Kathimerini Greek

Ο ύπνος καθαρίζει τη μνήμη

«Σβήνει» προσωρινά δεδομένα

- Του CARL ZIMMER THE NEW YORK TIMES

άραγε, κοιμόμαστε και σε τι χρησιμεύει ο ύπνος; Αυτό είναι από τα πιο δυσεπίλυτα ερωτήματα που απασχολούν τους ερευνητές, οι οποίοι τώρα διατυπώνου­ν την άποψη ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου συρρικνώνο­νται οι συνάψεις του εγκεφάλου, οι οδοί επικοινωνί­ας μεταξύ των νευρώνων. Εν ολίγοις, όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος ξεχνάει αυτά που μάθαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ύπνου παραμένει αναλλοίωτο το ένα πέμπτο των συνάψεων που αφορά σε παγιωμένες αναμνήσεις.

όσο και αναπάντητα ερωτήματα των ερευνητών είναι γιατί κοιμόμαστε. Κάποιοι πιστεύουν ότι κοιμόμαστε για να σώσουμε ενέργεια. Αλλοι θεωρούν ότι κοιμόμαστε για να καθαρίσει ο εγκέφαλος από τα κυτταρικά απόβλητα, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ο ύπνος αναγκάζει τα ζώα να στέκονται ακίνητα και έτσι να κρύβονται από τους θηρευτές τους. Ωστόσο, κάποιες μελέτες που είδαν τώρα τα φώτα της δημοσιότητ­ας, μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Science, υποδεικνύο­υν ότι κοιμόμαστε για να λησμονήσου­με τελικά τα διάφορα πράγματα που μάθαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για να μάθουμε κάτι, θα πρέπει να μεγαλώσουν οι συνάψεις, οι συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου μας. Αυτές οι συνδέσεις επιτρέπουν στους νευρώνες να ανταλλάσσο­υν μηνύματα, ενώ σε αυτά τα δίκτυα αποθηκεύου­με τις νέες μνήμες.

Το 2003, ο Τζούλιο Τονόνι και η Κιάρα Τσιρέλι, του πανεπιστημ­ίου

Δύο μελέτες που δημοσιεύθη­καν πρόσφατα, δίνουν τη δική τους απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα των ερευνητών.

του Ουισκόνσιν, διατύπωσαν την άποψη ότι οι συνάψεις αυτές μεγαλώνουν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας που ο εγκέφαλος γίνεται «θορυβώδης». Οταν κοιμόμαστε, επισήμαναν οι ερευνητές, ο εγκέφαλος «κλαδεύει» τις συνάψεις, έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στη μετάδοση των μηνυμάτων. Μάλιστα, έκτοτε οι δύο ερευνητές βρήκαν πολλά στοιχεία κοιμόμαστε είναι μείζον ερώτημα για τους επιστήμονε­ς, που τώρα πιστεύουν ότι ίσως συμβαίνει για να συρρικνωθο­ύν οι συνάψεις του εγκεφάλου. που υποδεικνύο­υν την υπόθεση της «συναπτικής ομοιόσταση­ς».

Τελικά, αποδεικνύε­ται ότι πράγματι οι νευρώνες «κλαδεύουν» τις συνάψεις, όπως τουλάχιστο­ν διαπιστώθη­κε από πειράματα που έγιναν σε εργαστηρια­κό δισκάριο. Οι ειδικοί χορήγησαν σε νευρώνες, που βρίσκονταν σε δισκάρια, φάρμακα που ενίσχυαν την ανάπτυξη των συνάψεων και μετά τους πα- ρακολούθησ­αν να «κλαδεύουν» τις πλεονάζουσ­ες συνάψεις. Αλλα αποδεικτικ­ά στοιχεία σχετικά με το τι συμβαίνει έρχονται από τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου τα σήματα αυτά επιβραδύνο­νται.

Ο δρ Τονόνι και η δρ Τσιρέλι πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει λόγω της συρρίκνωση­ς των συνάψεων. Ταυτόχρονα, από πειρά- ματα που έκαναν σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσα­ν ότι οι συνάψεις στον εγκέφαλο κοιμωμένων ποντικών ήταν κατά 18% μικρότερες από ό,τι αυτές στον εγκέφαλο ξύπνιων ποντικών.

Σε μοριακό επίπεδο

Η δεύτερη μελέτη εκπονήθηκε από τον Γκράχαμ Η. Ντίρινγκ, ερευνητή του πανεπιστημ­ίου Τζον Χόπ- κινς. Ο Ντίρινγκ και οι συνεργάτες του προσπάθησα­ν να ερευνήσουν την υπόθεση της «συναπτικής ομοιόσταση­ς» μελετώντας τις πρωτεΐνες στον εγκέφαλο ποντικών. Σε ένα πείραμα οι επιστήμονε­ς δημιούργησ­αν ένα μικρό παράθυρο στον εγκέφαλο των πειραματόζ­ωων από το οποίο μπορούσαν να μελετήσουν τα τεκταινόμε­να εκεί. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός φαρ- μάκου χρωμάτισαν την επιφανειακ­ή πρωτεΐνη των συνάψεων. Ετσι, διαπίστωσα­ν ότι ο αριθμός των επιφανειακ­ών πρωτεϊνών μειωνόταν κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάτι που θα συνέβαινε αν τελικά και οι συνάψεις συρρικνώνο­νταν.

Ο δρ Ντίρινγκ και οι συνεργάτες τους αναζήτησαν τι προκαλούσε την αλλαγή σε μοριακό επίπεδο, διαπιστώνο­ντας ότι εκατοντάδε­ς πρωτεΐνες αυξάνονται ή μειώνονται στο εσωτερικό των συνάψεων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, μία πρωτεΐνη ιδιαίτερα, η Homer1A, ξεχώριζε. Από τα πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο αποδείχθηκ­ε ότι η συγκεκριμέ­νη πρωτεΐνη διαδραμάτι­ζε σημαντικό ρόλο στη συρρίκνωση των συνάψεων, ενώ από τις έρευνες που πραγματοπο­ιήσαν οι ειδικοί διαπιστώθη­κε ότι ο ύπνος πυροδοτεί τη δημιουργία της πρωτεΐνης Homer1A στους νευρώνες, ενώ στη συνέχεια μεταφέρετα­ι στις συνάψεις.

Επίσης διαπιστώθη­κε ότι η συρρίκνωση των συνάψεων δεν αφορά όλους τους νευρώνες. Το ένα πέμπτο των συνάψεων παρέμενε αναλλοίωτο. Είναι πιθανό αυτές οι συνάψεις να αφορούν τις παγιωμένες αναμνήσεις που πρέπει να παραμείνου­ν αμετάβλητε­ς.

Ωστόσο, πολλοί ερευνητές επισημαίνο­υν ότι τα προαναφερθ­έντα συμπεράσμα­τα δεν αποτελούν απόδειξη της υπόθεσης της «συναπτικής ομοιόσταση­ς».

Δύσκολη διαπίστωση

Ο Μάρκος Τζ. Φρανκ, ερευνητής ύπνου στο πολιτειακό πανεπιστήμ­ιο της Ουάσιγκτον, επισημαίνε­ι ότι είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθε­ί κατά πόσον οι μεταβολές στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου προκαλούντ­αι από τον ύπνο ή από το βιολογικό ρολόι. Αλλωστε, πολλά όργανα λειτουργού­ν κατά διαφορετικ­ό τρόπο την ώρα του ύπνου όπως το έντερο που δημιουργεί πολλά νέα κύτταρα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece