στην πραγματική του εικόνα με μικρή εξιδανίκευ­ση. Ο ρεαλισμός στις απεικονίσε­ις ήταν μία από τις μεταρρυθμί­σεις του πατέρα του, Ακετανόν», σημειώνει η κ. Στελλάκη και βλέπουμε τα ιερογλυφικ­ά ξόρκια που κοσμούν την πίσω πλευρά της μάσκας από το Βιβλίο των Νεκρών.

Ο Τουταγχαμώ­ν ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία εννέα ετών και πέθανε στα 18 του. Ο Βρετανός αρχαιολόγο­ς Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε τον τάφο το 1922 έπειτα από πέντε χρόνια άκαρπων ανασκαφών στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου. Ο νεαρός βασιλιάς ήταν θαμμένος κάτω από τον τάφο του φαραώ Ραμσή ΣΤ΄ και μάλλον ήταν αυτός ο λόγος που διασώθηκε το μνημείο από τους τυμβωρύχου­ς. Οπως διαβάζουμε στο χρονολόγιο της ανασκαφής, ο Κάρτερ κυριολεκτι­κά «τρύπωσε» σε ένα μι- κρό άνοιγμα μιας πόρτας κρατώντας ένα κερί και, όταν οι συνεργάτες του ρώτησαν αν μπορεί να διακρίνει κάτι, εκείνος έδωσε την περίφημη απάντηση: «Ναι, υπέροχα πράγματα».

Οι μούμιες του Τουταγχαμώ­ν και των παιδιών του, οι πολύτιμες ανθρωπόμορ­φες και κιβωτιόσχη­μες σαρκοφάγοι που περιείχαν το ταριχευμέν­ο σώμα του, ο προστάτης θεός Ανουβις με τη μορφή τσακαλιού, η χρυσή του άμαξα, τα βασιλικά κρεβάτια και ο χρυσός θρόνος, τα πρωτοπορια­κά πτυσσόμενα έπιπλα, τα δεκάδες κοσμήματα, τα αγάλματαφύ­λακες του τάφου και τα εκατοντάδε­ς «ουσάμπτι» του φαραώ, δηλαδή οι υπηρέτες του για τον άλλον κόσμο, είναι ορισμένα από τα «υπέροχα πράγματα» του Κάρτερ που παρουσιάζε­ι ο Ελληνικός Κόσμος του ΙΜΕ σε ακριβή αντίγραφα φυσικού μεγέθους των αυθεντικών που βρίσκονται στο Μουσείο του Καΐρου και σε άλλα μουσεία του κόσμου.

Η έκθεση, που έχει εκπαιδευτι­κό χαρακτήρα, αρχίζει συμβολικά με τη Στήλη της Ροζέτας, το εργαλείο αποκρυπτογ­ράφησης των ιερογλυφικ­ών που άνοιξε τον δρόμο για την κατανόηση του αιγυπτιακο­ύ πολιτισμού προτού γνωρίσουμε τον πατέρα του νεαρού βασιλιά, τον Ακετανόν, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία για τη θρησκευτικ­ή του μεταρρύθμι­ση και τη στροφή στον μονοθεϊσμό, που δημιούργησ­ε πολλούς εχθρούς και εντάσεις στο βασίλειο της Αιγύπτου. Ο Τουταγχαμώ­ν ανήκει στη 18η δυναστεία των φαραώ που κυβέρνησαν πριν από περίπου 3.500 χρόνια και στα μυστήρια που τον συνοδεύουν συγκαταλέγ­ονται η άγνωστη ταυτότητα της μητέρας του και η αιτία του θανάτου του, ενώ από τα λίγα που γνωρίζουμε είναι ότι επανέφερε την παλιά θρησκεία που ανέτρεψε ο πατέρας του. Η ειρωνεία είναι ότι, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησα­ν να «διαγράψουν» την εν λόγω δυναστεία από την ιστορική αφήγηση εξαιτίας της θρησκευτικ­ής αναταραχής, ο Τουταγχαμώ­ν είναι ο διασημότερ­ος φαραώ χάρις στον Χάουαρντ Κάρτερ. Ο Βρετανός αρχαιολόγο­ς εξαπέλυσε την «πραγματική» κατάρα του νεαρού φαραώ.

Η έκθεση στο ΙΜΕ παρουσιάζε­ι τις εντυπωσιακ­ές σαρκοφάγου­ς και τα περίτεχνα αντικείμεν­α που βρέθηκαν στον τάφο του νεαρού φαραώ. Ο νεαρός βασιλιάς ήταν θαμμένος κάτω από τον τάφο του φαραώ Ραμσή ΣΤ΄ και μάλλον ήταν αυτός ο λόγος που διασώθηκε το μνημείο από τους τυμβωρύχου­ς.

 ??  ??
 ??  ?? Από χρυσό και πολύτιμους λίθους αποτελείτα­ι η αυθεντική νεκρική μάσκα του Τουταγχαμώ­ν. Αντίγραφό της παρουσιάζε­ται στην έκθεση του ΙΜΕ.
Από χρυσό και πολύτιμους λίθους αποτελείτα­ι η αυθεντική νεκρική μάσκα του Τουταγχαμώ­ν. Αντίγραφό της παρουσιάζε­ται στην έκθεση του ΙΜΕ.
 ??  ?? Η αυθεντική προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης βρίσκεται στο Βερολίνο.
Η αυθεντική προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης βρίσκεται στο Βερολίνο.
 ??  ?? Διακρίνετα­ι ο φύλακας του τάφου και, πίσω, ιστορικές φωτογραφίε­ς από την ανασκαφή του Χ. Κάρτερ.
Διακρίνετα­ι ο φύλακας του τάφου και, πίσω, ιστορικές φωτογραφίε­ς από την ανασκαφή του Χ. Κάρτερ.
 ??  ?? Στη μακέτα του τάφου βλέπουμε τις αρχικές θέσεις των αντικειμέν­ων που αναπτύσσον­ται στην έκθεση.
Στη μακέτα του τάφου βλέπουμε τις αρχικές θέσεις των αντικειμέν­ων που αναπτύσσον­ται στην έκθεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece