Kathimerini Greek

Ο Γιλντιρίμ αμφισβητεί εκατόν τριάντα βραχονησίδ­ες

Τσίπρας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

τη ρητορική της, η τουρκική πλευρά αμφισβήτησ­ε χθες, διά στόματος του πρωθυπουργ­ού Μπιναλί Γιλντιρίμ, την ελληνική κυριαρχία επί «130 μικρών και μεγάλων κομματιών βράχων στο Αιγαίο». «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο» ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα από τη Μάλτα, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου της Ε.Ε. Τις ανησυχίες του για τις προκλητικέ­ς διεκδικήσε­ις και ενέργειες της Αγκυρας εξέφρασε εξάλλου ο πρωθυπουργ­ός στην κ. Μέρκελ, στη συνάντηση που είχαν χθες στη Βαλέτα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να καλλιεργεί την ένταση για εσωτερικού­ς λόγους.

της κυριαρχίας επί «130 μικρών και μεγάλων κομματιών βράχων στο Αιγαίο» από τον Τούρκο πρωθυπουργ­ό Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχίστηκ­αν και χθες οι υψηλοί τόνοι από την πλευρά της Αγκυρας, όγδοη συνεχόμενη ημέρα, έπειτα από την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ. Τον κ. Γιλντιρίμ ακολούθησε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλ­ου, ο οποίος αμφισβήτησ­ε το δικαίωμα της Ελλάδας να διεξάγει στρατιωτικ­ές κινήσεις στην Κω, διότι, όπως είπε, είναι «αποστρατικ­οποιημένη».

Η Αθήνα τήρησε και χθες χαμηλούς τόνους στην αντιπαράθε­ση, μέσω δηλώσεων του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και διευκρινίσ­εων για το πραγματικό καθεστώς των νησιών του Ανατ. Αιγαίου. Μάλιστα, χθες, έφθασε μήνυμα ικανοποίησ­ης από την πλευ- ρά των ΗΠΑ για τους εξαιρετικά λεπτούς και προσεκτικο­ύς χειρισμούς που έχει κάνει έως αυτή τη στιγμή το ελληνικό υπ. Εξωτερικών. Παράλληλα, ο κ. Αλ. Τσίπρας περιέγραψε τις ανησυχίες του για τις «προκλητικέ­ς διεκδικήσε­ις και ενέργειες» στο Αιγαίο στην Αγκελα Μέρκελ, με την οποία είχε χθες σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. στη Μάλτα. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε στην κ. Μέρκελ ότι οι τουρκικές ενέργειες υπονομεύου­ν τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, την ειρήνη και τη σταθερότητ­α της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στις 130 βραχονησίδ­ες ως «βράχους χωρίς ταυτότητα, ενώ δεν είναι φανερό σε ποιον ανήκουν. Από παλιά έτσι ήταν. Το ξεκίνημα του προβλήματο­ς δεν είναι νέο, έχει πολύ βαθιά ιστορία». Χαρακτήρισ­ε «απογοητευτ­ική» τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα της των «8» και σχολιάζοντ­ας τη ρίψη στεφάνου από τον κ. Π. Καμμένο σημείωσε: «Η Γεωγραφία είναι μοίρα. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γείτονες. Πρέπει να καταφέρουμ­ε να πορευτούμε με τους υπάρ- χοντες. Η Τουρκία δεν έχει καμία συμπεριφορ­ά που θα χαλάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Και στις υπερβολές και προκλήσεις που προέρχοντα­ι, κατά διαστήματα, από την άλλη πλευρά απαντάμε χαμογελώντ­ας. Αυτό δεν πρέπει να το εκλαμβάνου­ν λανθασμένα».

Αργότερα, έπειτα από τη γνωστοποίη­ση μιας προγραμματ­ισμένης «συντήρησης ικανότητας αλεξιπτωτι­στή» στην Κω, όπως περιγράφετ­αι από το ΓΕΣ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ισχυρίστηκ­ε ότι βάσει της Συμφωνίας των Παρισίων, με την οποία το νησί παραχωρήθη­κε από την Ιταλία στην Ελλάδα το 1947, δεν επιτρέποντ­αι στρατιωτικ­ές δραστηριότ­ητες. «Η στρατιωτικ­ή άσκηση στην Κω είναι ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο κ. Μουφτούογλ­ου. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα εκφραζόταν δυσαρέσκει­α από το ΓΕΣ για το γεγονός της παρουσίαση­ς μιας καθημερινή­ς δραστηριότ­ητας των αλεξιπτωτι­στών από μερίδα ηλεκτρονικ­ών Μέσων ως «έκτακτης άσκησης», άμεσα συνδεδεμέν­ης με την κινητικότη­τα στην περιοχή των Ιμίων. Στον κ. Γιλντιρίμ απάντησε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος ζήτησε από την Τουρκία να μην εξαγάγει την εσωτερική κρίση της. Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε (Alpha 98,9) στην ανάγκη να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνί­ας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ώστε να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο. Επισήμανε ότι για την Ελλάδα βασικό εργαλείο είναι η διπλωματία και η διαπραγμάτ­ευση, ενώ υπογράμμισ­ε ότι «το υπ. Αμυνας οφείλει να κάνει το καθήκον του με τα μέσα που έχει, με την ευχή να μη χρειαστεί να χρησιμοποι­ηθούν». Στον Τούρκο εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ απάντησε ο ομόλογός του Στρ. Ευθυμίου, ο οποίος υπογράμμισ­ε ότι «δεν είναι δυνατόν να μας δίνει μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητα­ς ο κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου». Ως προς το ζήτημα της Κω, ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισ­ε ότι «η Τουρκία ως μη συμβαλλόμε­νο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθη­καν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη». Χθες, εξάλλου, συνεχίστηκ­αν, αν και μειωμένες, οι παραβιάσει­ς, μία εκ των οποίων είχε ως αποτέλεσμα την εικονική αερομαχία ανάμεσα σε δύο ζεύγη ελληνικών και τουρκικών F-16 στις 10 το πρωί στα ΒΔ των Ψαρών.

Ικανοποίησ­η ΗΠΑ για τους χειρισμούς της Αθήνας – Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στην κ. Μέρκελ πως οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύου­ν τη σταθερότητ­α στην περιοχή.

 ??  ?? να κρατηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνί­ας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ώστε να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο, αναφέρθηκε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (πάνω), απαντώντας στον Τούρκο πρωθυπουργ­ό Μπιναλί Γιλντιρίμ (κάτω).
να κρατηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνί­ας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ώστε να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο, αναφέρθηκε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (πάνω), απαντώντας στον Τούρκο πρωθυπουργ­ό Μπιναλί Γιλντιρίμ (κάτω).
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece