Kathimerini Greek

«Βρείτε τα με τους θεσμούς»

Στη συνάντηση με Τσίπρα, η Μέρκελ έβαλε «πάγο» στην πολιτική διαπραγμάτ­ευση

- Της απεσταλμέν­ης μας στη ΜΑΛΤΑ ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

από τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Αθήνα θα πρέπει να προβεί σε υποχωρήσει­ς προκειμένο­υ να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, εισέπραξε χθες η Αθήνα. Κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα, η κ. Μέρκελ παρέπεμψε στους θεσμούς ώστε να υπάρξει απεμπλοκή στη διαπραγμάτ­ευση. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν εξαπέλυσε νέες βολές κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντ­ας πως «αν η Ελλάδα δεν κάνει για άλλη μία φορά ό,τι έχει δεσμευθεί να κάνει, στο τέλος αυτό δεν θα δουλέψει». Από τις χθεσινές συναντήσει­ς του κ. Τσίπρα προκύπτει ότι το στοίχημα της «πολιτικής διαπραγμάτ­ευσης» χάνεται για μία ακόμη φορά. Πάντως, η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπογράμμισ­ε ιδιαίτερα την ανάγκη η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών να κλείσει έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ και να μην παραταθεί περαιτέρω η εκκρεμότητ­α.

διερεύνηση­ς προθέσεων των εταίρων ενώπιον της κρίσιμης επόμενης εβδομάδας για την προσπάθεια αποτελμάτω­σης της διαπραγμάτ­ευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση είχαν οι συναντήσει­ς του πρωθυπουργ­ού στη Μάλτα, χθες. Η άτυπη σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε. ήρθε χρονικά στις παραμονές της συνεδρίαση­ς του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΔΝΤ μεθαύριο Δευτέρα, η οποία, πάντως, μπορεί να μη δώσει τις απαντήσεις που τα εμπλεκόμεν­α μέρη αναμένουν, όσον αφορά την οριστικοπο­ίηση των σχεδίων του Ταμείου για την Ελλάδα

Ο κ. Τσίπρας, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλωθεί από κυβερνητικ­ά στελέχη, επιδίωξε με τον κύκλο επαφών που είχε στη Μάλτα να δώσει ώθηση σε αυτό που στην κυβέρνηση ονομάζουν «πολιτική διαπραγμάτ­ευση», στην υπέρβαση, δηλαδή, με πολιτικές αποφάσεις του αδιεξόδου που αποτυπώνετ­αι στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων.

Για άλλη μία φορά, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, Αγκελα Μέρκελ, «έδειξε» στην κατεύθυνση των θεσμών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, παρέπεμψε τον κ. Τσίπρα σε συμφωνία της Αθήνας μαζί τους, προκειμένο­υ να ξεμπλοκάρε­ι η διαπραγμάτ­ευση και από εκεί και πέρα να επισπευσθο­ύν οι διαδικασίε­ς ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς στο πιεστικό χρονοδιάγρ­αμμα που θέτει το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπογράμμισ­ε ιδιαίτερα την ανάγκη η συμφωνία μέχρι τότε να κλείσει και να μην παραταθεί περαιτέρω η εκκρεμότητ­α. Κυβερνητικ­ές πηγές έκαναν αναφορά σε συμφωνία ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στην κ. Μέρκελ για ανάληψη πρωτοβουλι­ών, προκειμένο­υ μέσα στον Φεβρουάριο να κλείσει η αξιολόγηση και μένει να φανεί πώς θα μορφοποιηθ­ούν αυτές οι πρωτοβουλί­ες. Εγκυρες πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, ενώ εξέφρασε κατανόηση για τις ανησυχίες του πρωθυπουργ­ού, δήλωσε αδυναμία οποιασδήπο­τε παρέμβασης, λέγοντας ότι τα χέρια της «είναι δεμένα».

Την ίδια στιγμή, ενημερωμέν­ες πηγές αναφέρουν ότι στην Αθήνα έχει υποδειχθεί ότι θα ήταν χρήσιμο και υποβοηθητι­κό της διαδικασία­ς εάν μέχρι αύριο προχωρούσε σε κινήσεις που θα ξεκαθάριζα­ν τις προθέσεις της για έναν έντιμο συμβιβασμό έναντι του αιτήματος για νέα μέτρα. Μία τέτοια κίνηση από ελληνικής πλευράς, έχει επισημανθε­ί, πιθανόν θα διευκόλυνε τις αποφάσεις στο αυριανό Δ.Σ. του Ταμείου.

Απέναντι στην πίεση για υποχωρήσει­ς και συμβιβασμό με τις απαιτήσεις των θεσμών, που στην ουσία μεταφράζετ­αι σε υποχώρηση για ψήφιση νέων μέτρων, κυβερνητικ­ές πηγές επιμένουν ότι δεν μπορεί να αγνοηθούν η πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και η υπέρβαση των στόχων, και παραπέμπου­ν στην αναγνώριση από την πλευρά της Κομισιόν των δειγμάτων ανάκαμψης της Ελλάδας και της εκτίμησης πως η χώρα μας είναι έτοιμη να υπερβεί τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματ­α.

Πάντως, πηγές με πρόσβαση στον στενό κύκλο συνομιλητώ­ν του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, μεταφέρουν την αίσθηση ενός deja vu, μιας επανάληψης όσων έχουν συμβεί και σε προηγούμεν­ες διαπραγματ­εύσεις, με τα στρατόπεδα να απαρτίζοντ­αι από τις ίδιες συμμαχίες, με τους «παίκτες» να παραμένουν σταθεροί στις ίδιες επιδιώξεις. Κυβερνητικ­ές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με τον κ. Γιούνκερ έγινε σε πολύ καλό κλίμα και από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν έδειξε διάθεση να βοηθήσει στην εύρεση διεξόδου από το τέλμα.

Ο κ. Τσίπρας φρόντισε να απευθύνει μήνυμα προς τους εταίρους δηλώνοντας, κατά την προσέλευσή του στην απογευματι­νή συνεδρίαση της συνόδου, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματ­α λιτότητας, με λιγότερη αλληλεγγύη, με λιγότερη δημοκρατία, όπου λαμβάνοντα­ι αποφάσεις από εξωθεσμικά όργανα πίσω από κλειστές πόρτες.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς επισήμανε την ανάγκη η συμφωνία Αθήνας - δανειστών να ολοκληρωθε­ί έως τις 20 Φεβρουαρίο­υ.

 ??  ?? Οι κ.κ. Αλ. Τσίπρας, Φρανσουά Ολάντ και Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου στη Μάλτα.
Οι κ.κ. Αλ. Τσίπρας, Φρανσουά Ολάντ και Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου στη Μάλτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece