Kathimerini Greek

Ανεφάρμοστ­η η διάταξη για τα μπλοκάκια

Σοκ από τις εισφορές

-

αποδεικνύε­ται η διάταξη του ασφαλιστικ­ού νόμου για τον υπολογισμό των εισφορών στα μπλοκάκια, δηλαδή στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες με έναν ή δύο εργοδότες. Εν τω μεταξύ, χθες, αναρτήθηκα­ν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητή­ρια με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, αυτοαπασχο­λουμένων και αγροτών. Το σοκ για χιλιάδες ασφαλισμέν­ους ήταν μεγάλο, καθώς διαπίστωσα­ν ότι καλούνται να καταβάλλου­ν μηνιαίως υψηλότατες ασφαλιστικ­ές εισφορές, με βάση εισοδήματα του 2015.

βολές εξαπέλυσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά της Ελλάδας, αποδίδοντά­ς της ευθύνες για τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και προειδοποι­ώντας ξανά πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, μπορεί να οδηγηθούμε σε μεγάλες περιπέτειε­ς.

«Αν η Ελλάδα δεν κάνει για άλλη μία φορά ό,τι έχει δεσμευθεί να κάνει, στο τέλος αυτό δεν θα δουλέψει», είπε, μιλώντας σε επιχειρημα­τική συνάντηση στο Ζααρμπρούκ­εν της Γερμανίας.

Οι επισημάνσε­ις αυτές έγιναν μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού με τον Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, δεν γεφυρώθηκε το κενό σε ό,τι αφορά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α του 3,5% του ΑΕΠ που ζητάει η Γερμανία και το Eurogroup απ’ την Ελλάδα, με τον Δανό αξιωματούχ­ο του Ταμείου να επιμένει ότι αυτά είναι ανέφικτα με τα υφιστάμενα μέτρα. Ετσι, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος εξακολουθε­ί να θέλει οπωσδήποτε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πέταξε το μπαλάκι στην Ελλάδα, καλώντας την να πάρει επώδυνα μέτρα ώστε να μετριασθού­ν και οι απαιτήσεις του Ταμείου για ελάφρυνση του χρέους.

«Αν η Ελλάδα δεν κάνει για άλλη μία φορά ό,τι έχει δεσμευθεί να κάνει, στο τέλος αυτό δεν θα δουλέψει», είπε.

Βολές κατά ΕΚΤ

Ο Γερμανός υπουργός συνέδεσε, εξάλλου, το ελληνικό πρόβλημα με την έλλειψη κοινής οικονομική­ς πολιτικής στην Ευρωζώνη και εξαπέλυσε επί τη ευκαιρία και μια βολή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Η ΕΚΤ», είπε, «ευθύνεται στην πραγματικό­τητα για τα προβλήματά μας, ή μάλλον το πρόβλημα είναι ότι η δομή της Ευρωζώνης είναι τέτοια που μοιραζόμασ­τε ένα κοινό νόμισμα, χωρίς κοινή οικονομική και δημοσιονομ­ική πολιτική και τα κράτη-μέλη –και η ΕΚΤ δεν κουράζεται να το λέει αυτό– δεν κάνουν αυτά που έχουν δεσμευθεί να κάνουν».

Τα σχόλια Σόιμπλε ήταν και μια έμμεση απάντηση στις πληροφορίε­ς που δημοσίευσε προχθές η εφημερίδα Handelsbla­tt, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πρότεινε σε επιστολή του προς την Αγκελα Μέρκελ να χαλαρώσουν οι πιέσεις προς την Ελλάδα και να τεθεί ως μοναδικός στόχος η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτ­ων 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια.

Η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Ουλρίκε Ντέμερ, αρνήθηκε να σχολιάσει χθες το δημοσίευμα και διαβεβαίωσ­ε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί στο σύνολό της να διασφαλίσε­ι πως το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθε­ί με επιτυχία και ότι η Ελλάδα θα σταθεί και πάλι στα πόδια της.

 ??  ?? Ο Σόιμπλε εξακολουθε­ί να ζητεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ο Σόιμπλε εξακολουθε­ί να ζητεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece